Un comentariu pe contul Facebook al lui Lucian Ciupe – 13-14 august 2018

Lucian Ciupe: In weekendul acesta, in Romania, zeci de mii au protestat impotriva uneia dintre cele mai izbitoare manifestari a decadentei morale in poporul roman – cea care poarta sceptrul.

Tot in weekendul acesta, in Antwerp, Belgia, zeci de mii au celebrat una dintre cele mai izbitoare manifestari a decadentei morale in poporul belgian – cea imbracata in culorile curcubeului.

Cu siguranta, cea dintai reprezinta societatea pe care vrem s-o parasim.

La fel de sigur insa, cea de-a doua nu reprezinta societatea spre care vrem sa ne indreptam.

Nu imi permit sa dezleg speranta pe care o am pentru ambele societati de discursul Domnului privind „sarea pamantului” si „lumina lumii”. As ucide-o.

Dar cum isi redobandeste sarea fada a bisericii puterea gustului si cum se rastoarna obrocurile de peste sufocata lumina a bisericii?

Nu pretind a sti – intreg – raspunsul, insa un lucru stiu dincolo de orice indoiala: in vremuri ca acestea ESTI SARE SAU CONTRIBUI LA PUTREFACTIE, ESTI LUMINA SAU SPORESTI INTUNERICUL. In vremuri ca acestea a fi crestin inseamna a parasi neutralitatea.

Cum?

Doamne, lumineaza-ne pe fiecare in ogorul unde ne-ai semanat!

https://www.facebook.com/lucian.ciupe.7/posts/10156565112499609

Melany Oancea: Pentru ca Biserica să își redobândească calitatea de sare și lumină, trebuie să împlinească Scripturile, nu vocea lumii. „Întâmplător” Biblia ne învață să binecuvântăm și să ne rugăm pentru cei numiți în poziții de autoritate, dar noi…. aducem ocară și huiduim. Niciun cuvânt nefolositor să nu ne iasă pe gură, ci cuvinte bune, de zidire. „Întâmplător” Biblia ne spune că mânia lui Dumnezeu se descoperă împotriva țării pentru că tolerăm relațiile ilegitime, dar noi nu luăm prea mare atitudine, iar domnul președinte preferă toleranța civilă. „Întâmplător” Biblia ne spune că cei care vor binecuvânta poporul Israel vor fi binecuvântați, iar cei care vor sta împotrivă, Dumnezeu le va sta împotrivă, dar noi prin vocea domnului președinte stăm împotrivă. Ceea ce semănăm, aceea vom secera. De 27 de ani s-au perindat toate partidele politice, dar noi ca țară tot nu prosperăm….. Soluția o găsim tot în Scripturi: dacă poporul Domnului se va smeri, se va abate de la căile lui rele, va posti și se va ruga, Dumnezeu ne va tămădui țara. Ocara aruncata peste autorități nu vine din Dumnezeu și produce ceva în domeniul spiritual, așa cum și rugăciunea produce ceva în domeniul spiritual. Dumnezeu poate să ne dea conducători după inima Lui, dacă noi alegem să ne potrivim imaginii Scripturii și nu chipului veacului acestuia. David nu a îndrăznit să spună un cuvânt murdar despre Saul, deși îi făcuse mult rău și lui și poporului. Dar pentru că a știut să onoreze autoritatea și să stea lângă Domnul, Dumnezeu Însuși s-a ocupat de Saul.

Alin Cristea: Comentatoarea Melany Oancea bate cimpii. Interpretarea propusa – Ocara aruncata peste autorități nu vine din Dumnezeu – nu este una teologica. Zilele acestea am mai intilnit o astfel de gindire nonteologica. Am semnalat citeva articole in lb. engleza despre nesupunerea civila. Pot sa o fac si aici, daca exista interes pentru asa ceva.

Lucian Ciupe: Dragă Melany Oancea. Îți (re)cunosc inima în cele scrise și multe lucruri pe care le subliniezi reprezintă fragmente din cadrul biblic în care trebuie să interpretăm realitățile socio-politice actuale, lucruri fundamentale pe care nu avem voie să le uităm. Cu toate acestea, deși felul cum mânuiești Scriptura poate să fie satisfăcător pentru devoțiunea personală, când vorbim despre genul de lupte spirituale și decizii practice implicate în vremurile de față este nevoie de o acuratețe mult mai mare în interpretare și trasarea implicațiilor și aplicațiilor. Nu întotdeauna există o corespondență directă și precisă între situația biblică și situația actuală, prin urmare între textul biblic și contextualizarea lui trebuie să existe un proces de cugetare teologică serioasă. Tot așa cum Dumnezeu a dăruit bisericii luptători în rugăciune, El i-a dăruit și teologi și învățători vrednici. Și după cum teologii trebuie să teologhisească pe genunchi, și rugăciunea trebuie să fie făcută cu mintea limpede. Un simplu exemplu ca să ilustrez ce spun aici: atitudinea lui David față de Saul este un exemplu de atitudine față de „unsul Domnului” într-o monarhie teocratică. Deși orice autoritate contemporană funcționează cu autorizare divină, președintele Klaus Iohannis nu este „unsul Domnului” în sensul în care Saul era, prin urmare atitudinea lui David nu trebuie copiată prin procesul „copy – paste”. Ea trebuie luată împreună cu o sumedenie de alte texte biblice care TOATE trebuie studiate, înțelese bine și aliniate împreună în spatele frământării de a găsi atitudinile potrivite care exprimă înțelegerea limpede a caracterului și planurilor lui Dumnezeu. Procesul este complex și avem nevoie unii de alții, cu toate darurile și chemările diverse din Trup.

Melany Oancea: Poate mă ajuți cu ceva referințe scripturale, mi-ar fi de un real folos. Pentru mine standardul după care îmi orientez viața este Biblia, restul sunt puncte personale de vedere și da, le respect, dar nu îmi călăuzesc viața. Și sincer, marile treziri spirituale au început cu oameni simpli, dar care au stat pe genunchi, iar Duhul Sfânt a făcut transformări masive, astfel încât chiar și oameni prinși în lanțurile întunericului au ajuns să se întoarcă cu fața spre Dumnezeu într-un mod radical. Nu înțeleg de ce în zilele noastre Scriptura, rugăciunea și impactul Duhului Sfânt sunt atât de mult minimizate, iar ceea ce „poate” face omul prin puterea lui este considerat vital. Războaiele spirituale se câștigă doar cu arme spirituale și nicidecum lumești.

Alin Cristea: Cine spune ca marile treziri spirituale au inceput cu oameni simpli, care au stat pe genunchi? Liviu Olah nu era un om simplu! Nici Iosif Țon!

Lucian Ciupe: În ce privește soluția propusă de tine, Alin, în articolul recomandat mai sus, consider că plasezi înaintea cugetului credinciosului o falsă dilemă (strada și biserica, sâmbăta și duminica, ieșirea în stradă și mersul la biserică), argumentată hiperbolic, cu un hiperbolism păgubos („cel puțin de un an și jumătate adevărul este în stradă, nu în Biserică”) și bazată pe premise eronate (cel puțin una citesc printre rânduri: De un an jumate cea mai semnificativă contribuție a comunității creștine la viața urbei/națiunii este prezența ei împrăștiată în stradă, printre concetățeni, nicidecum înfățișarea ei ca o comunitate adunată – ekklesia – înaintea Domnului.) Oricât de diluat sau lent ar fi procesul de digerare în contextul eclesial a evenimentelor istorice actuale, din punct de vedere biblic AICI trebuie să fie și să rămână centrul de greutate al comunităților-sare-și-lumină. Articolul tău mi se pare că mută acest centru de greutate în mod nelegitim în stradă. Aici consider că, Melania reprezintă, în mod firav și imperfect, vocea Adevărului care, totuși, încă a rămas în Biserică și a unei dimensiuni a responsabilității creștine care, prin masivitatea ei, face ca ieșirea în stradă să rămână totuși, în cel mai bun caz, secundară.

NOTĂ

E vorba de:

De ce este mai important să ieşi sîmbătă la protest decît să te duci duminică la biserică

Alin Cristea: Dimpotriva, Lucian, articolul meu, construit in felul in care l-am construit, sustine IDEEA ca Adevarul e, la ora actuala, in Strada, nu in biserici, Stop mersului la biserica e o carte accesibila, scrisa inainte de „falsa dilema” (cum ma acuzi in mod eronat, poate doar pentru tine si bisericosii de duminica e falsa dilema) si in alta cultura. Cind vorbesti de comunitate crestina, folosesti un concept idealizat si anistoric. Este stilul tau, este stilul pocaitilor ghetoizati. Nu am de ce accepta conceptul de „comunitate adunata”. Ekklesia e comunitatea adunata ca sa delibereze in sensul raspindirii IDEILOR lui Dumnezeu in afara comunitatii. Dupa cum am demonstrat in articol, crestinii nu au alta optiune decit sa sustina Adevarul, acolo unde este. Pe vremea lui Hitler nu era in biserica oficiala si controlata de Hitler, ci in protestul pastorilor si atitudinea de a atenta chiar la viata lui Hitler, Dietrich Bonhoeffer platind cu viata, fiind spinzurat cu o luna inainte de incheierea razboiului. Ioan Botezatorul a fost descapatinat datorita insistentei sale asupra spatiului moral pe care il determina adevarul. Lucian, tu nu ai adus nici un contraargument. „Consider” si „mi se pare” nu sint… argumente. Oricum, apreciez ca m-ai bagat si pe mine in seama o data pe an, stiind cit de ocupat esti cu… comunitatile adunate. A fi simplist, insa, e o insulta la adresa lui Dumnezeu si a semenilor.

Alin Cristea: In anii 60, Adevarul, in SUA, era in strada, nu in bisericile albilor. De aceea pastorul baptist Martin Luther King a fost in strada, nu doar la amvon. Nu e vorba de o decizie de alegere intre Biserica si Strada, ci e vorba de o decizie de a alege loialitatea fata de adevar. Cu nu prea multe decade inainte, baptistii de sud (cu imense plantatii de tabac si de bumbac) se inchinau duminica la biserica si isi biciuiau sclavii in timpul saptaminii. Adevarul nu era in biserica, ci pe plantatii.

UPDATE 14.30 – 14 august 2018

Lucian Ciupe: Melany Oancea Creezi un contrast fals si nebiblic intre omul care se roaga si omul care actioneaza si altfel decat rugandu-se. Omul care se roaga trebuie sa devina prin rugaciune si in urma rugaciunii tocmai parte din raspunsul lui Dumnezeu la rugaciunea lui. In asteptarea interventiilor directe si orbitoare ale Luminii divine pe scena istoriei ca raspuns la rugaciunile sale indraznete, omul trebuie sa fie candela fara obroc care poarta vie lumina in rutina vietii cotidiene, adica sa devina mainile si picioarele si gura rugilor sale. Asadar, e gresit daca cineva se ascunde in locul rugaciunii pentru a evita responsabilitatea ca lumina si sare, dupa cum e gresit daca cineva incearca sa schimbe lumea fara sa iasa din locul tainic al rugaciunii cu proprietatile sarii si ale luminii celei adevarate. Din ce observ, tindem, sub presiunea evenimentelor, sa ne polarizam tocmai in cele doua ipostaze de dezechilibru – activistii si misticii. Prin structura mea si prin circumstantele actuale si eu tind spre cea din urma, si trebuie sa lasam spatiu pentru roluri si chemari diferite in Trup, insa cred ca exista si chemari universale pentru toti si ca avem nevoie sa fim deschisi sa invatam unii de la altii.

Melany Oancea: Sunt de acord că trebuie să acționezi după ce ai stat pe genunchi în rugăciune și ai primit călăuzire divină din partea Domnului. Domnul Isus nu făcea nimic decât ceea ce vedea și auzea de la Tatăl. Dar chiar nu văd unde suntem sare și lumină în întuneric, unde ne diferențiem de lumea care nu cunoaște Biblia în unirea în huiduieli, în a sta împotriva autorităților. Da, sunt de acord să ieși și să binecuvintezi autoritățile, să ceri intervenție divină, ca slava Domnului, puterea și autoritatea Lui să fie manifestate. În puterea limbii stă viața și moartea. Dumnezeu să binecuvinteze frații noștri care au ieșit să se roage în București și da, să facă o diferență după inima lui Dumnezeu.

Alin Cristea: Rugaciunea NU este punctul central al invataturii biblice si actiunii biseriii (ekklesia) in perimetrul terestru. Fundamentele bisericii sint mentionate in Fapte 2:42 – invatatura apostolilor, legatura frateasca, frangerea painii si rugaciuni (liturgice?).

Melany Oancea: Atitudinea, limbajul și abordarea unor creștini arată puternic lipsa de consistență a rugăciunii pentru autorități. Nu se poate ca să și binecuvintezi și să și vorbești de rău în același timp, sau Biblia ne învață să nu facem așa (Iacov 3)

Alin Cristea: Este evident ca Melany Oancea nu are competenta sa se exprime public despre „atitudinea, limbajul și acordarea unor crestini”. Ba da, tocmai cu ajutorul rugaciunii, prin exercitarea discernamintului, se poate si sa binecuvintezi (oare ce intelegem prin asta?) si sa ii critici pe lideri (spirituali sau politic-administrativi). A critica nu inseama a vorbi de rau. Crestinii sint chemati sa critice! Atitudinea comentatoarei Melany Oancea este noncrestina, in favoarea imparatiei diavolului, nu in favoarea Imparatiei lui Dumnezeu. Ioan Botezatorul DE CE nu si-a vazut de evanghelizari? DE CE a insistat sa-l critice pe imparat? Bine i-a facut imparatul ca i-a taiat capul, ca prea deranja – or fi zis niste femei cu gindire nonteologica, asa cum da dovada si Melany Oancea.

Melany Oancea: Fapte 2 :42 reprezintă șablonul unei comunități creștine sănătoase. Atunci când Cuvântul locuiește din belșug în inimile oamenilor, când există acea comuniune sfântă în sângele și trupul Domnului Isus, cu siguranță Împărăția lui Dumnezeu va fi manifestată și Dumnezeu Însuși va aduce și pe alții, fără a fi nevoie de prea multe eforturi din partea creștinilor (Fapte 2:46-47). Frații erau nelipsiți de la Templu, nu din alte părți

Alin Cristea: 1. Fapte 2:42 nu este un sablon, ci prezinta tocmai FUNDAMENTELE bisericii. 2. Imparatia lui Dumnezeu are coordonate spirituale mult mai ample decit cliseele pe care le vintura sub nasul nostru Melany Oancea si MULTI altii din ghetoul pocaiesc. 3. Fratii NU erau nelipsiti de la templu, ca multi erau sclavi si nu faceau ei ce voiau. La fel, cind citim: Tot tinutul Iudeii si toti locuitorii Ierusalimului au inceput sa iasa la el; si, marturisindu-si pacatele, erau botezati de el in raul Iordan. (Maru 1:5), nu inseamna ca locuitorii dintr-un oras sau dintr-un judet au iesit TOTI sa-L vada pe Isus (ca oamenii, ca in ziua de azi, au tot felul de preocupari, si printre oameni exista intotdeauna si cei cu handicap si cei care au grija de ei si asa mai departe).

Melany Oancea: Domnule Cristea, dacă pentru dvs Biblia reprezintă o învățătură nonteologică, consider încheiată discuția. Vă puteți păstra convingerile, eu împreună cu alți frați și surori preaiubite rămânem la ale noastre. Strâng Cuvântul Domnului (pur și nealterat) în inima mea ca să nu păcătuiesc împotriva Domnului. Fiecare este liber să își trăiască viața conform călăuzirii divine primite de sus.

Alin Cristea: 1. Comentatoarea Melany Oancea continua cu timpeniile. Melany Oancea MINTE. Nu am afirmat ca pentru mine Biblia reprezinta o invatatura nonteologica. Am aratat ca cei precum aceasta comentatoare (guraliva, fara minima disciplina ideatica si relationala si fara gindire teologica) folosesc Biblia intr-un mod pervers, slujind astfel imparatia diavolului (el se ocupa cu rastalmacirea Scripturilor), nu Imparatia lui Dumnezeu. 2. Daca Melany vrea sa implineasca Scriptura, atunci TREBUIE sa se relationeze SI FATA DE MINE in mod crestinesc – fie ma considerat frata preaiubit, fie ma considera dusman, si atunci, precum a zis Isus in care spune ca ea crede, si dusmanul trebuie iubit. CUM, insa, e o chestiune TEOLOGICA. Nu se rezolva doar cu rugaciunea. 3. Am fost seful de grupa de teologie baptista (si sef de an) in 1995-1996, coleg cu Lucian Ciupe, pe care l-am propus sa fie sef de grupa cind m-am retras din aceasta pozitie. De asemenea, eu l-am propus sa fie invitat la serile de tineret de la Biserica Baptista Providenta din Oradea, unde a devenit pentru citiva ani pastor. 4. Nu vad de ce Melany Oancea si-a schimbat stilul de adresare si mi s-a adresat direct. Eu nu port nici o conversatie cu aceasta guraliva, ci fac precizari si comentarii pentru cititori. 5. Dupa cum i-a atras atentia si Lucian Ciupe, Melany Oancea nu stringe Cuvintul Domnului fara sa-l altereze. Este cu totul ciudata afirmatia: „Fiecare este liber să își trăiască viața conform călăuzirii divine primite de sus.” DIMPOTRIVA, fiecare trebuie sa isi traiasca viata de credinta conform FUNDAMENTELOR bisericii, nu dupa ceea ce crede ca e… calauzirea divina primita, in privat, de sus. Crestinismul e personal, dar nu e privat. Prin aceste discutii DE AICI ne-am ridicat deasupra nivelului privat al crestinului, verificindu-ne. Dar nu toti avem aceeasi maturitate spirituala, nici aceeasi responsabilitate spirituala.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s