Alin Cristea: Reflecții și reflexii (17)

– Sa nu-i treaca nimanui prin cap ca poate face ceva ca, din punct de vedere soteriologic, sa-i fie placut lui Dumnezeu. Doar CREDINTA, care e cea mai mare virtute, ne izbaveste de Cel rau: Fara credinta este cu neputinta sa fim placuti Lui! (Evrei 11:6)

– Noi ne facem prieteni sau Dumnezeu ne daruieste prieteni?

– Nu ne consolidam credinta doar cintind duminica la biserica. Sau cumparind (de unde?) inca jumatate de graunte de mustar.

– Maturizarea nu are caracter soteriologic. Cu cit se maturizeaza un om, cu atit cresc sansele de a intra in depresie.

– In orice forma de organizare umana (politica, sociala, culturala, financiara, religioasa) exista POLITIC. Distribuirea resurselor se face in primul rind dupa criterii ale politicului, apoi dupa criterii ale culturalului si ale religiosului sau ale juridicului. GUVERNAREA Bisericii inseamna, neaparat, politic. Dar nu ar trebui ca politicul sa fie pervertit in politicianism.

– Dupa convertire (care este o chestiune individula / PERSONALA, instrumentul terestru pe care il foloseste Dumnezeu este constiinta), cea mai importanta chestiune este guvernarea bisericii / administrarea autoritatii spirituale. Sa nu luam in deridere acest important aspect al Imparatiei lui Dumnezeu. Sa facem politica bisericeasca, dar de-aia buna, nu de-aia rea. Sa ne exercitam exercitam autoritatea spirituala de dragul coreligionarilor si al semenilor nostri.

– Gindirea TEOLOGICA este cea mai importanta, intrucit aduna concepte de prim rang, mai ales pe cele cu potential soteriologic. Cultura sau orice altceva din perimetrul terestru nu au potential soteriologic. Sintem mintuiti prin credinta, dar inteleasa in context teologic. STIM cum sa ne rinduim viata de crestin doar din perspectiva teologica, nu sociologica sau psihologica. Dogmele crestine nu sint facultative.

– E mai bine sa fim dezbinati decit „uniti” ca pe vremea lui Ceausescu.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Alin Cristea: Reflecții și reflexii (17)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s