Alin Cristea: Reflecții și reflexii (138)

– La mall (1) – Unii parinti isi imbraca fetitele ca pe niste printese si se rastesc la ele ca la niste rindasi.

– La mall (2) – Vinerea Mare. Barbatii patimesc. N-am vazut niciodata, intr-o zi, atitia barbati dezorientati, speriati, disperati… Poate doar duminica la biserica, cind trebuie sa poarte doua ore stringatorul de git.

– Hiperreglementarea spatiului public indica nu doar lipsa discernamintului, virtute spirituala, ci si zorii institutionalismului postumanist.

– Sintem colectionari de nonrelatii, pseudorelatii, metarelatii…

– Oradea e ca o femeie imbracata frumos, dar cu chilotii murdari.

– O societate democratica nu functioneaza dupa simpatii si antipatii. Alegerile personale exagerate sint in opozitie cu constructia institutiilor.

– Daca si astia din Dallas mor, ce sa mai zicem… Azi, stind la rind la casa la Lidl cu Andreea, ii ziceam de serialul Dallas, la care se uitau romanii precum acum la Urzeala tronurilor. J.R., unii romani il pronuntau Je Re. Andreea nedumerita: nu stiu cine e J.R. La care una dintre casierite, cu ceva treaba in zona, zice: Cel mai ticalos din industria petrolului. Si apoi zimbeste… N-am vazut-o niciodata zimbind…

– Sarbatoarea Invierii, ca si Paștele și euharistia, ne proiecteaza in Escaton. Nu sintem doar fiinte terestre, ci si post-terestre.

Darul singuratatii (vezi Petru sau Pavel, dar si Ioan Botezatorul si Isus Hristos) cu care este inzestrata fiinta umana indica dorul neostoit dupa ceva care nu exista in mediul terestru. Iata ce spunea C.S. Lewis:

„Am gasit in mine o dorinta pe care nicio experienta din aceasta lume nu o poate satisface; cea mai probabila explicatie este ca am fost facut pentru alta lume.”

Cind experimentam insingurarea, nu inseamna ca sintem ciudati!… Ci ca sintem proiectati, fiintial, pentru o alta REALITATE, cea post-terestra.

De asemenea, Sarbatorea Pastelui (evreiesc / crestin / escatologic) ne integreaza in Comunitatea Mielului Jertfit, pentru ca moartea sa ne fie nu doar un sfirsit terestru, ci o trambulina spre post-terestrialitatea noastra. (2016)

– La ce ne-ar fi folosit un Isus cetățean de onoare al Ierusalimului?

Evanghelia nu constă în faptul că Isus a fost fără păcat (deși acest aspect este absolut necesar pentru TEOLOGIA ispășirii), ci în faptul că a fost dispus să facă voia Tatălui. Pînă la capăt! La ce ne-ar fi folosit un Isus cetățean de onoare al Ierusalimului? Nejertfit, neînviat, neînălțat la dreapta Tatălui… (2014)

– 1. Sa acceptam ca unii POT avea alte opinii decit altii.

2. Sa acordam argumentelor mai multa atentie decit sentimentelor pe care le incercam cind avem de a face cu alte opinii decit ale noastre.

3. Sa fim mai moderati in exprimari (sentinte).

4. Sa fim disciplinati in a retine elemente de investigatie, in detrimentul idiosincrasiilor noastre.

5. Sa participam la formarea de spatii de dezbatere (daca vrem sa ne spunem opinia si sa polemizam cu idei).

6. Sa lasam marturii scrise (pentru a arata cum au fost intrupate ideile nobile, in context istoric-cultural, de oameni ai epocilor respective). (2008)

Vezi grupajul (peste 200 de pagini):

Alin Cristea – Reflecții și reflexii

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Alin Cristea: Reflecții și reflexii (138)

Lasă un comentariu