Din istoria blogosferei evanghelice – 22 octombrie

2013 – Eugen Matei: Ferdinand Massier și misiunea baptistă germană în Bucovina și Galiția (EE)

„Trebuie să spun de la început că despre baptiștii din Bucovina și Basarabia nu știu mai nimic, dar astăzi am nimerit întâmplător peste o pagină de web inedită, cred, publicată de Societatea Bucovina din America despre unul din pionierii credinței baptiste din Bucovina și Galicia. Informația despre misiunea lui Ferdinand Massier provine de la nepotul acestuia, Paul F. Massier, care întâmplător locuiește… în vecini, două sate mai încolo de Pasadena! Citind pe ici pe-acolo am aflat și că unii baptiști germani care au emigrat din Cataloi/Tulcea pe continentul american la început au dat numele așezământului lor „Noua Tulcie” dar n-a durat. Au venit luteranii și au schimbat numele!”

2015 – Alin Cristea: Despre practica excomunicării – Replică lui Vasile Filat

Biserica nu există în forma PURĂ a învățăturii biblice, ea există, ca și Evanghelia, contextualizată, cu parametri social-confesionali de identitate, care sînt diferiți în diferite epoci.

Guvernarea Bisericii nu are loc, de fapt, direct după Biblie, ci după o anumită teologie care interpretează Biblia.

Doctrinele teologice sînt redate pe scurt într-o Mărturisire de credință, care, împreună, cu Statutul de organizare și funcționare al Cultului, reprezintă documentele care legitimează, doctrinar și statutar, existența organismelor eclesiale în epoca în care trăim.

Nu complic discuția prin luarea în considerare și a bisericilor care nu sînt recunoscute de stat. Dar și ele funcționează după un anumit regulament (de ordine interioară) sau legămînt al bisericii.

IDEEA e că deciziile importante, precum excluderile, trebuie întemeiate pe documentele care legitimează existența bisericii.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s