La centenar. 100 de biserici evanghelice (1) – Emanuel Oradea

Actuala clădire a Bisericii Baptiste Emanuel din Oradea, cu peste 4.000 de membri – existînd mențiuni ca fiind cea mai mare biserică baptistă din Europa și cea mai mare biserică evanghelică din Europa -, a fost inaugurată pe data de 26 februarie 1995, avînd 2.300 de locuri.

A fost fondată în 1909, conform istoriei lui Alexa Popovici. În Bihor existau 11 biserici baptiste încă din 1893 (iar în 1910 erau aproape 150).

În 1912 cei 12 credincioși baptiști se adunau într-o casă închiriată.

În 1923 a fost cumpărată o casă veche pe strada Simion Bărnuțiu, pe locul căreia a fost ridicată clădirea, cu 140 de locuri, de către cei 45 de membri.

În fostul sediu de pe str. Simion Bărnuțiu a predicat Billy Graham în 1985.

Nicolae Covaci a fost pastor timp de 42 de ani, în 1934 biserica avea 50 de membri, iar în 1973 ajunsese la 570.

Liviu Olah, Iosif Țon, Paul Negruț sînt nume foarte cunoscute în mediul confesional evanghelic din România și din străinătate. Acești pastori au contribuit semnificativ la procesul de extindere a Bisericii Emanuel, cît și la conturarea parametrilor social-cultural-religioși din mediul evanghelic românesc pe care acum retrospectivele îi identifică și le conferă semnificație istorică.

Fără nici o îndoială, Biserica Baptistă Emanuel din Oradea e cea mai celebră biserică din istoria evanghelicilor români.

Renumele acestei biserici a rezultat din anii ’70, cînd au avut loc botezuri mari – în anul 1974 au avut loc botezuri 4 botezuri cu 400 de persoane, iar pe data de 8 decembrie a aceluiași an a fost oficiat un botez cu 149 de persoane – și din anii ’90, cînd au fost întemeiate instituţii importante precum Institutul Teologic Emanuel (actualmente Universitatea Emanuel) și Liceul Teologic Baptist Emanuel.

Din punct de vedere al vectorilor social-confesionali, Oradea Evanghelică este un spațiu urban unic în România, în anii ’90 devenind al doilea centru academic evanghelic, după Bucureşti, dar întîiul motor dinamic.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s