2022
Sub titlul „Ce înseamnă să fii pocăit. Diferența dintre pocăiți și credincioși”, articolul semnat de Mihai Mocovescu conţine inexactităţi.
Vezi:
Despre pocăiţi – Replică articolului din 13 decembrie 2022 din Libertatea
2019
Într-un articol din 20 august 2019 din revista 22, Rodica Culcer îl menționează pe Mihai Gâdea ca fiind pastor baptist: „Oare pentru că însuși propagandistul șef al Antenei 3, Mihai Gâdea, este pastor baptist?”
Mihai Gâdea nu este pastor baptist. A absolvit Facultatea de Teologie Adventistă în anul 2000.
2016
Traian Mitrică, pe blogul său Politica ta, în 10 ianuarie 2016, a pus în proximitate formule precum „pastorul Gadea Mihai” și „cultul penticostal”.
Vezi:
Mihai Gâdea nu e pastor penticostal
2014
6 august 2014
Otniel Bunaciu: „În statutul cultului nostru scrie că pastorii nu au voie să se implice în politică.” Nu este adevărat. În statutul baptiștilor din România menţiunea are legătură cu apartenenţa la un partid: „Păstorii bisericii nu pot fi membri ai partidelor politice.” – Art. 26 (3). Alin Cristea a semnalat distincţia în articolul Scrie în Statutul Uniunii Baptiste că pastorii nu au voie să se implice în politică? NU! de pe blogul România Evanghelică.
Chestiunea confuzei pare a avea o istorie veche, Corneliu Simuţ pretinzînd, într-un comentariu pe blogul lui Marius Cruceru încă din 2007: „…congresul a votat neimplicarea în politică a pastorilor.” În comentariile anterioare folosise formula: „s-a votat ca toţi pastorii implicaţi ca membri în partidele politice să-şi dea demisia”.
2011
În 12 iulie 2011, bloggerul evanghelic Vindecătoru (Răsvan Cristian Stoica, care a fost cîndva medicul lui Ion Iliescu) a scris: „Ruginoasa a fost şi locul unui cumplit măcel, prin anii ’90, cînd peste o sută de baptişti au fost internaţi în spital cu răni grave provocate de bandele de aşa-zişi credincioşi ortodocşi.”
Nu au fost „peste o sută”, ci… 9!
Vezi:
Atenție la dezinformările din Mahalaua Vindecătorului – Cazul Ruginoasa
2010
Comentatoarea VioricaO (din Oradea) pe blogul Vindecătorului (Cristian Răsvan Stoica): „…a fost exmatriculat de la Emanuel…”. Menţiunea este despre Alin Cristea. Formula este categoric o MINCIUNĂ. Nu doar că Alin Cristea nu a fost exmatriculat de la Institutul Biblic Emanuel, ci a intrat primul şi a terminat primul în grupa de teologie (1995-1999) şi i s-a recunoscut public (cel puțin de către Doru Hnatiuc) rolul benefic pe care l-a avut în rîndul studenților (anii 1997-1998 reprezintă, din mai multe puncte de vedere, cea mai mai bună perioadă din istoria Universității Emanuel).
După 3 ani, bloggerul și-a cerut scuze publice pentru că a afișat această MINCIUNĂ. Vezi replica lui Alin Cristea (3 februarie 2010): Dez-Mințiri (6/2010).
28 noiembrie 2010
Doru Hnatiuc a anunțat la Biserica Baptistă Emanuel din Oradea că Lucian Ciupe, pastorul Bisericii Baptiste Providenţa din Oradeaa era carismatic şi şi-a dat demisia (în 21 noiembrie). Cu ocazia demisiei sale, Lucian Ciupe a scris 4 documente, către Biserica Providența și către Comunitatea Baptistă din Oradea, sperînd că va limita dezinformările cu privire la demisia sa și convingerile sale. Lucian Ciupe a precizat: „Nu este adevărat că accept, susțin și promovez devierile teologice și excesele practicilor carismatice la care se face aluzie când mi se atașează această etichetă.”
Alin Cristea a prezentat chestiunea pe blogul România Evanghelică în articolul Minciuna pastorului Doru Hnatiuc, fiind una dintre cele mai citite 8 postări dintre cele 49.000 de postări și 270 de pagini de pe blogul România Evanghelică.
2008
Ziarul Gândul a publicat în 5 ianuarie 2008 un articol cu tilul: “Petru Dugulescu, preşedintele baptiştilor din România, a murit de inimă”. Probabil sursa de inspiraţie a fost… BBC, care scria, cu o zi înainte, în engleză: “Capul Bisericii Baptiste din România a decedat.”
Petru Dugulescu nu a fost preşedintele Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România.
Vezi alte dezinformări: Dezinformări pre-funeralii