REZIST – 2 ani de proteste în stradă (7)

31 ianuarie 2017

La finalul zilei, Ministrul de Justiție, Florin Iordache, a anunțat adoptarea de către guvern a ordonanțelor privind grațierea unor fapte și modificarea Codului Penal prin dezincriminarea abuzului în serviciu.

În ciuda orei târzii, peste 15.000 de oameni s-au strâns în fața Guvernului, cerând demisia acestuia. Jurnaliștii care au participat la conferința de presă în care ministrul Justiției a anunțat modificările la legislația penală au fost blocați în Guvern „pentru siguranța lor”. Protestatarii revoltați au forțat gardurile puse de forțele de ordine de jur împrejurul Guvernului. Jandarmii au intervenit pentru a calma oamenii care au aruncat spre forțele de ordine cu bulgări de zăpadă.

Proteste au avut loc și în alte orașe din țară: Cluj-Napoca (10.000), Timișoara (2.500), Iași (2.000), Sibiu (2.000), Brașov (1.500), Arad (200), Craiova (200), Ploiești (100) ș.a.

ro.wikipedia.org

Ramona Ursu: „„Noaptea, ca hoţii!” Asta se striga în faţa sediului Guvernului. Un mesaj puternic, care exprima, în trei cuvinte simple, toată batjocura şi nedreptatea făcute mişeleşte, în seara aceea, în Palatul Victoria. […]

La câteva minute după ce a bătut ora 1.00, pe site-ul Monitorului Oficial, resuscitat, între timp, era publicată Ordonanța 13.”

Noaptea ca hoţii, Humanitas, 2017

Grigore Cartianu: „Urmăresc, târziu în noapte, înregistrarea celor 15 minute în care ministrul-șobolan, Florin Iordache, a stat în fața ziariștilor. După monologul de 4 minute al mizerabilului, au urmat 11 minute de dialog intens.

Ziariștii au fost foarte buni! Sunt mândru că breasla asta, atât de infestată de virușii antrenați și bine hrăniți de Ministerul Propagandei, mai aer reporteri capabili de întrebări atât de clare, logice, implacabile. Pur și simplu, câțiva ziariști onești l-au „executat” profesional pe odiosul Iordache. Armele lor au fost aevărul şi buna-credință, ministerul s-a afundat în mocirla minciunilor și a ticăloșiei. Milioane de români s-au simțit reprezentați de acei ziariști remarcabili, nicidecum de ministrul-șobolan.

Am numărat de câte ori a zis Iordache: „Altă întrebare!”: de 24 de ori. Câtă aroganţă amestecată cu teamă! Teama celui care noaptea, ca hoţii..”

600.000, 2017

Klaus Iohannis (23.12): „Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției.”

facebook.com/klausiohannis

Dacian Cioloş: „Ce s-a petrecut în această seară este o sfidare incalificabilă la adresa justiției și a statului de drept, care duce România înapoi în timpuri pe care le credeam apuse.

Costul pe care îl va plăti România și pe care îl vom plăti fiecare dintre noi este incalculabil.

Legitimitatea votului nu dă dreptul niciunui guvern să se poarte discreționar cu românii, să legifereze pe ascuns chestiuni atît de sensibile cum sunt cele care privesc justiția.”

facebook.com/dacianciolos

Cristian Tudor Popescu: „În această a doua marțe neagră din istoria politică, juridică și democratică a României, mult mai neagră decât prima, puterea politică PSD-ALDE instalată prin vot a declarat război civil altei puteri independente din stat, Justiția. Și cetățenilor care, neprostiți de șpăgile de la buget promise de Dragnea și ai săi, ies în stradă de zile în șir și vor continua să iasă.

Adoptarea prin OUG a legilor pentru favorizarea infractorilor este un gest dictatorial, totalitar, care aruncă România, după 27 de ani, în bezna ceaușistă. Practic, PSDragnea a scos armata în stradă împotriva populației civile. […]

După ce s-au încheiat alegerile din decembrie, am spus că ne-am întors în 1990. Greșeam. Ne-am întors în decembrie ’89. Partidul-stat vrea să arunce din nou români împotriva românilor.”

republica.ro

Augustin Lazăr, procurorul general: „Ordonanţa de urgenţă este o ofensă adusă autorităţii judecătoreşti, fiind discreţionară, vădit neconstituţională şi trebuie atacată urgent la Curtea Constituţională.”

news.ro

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s