REZIST – 3 februarie 2017

3 februarie 2017

Protestele au continuat pentru a patra zi la rând. Un număr record de 330.000 de oameni au manifestat în toată țara, 150.000 doar în București.

Grigore Cartianu: „Surpriză totală: în Piața Victoriei din București, valurile de oameni au curs ca lava unui vulcan, iar protestul a căpătat dinamica unui show. Slogane tăioase au fost proiectate cu laseri pe blocul uriaș din fața Palatului Victoria. Politicieni de carton au defilat în zeghe (Dragnea, Tăriceanu, Ponta, Iliescu, Grindeanu), un sicriu era plimbat cu alaiul de rigoare, corul trompetelor a sunat non-stop.”

600.000, 2017

– Klaus Iohannis (la Malta): „Chiar dacă este foarte greu pentru mine, trebuie să admit că situația din România este destul de complicată și am sute de mii de români de ai mei în stradă. Am încredere în ei, am încredere în poporul meu.”

– Procurorul general Augustin Lazăr a atacat în instanță Ordonanța 13 și a sesizat Curtea de Apel București – Secția de contencios Administrativ și Fiscal în vederea suspendării Ordonanței 13.

– Patriarhia: „Trebuie continuată lupta anticorupție, iar cei vinovați trebuie sancționați, deoarece hoţia şi furtul degradează societatea în plan moral şi material.”

– Mihai Șora (100 de ani): „Dragii mei, ne adunăm, ne organizăm, reistăm. De astăzi, am și pancartă. Vom fi mulți, tot mai mai mulți. Sus inimile!”

– Alin Cristea (49 de ani, Oradea) editează Jurnal de Protest (8 pagini color), în cîteva exemplare, pentru a circula între demonstranți; pdf-urile celor 4 numere se găsesc pe blogul Oradea Culturală.

– Teodor Răileanu: Ghid de împăcat cu părinţii (înainte şi după proteste)

Dan Tăpălagă: Generația protestului eficace a declanșat în anul de grație 2017 Revoluția de Urgență.

Mihai Maci (2017):  Ceea ce s-a întamplat în februarie e un lucru care, după cum spuneau grecii, e „deinos”, adică în același timp e ceva miraculos și îngrozitor. A fost o manifestare a unei demnități ultragiate a unor oameni care au ieșit să spună că nu le-a mai rămas decât asta, dar că peste asta nu se poate trece decât trecând peste viețile lor.

Cezar Marksteiner-Ungureanu: Pentru prima dată în ultimii zece ani, Patriarhia Română nu mai privește cu răceală la starea cetății, ci începe să sancționeze public corupția.

Michael Ignatieff, rectorul Universităţii Central Europene (2019): Hotărârea cu care românii au stat în ploaie şi frig inspiră toată regiunea.

Ana Blandiana (2018): Protestele sunt singurul mijloc de dizolvare a umilinţei, care altfel ne-ar mortifica celula sufletului colectiv pentru alte decenii.

Radu Vancu (2018): Doar piețele României pot salva România.

Doru Radosav (2018): Manifestanții au demonstrat, începând cu 2017, că ei sunt România cu un acut sentiment al demnității și cu un spirit justițiar de neînvins

Teofil Stanciu (2018): Protestele au adus în atenția publicului o seamă întreagă de lucruri de care va trebui ținut cont pe viitor: protocoale, dosare inventate, abuzuri, legături subterane între politică, justiție și servicii.

Andrei Mușetescu (2018): Rareori mișcările civice de protest se nasc din revendicări minore sau din teme marginale. Protestele civice masive și de durată reprezintă, astfel, mesaje directe referitoare la disfuncții, rătăciri și erori ale guvernanților. Iar aceștia ar trebui să fie recunoscători pentru că există și asemenea mecanisme de alertare!

Alin Cristea (2019): Ieşim în stradă pentru a ne revendica umanitatea, cetăţenia şi convieţuirea. Cultura protestului (care exista atît de vie în țările occidentale) e mai importantă chiar și decît votul.

Violeta Vlad (2019): În acești doi ani pot să spun ca am învățat ce înseamnă puterea celor cu spirit civic.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s