Listă actualizată de-a lungul zilei
Top Posts – 23 iulie 2020
- Nemernicul clișeu „Post și rugăciune” – Replică lui Samy Tuțac
- Bă, pocăiților, scrieți corect românește (2.054) – BP Efrata Făget
- Scriptum – Pentru prima dată în Romania: Întâmplările Bibliei în benzi desenate
- Evanghelicii și ecumenismul (1) – Patul lui Procust al lui Andrei Croitoru
- Doru Hnatiuc recidivează!?…
- PROTESTEZ faţă de invitarea penticostaloidului Toni Berbece la Biserica BAPTISTĂ Emanuel din Viena
- 2010 – Centenarul Bisericii Baptiste Betel ANINA
- Caleidoscop creștin – 20 iulie 2020
- O analiză critică a interviului cu Radu Moraru la CREDO TV – Convenția Bisericilor Penticostale Române 2017
- Caleidoscop creștin – 21 iulie 2020
23 iulie 2020, 08.30
Din istoria blogosferei evanghelice – 23 iulie (2020)
2010 – Ciprian Terinte: Viața Bisericii conform metaforelor pauline (3)
2011 – Mogulii blogosferei evanghelice – Primăvara / Vara 2011
2014 – Nick Vujicic: De neoprit (3)
2015 – Vasile Bel: Biserica Baptistă din Baia Mare (2)
2016 – Alin Cristea: Două evenimente, în aceste zile, care indică decăderea morală a României
ZeList – 23 iulie 2020
Top ZeList cuprinde 96.663 de bloguri româneşti.
2 bloguri în Top 100
12 bloguri în Top 500
19 bloguri în Top 1.000
31. blogosferaevanghelica.ro
51. mariuscruceru.ro
183. ligiaseman.wordpress.com
196. dininimapentrutine.wordpress.com
230. vaisamar.wordpress.com
250. romaniaevanghelica.wordpress.com
256. clujulevanghelic.ro
299. dyobodiu.wordpress.com
301. suceavaevanghelica.wordpress.com
316. adamaica.wordpress.com
320. dorupope.com
429. rotundu.wordpress.com
552. romoflorin.wordpress.com
603. calatorru.wordpress.com
631. totalschimbat.ro
675. hunedoaraevanghelica.wordpress.com
915. nicolaegeanta.blogspot.com
927. lascaupetru.com
985. contracurentului.com
Actualizarea topului se face o dată pe săptămînă (joia).
NOTĂ
În statisticile prezentate pe blogul RoEvanghelica nu mai apar bloguri sancționate pe viață de Alin Cristea.
Nici blogurile care nu au activitate pe o perioadă îndelungată.
Today in Christian History – July 23 (2020)
http://christianhistoryinstitute.org/today/7/23
DIVERSE
Almanahul Reformei (2)
„Teologia calvinistă este deseori identificată în mod popular cu așa-zisele cinci puncte ale calvinismului (reținut în lumea vorbitoare de limbă engleză sub acronimul mnemotehnic TULIP), un rezumat al judecăților (sau canoanelor) stabilite de Sinodul din Dort și publicate în Controversa quinquarticulară ca un răspuns punctual la cele cinci puncte ale remonstranților arminieni. Prin urmare, ele au doar funcția de a rezuma diferențele dintre calvinism și arminianism și nu ar fi un bun rezumat al scrierior lui Calvin sau a teologiei Bisericilor Reformate în general. Într-adevăr, Calvin nu a discutat niciodată pe larg în scrierile sale doctrine cum ar fi ispășirea limitată, ci doar a implicat o asemenea opinie. Afirmația centrală a acestor canoane este că Dumnezeu îi poate mântui pe fiecare din cei de care are milă și că eforturile sale nu pot fi zădărnicite de nelegiuirea sau neputința oamenilor.”
1. Depravarea totală
2. Alegerea necondiționată
3. Ispășirea limitată
4. Harul irezistibil
5. Perseverența sfinților
http://ro.wikipedia.org/wiki/Cele_cinci_puncte_ale_calvinismului
“Nu trebuie să căutăm în Evanghelii o învățătură de sine stătătoare despre Biserică. Mântuitorul nu a intenționat ca în timpul activității Sale să formeze o comunitate cu structuri de organizare, o arhitectură specifică, o constituție proprie și cu o liturghie bine stabilită. El nu a intenționat nici formarea unei religii noi. Dar nici nu se poate spune că toate acestea contravin planului Său. Exegeții au căzut de acord asupra faptului că acțiunile și spusele Mântuitorului s-au îndreptat mai degrabă către înființarea unui Israel escatologic înnoit. Chiar dacă a întîmpinat rezistența iudeilor împietriți la inimă, Isus s-a adresat mereu mulțimii, chemând întregul Israel la pocăință. Alegerea celor doisprezece nu reprezintă încercarea de a izola un grup al drepților din Israel, ci dimpotrivă, este metoda Mântuitorului de a chema la Împărăție un grup care să reprezinte întregul popor.” (114)
“Unul dintre cele mai frecvente refrene pe care le auzim din partea celor care au atins culmea succesului se referă la golul ce continuă să le urmărească viața, în ciuda succesului obținut. Asemenea mărturisiri constituie cel puțin unul dintre motivele pentru care problema sensului este atât de importantă în căutările vieții. Deși nimeni nu recunoaște cu plăcere acest lucru, ceea ce le conferă sens multora, în special în țările cu numeroase oportunități de dezvoltare economică, este un standard ridicat de viață, chiar dacă el cere uneori să fii gata să-l plătești cu prețul vieții. Totuși, judecând după mărturiile unora care au atins acele piscuri semețe, există și aici multă dezamăgire. După cea de-a doua sa victorie la Wimbledon, Boris Becker a uimit întreaga lume când a recunoscut că se luptă cu gândul sinuciderii. Jack Higgings, renumitul autor al cărții The Eagles Has Landed, a spus că este un lucru pe care îl știe acum, în apogeul carierei sale, și pe care și-ar dori să-l fi știut încă din copilărie: că ‘atunci când ajungi în vârf, nu te așteaptă nimic acolo’.”
Ravi Zacharias, Poate omul să trăiască fără Dumnezeu?, Editura Cartea Creștină, Oradea, 2009
“Mama mea a fost internată într-un astfel de cămin pentru îngrijirea bătrânilor, situat nu departe de casa noastră. În primele câteva luni mi-a fost greu să observ altceva decât riduri, bastoane, scaune cu rotile și proteze. Fiecare vizită îmi amintea de sănătatea precară a mamei mele și de memoria ei care se reducea tot mai mult.
Apoi, am început să zăresc frumusețea lui Dumnezeu printre oameni.
Loialitatea lui Elaine, în vârstă tot de optzeci și șapte de ani, care stătea lângă mama la prânz. Ea tăia în bucățele mâncarea pentru mama, ca ea să poată mânca.
Entuziasmul de nezdruncinat al lui Lois, de aproape optzeci de ani, care, în ciuda artritei de la ambii genunchi, se oferă să le servească tuturor cafeaua în fiecare dimineață.
La început vedeam vârsta, boala și lipsa puterilor. Acum văd acolo dragoste, curaj și un altruism imperturbabil.” (p. 83)
Despre viață: sursă de inspirație și răspunsuri la întrebările viații – Max Lucado, Editura Scriptum, Oradea, 2017, 313 p.
“La un moment dat, în anturajul nostru s-a aflat o persoană care ne-a stresat mult pe mine și pe Denalyn. Ne trezea în miezul nopții. Pretindea mult de la noi și era nemiloasă. Se manifesta gălăgios în public. Când voia ceva, trebuia să primească imediat și voia lucrul respectiv exclusiv de la noi.
Dar noi nu i-am spus niciodată să ne lase în pace. Nu i-am spus niciodată să bată pe altcineva la cap. Nu am încercat niciodată să îi plătim cu aceeași monedă.
La urma urmei, avea doar câteva luni.
Ne-a fost ușor să iertăm comportamentul fetiței noastre pentru că eram conștienți că ea nu știe să se poarte altfel.
Acum, diferența dintre un copil inocent și un adult care te distruge cu bună știință este ca distanța de la cer la pământ. Dar motivul pentru care am dat exemplul cu fiica mea este următorul: modul în care poți gestiona comportamentul cuiva depinde mult de înțelegerea cauzelor care îl determină să se comporte astfel. Un mod de a putea gestiona ciudățeniile cuiva este de a încerca să înțelegi de ce este persoana respectivă ciudată.
Isus știa că Iuda fusese biruit de un dușman puternic. El era conștient de șoaptele diabolicele ale Satanei (El Însuși le auzise). Știa cât de greu pentru Iuda să facă alegerea corectă.
Isus nu a justificat, nici nu a minimalizat faptul lui Iuda. Nici măcar nu l-a eliberat pe Iuda de alegerea care îi stătea în față. Dar l-a privit în ochi pe trădător și a încercat să-l înțeleagă.” (p. 82)
Despre viață: sursă de inspirație și răspunsuri la întrebările viații – Max Lucado, Editura Scriptum, Oradea, 2017, 313 p.
Sfînta Sofia alungată de la locul ei
http://dilemaveche.ro/sectiune/din-polul-plus/articol/sfinta-sofia-alungata-de-la-locul-ei
Patru aspecte importante despre COVID-19
“It is difficult to maintain a democratic system without religious freedom”
CITATE și DECLARAȚII
În fiecare clipă beneficiem de miracolul supraviețuirii. Fiecare clipă a trecutului nostru ar fi putut fi ultima. Suntem setați psihologic pentru o conștiință discontinuă a mortalității personale. Credința în Dumnezeu pare un dușman al acestei discontinuități, deși e sigur un aliat al ei: nu doar că ne rugăm să mai fim, ci sperăm să existăm mereu, chiar dacă sub altă formă. – Teodor Baconschi
Biserica Catolică şi-a avut obârşia în trei surse. Istoria ei sacră a fost iudaică, teologia ei a fost elină, iar cârmuirea ei şi dreptul ei canonic au fost, cel puţin indirect, romane. Reforma a respins elementele romane, a atenuat elementele eline şi a potenţat viguros elementele iudaice. – Bertrand Russell
Pe lume nu există doar informație, ci și frumusețe, fantezie, mister, înțelepciune. – Teofil Stanciu
Una din cursele creștinismului modern este să organizeze servicii de evanghelizare care nu reprezintă viața de biserică. – Cristian Ionescu
Și Rodica Boțan și oricine altcineva o să ia de la mine, pe Internet, șuturi în fund pentru minciună, dezinformări și bădărănie. – Alin Cristea, 2015
Paul Negruț ar putea întocmi un manual de blogging despre cum să aduni vizite pe blog FĂRĂ să scrii nimic… – Alin Cristea, 2010
http://romaniaevanghelica.wordpress.com/2010/07/23/paul-negrut-blogger-13
A paradox: to be human is a divine thing… – Octavian Baban
Legalism is doing something to earn your salvation. Discipline is doing something because it’s a good in and of itself. – Timothy Keller
Our best defense in the fight against Satan’s lies is generally not the production of incantations but the rehearsal of truth. – Timothy Keller
Law can stop the results of a messed up heart, but it can’t stop whatever is causing the heart to be messed up. – Timothy Keller
Your real, new self will not come as long as you are looking for it. It will come when you are looking for Him. – C.S. Lewis
Man rejects God not because of intellectual demands nor scarcity of evidence, but a moral resistance that refuses to admit his need for God. – Ravi Zacharias
Making converts is essential, but the job isn’t finished until those converts are discipled. – Ed Stetzer
Mogulii blogosferei evanghelice – Primăvara / Vara 2011
Marius Cruceru
Marius Cruceru – 2.600.000 vizite
La patratosu – 1.200.000
Daniel Brânzei
Barzilai-en-Dan – 948.000
Dezvăluiri – 156.000
Vasile Tomoiagă
Clujul Evanghelic – 700.000
Sunt discromat și sunt șofer – 245.000 (ianuarie 2011)
Alin Cristea
România Evanghelică – 600.000
La Rotundu – 246.000
Articole cu subiect asemănător
Mogulii blogosferei evanghelice – 2011 – 5 ianuarie 2011
Mogulii blogosferei evanghelice – 22 august 2009
Iarna fierbinte (2) – De n-ar fi inimile ca niște povești… – 12 noiembrie 2009
Despre moguli – 26 noiembrie 2009
MOGULII: Marius Cruceru – 500.000
Mogulitate – 8 decembrie 2009