Israel – 50 de chestiuni (6-10)

6. În cadrul sionismului (cuvîntul provine de la Muntele Sion, una dintre colinele pe care este construit Ierusalimul), co-există diverse curente politice, uneori contradictorii, care toate susțin tânărul stat Israel și care sunt grupate sub numele de sionism, de exemplu sionismul religios, sionismul revizionist, sau sionismul muncitoresc. Astfel termenul se mai folosește și pentru programe specifice ale acestor ideologii, cum ar fi încurajarea emigrării și a integrării evreilor în Israel

http://ro.wikipedia.org/wiki/Sionism

7. „Cu toate că a trebuit să înfrunte alte tipuri de naţionalisme evreieşti, precum şi critici din partea cercurilor evreieşti marxiste sau asimilaţioniste, sionismul a reuşit să se impună ca ideologie dominantă în lumea evreiască după al doilea război mondial și după genocidul evreilor din Europa, care au făcut inutile celelalte soluții ale chinuitoarei „chestiuni evreieşti”.

Trăsătura esenţială a sionismului a fost, de la pornire, caracterul său eminamente politic. Deci, el se deosebeşte de la bun început de simpla aspiraţie de veacuri de reîntoarcere la Sion (deşi se hrăneşte din această dorinţă de Sion).”

Dicţionar enciclopedic de iudaism, 2001

8. “Primii creștini sioniști se așteptau ca întoarcerea fizică și cea spirituală să aibă loc simultan. Unii se așteptau chiar ca întoarcerea spirituală să o preceadă pe cea fizică.

Dar niciuna dintre acestea nu a avut loc odată cu restaurarea curentă. Israelul este un stat secular, la fel de nereligios și de decadent din punct de vedere moral ca multe democrații occidentale. Tel Aviv nu e foarte diferit de San Francisco sau Copenhaga. Cultura și calendarul prezintă unele note religioase, dar nu mai accentuate decât în Marea Britanie.

Acest lucru a dat antisioniștilor motive să se îndoiască de afirmațiile sioniștilor cum că Dumnezeu Își împlinește promisiunea prin întoarcerea curentă a evreilor în țară. Întoarcerea în țară nu pare să fie însoțită de o reîntoarcere la Domnul. Turiștii și pelerinii care au vizitat Israelul au fost surprinși, șocați chiar, să găsească atât de mulți evrei neevlavioși, care de multe ori își asumă toate meritele pentru recuperarea teritoriului lor din vechime. Sioniștii creștini trebuie să se confrunte și cu această enigmă, dar și cu multe altele.” (p. 110)

David Pawson, O apărare a sionismului creștin, 2011

9. Serviciul militar în Israel este obligatoriu atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Bărbații activează în Forțele de Apărare Israeliene (IDF) timp de trei ani, iar femeile 21 de luni. Scutirile se acordă pe motive medicale, religioase sau pentru imigranții nou-veniți. Astfel se explică numeroșii tineri îmbrăcați în haine militare pe care îi veți vedea prin oraș, o imagine cu care muli vizitatori ai Israelului nu sunt obișnuiți. (p. 88)

Israel și Palestina, Ad Libri, 2019

10. Baptists are the largest Evangelical group in Israel today. This vibrant and growing community enjoys fellowship together through the Association of Baptist Churches in Israel, which seeks to be salt and light and glorify God in the place He chose to dwell and become man.

There are 17 churches in the Association, the majority of which are among the Christian Arab population in the North of Israel. There are around 3,000 people in the community of Baptists which forms just 2% of the total Christian population in Israel. Christians in general are also a minority; the 140,000 Christians amount to only 2% of Israel’s total population.

The Living Stones Alternative

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Israel – 50 de chestiuni (6-10)

  1. Alin Cristea zice:

    A republicat asta pe RomaniaEv.

    Apreciază

Lasă un comentariu