Din istoria blogosferei evanghelice – 20 iulie

2008 – Dănuț Mănăstireanu: Conferinţa Lambeth 2008 – Anglicanismul la răscruce – 1

„Dimensiunea mistică a credinţei. Din pricina dominanţei raţionalismului iluminist asupra tradiţiei evanghelice radicale, conceptele de taină, mister şi mistică asociate cu viaţa de credinţă sunt adesea discreditate sau, în cel mai bun caz, privite cu suspiciune şi superioritate. Cu toate acestea, niciun creştin de bun simţ nu are nevoie de prea multă sofisticare teologică pentru a pricepe faptul că oricât am şti noi despre Dumnezeu, fiinţa Lui tainică rămâne întotdeauna dincolo de cuvintele noastre. Aceasta este ceea ce teologii ortodocşi numesc apofatism. În ce mă priveşte, n-am fost niciodată satisfăcut de pretenţia unor evanghelici dominaţi de raţionalism de a-l epuiza pe Dumnezeu prin teologia lor. Aceasta m-a condus la căutarea unei expresii a credinţei creştine, aşa cum este cea anglicană, în are conceptul de taină este la el acasă.”

2013 – Emanuel Conțac: „Cu vânt silnic” sau „cuvânt silnic”?

„Secvența cuvînt silnic din Bibl.1688 este în mod cert rezultatul unei erori de tipărire. Putem presupune că textul grec πνεύματι βιαίῳ („cu vânt puternic”, Is. 11:15) a fost redat în mod corect, fiindcă el apare scris cu vânt silnic în Ms. 45 (care este „mama” Bibl.1688).”

2014 – Alin Cristea: Reflecții (79)

ac-79

2014 – Eugen Matei: Pentru prietenii mei ortodocși și calviniști: mântuirea la baptiștii români

„Baptismul a venit în România prin oameni simpli, care au trăit realitatea lucrării lui Dumnezeu în inima oamenilor, au trăit bucuria mântuirii și a nașterii din nou, și au spus și altora despre aceasta.

Când a venit vremea ca baptiștii români să formuleze o mărturisire de credință a lor, în context românesc, natural, s-au uitat în jur și au preluat mărturisirea de credință a baptiștilor Germani (primii baptiști recunoscuți legal în Europa) ca model, dar au transformat-o să corespundă lor.”

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu