La mulți ani, Dorin Dobrincu (28.02.2020)

dorin-dobrincu

Dorin Dobrincu (istoric) și Dănuț Mănăstireanu (teolog anglican evanghelic) sînt coordonatorii volumului Omul evanghelic. O explorare a comunităților protestante românești, 17 eseuri, 19 autori, 800 de pagini, apărut la Editura Polirom, lansat la Iași în 28 ianuarie 2019 și la Oradea în 22 februarie 2019.

Teodor Baconschi: „Felicitări autorilor și coordonatorilor acestei dense analize academice dedicate comunităților evanghelice din România. Proiect de referință, care luminează o lume aproape ignorată de “majoritari”.”

Dorin Dobrincu şi Cristian Vasile au fost editorii Raportului final realizat de Comisia Prezidenţială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, pe baza căruia președintele Traian Băsescu a condamnat comunismului în Parlament în 2006.

„Raportul este cel mai serios, profund și comprehensiv efort facut vreodată pentru înțelegerea experienței comuniste din România.” (Charles King, Slavic Review, iarna 2007)

În perioada 2007–2012 Dorin Dobrincu a fost director general al Arhivelor Naționale ale României.

Dorin Dobrincu este cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Academia Română – Filiala Iași. Doctor (2006) al Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu teza Rezistența armată anticomunistă din România (1944 – începutul anilor ’60).

Domeniile sale de interes privesc istoria politică, socială și religioasă a României contemporane, cu precădere perioada comunistă, istoria regională, comunitățile protestante românești, editarea documentelor contemporane etc.

Din 2009 este redactor-șef al revistei Archiva Moldaviae.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la La mulți ani, Dorin Dobrincu (28.02.2020)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s