PROTESTEZ – 8. Avanpremieră

În așteptarea orei 19.00, cînd voi vedea dacă voi fi primit la întîlnirea comitetului Bisericii Providența, pentru 1). a prezenta cîteva cazuri foarte neplăcute în care baptiștii orădeni au fost prezentați în mod negativ în presă, sperînd astfel că liderii bisericii vor fi mai atenți la chestiunile care ajung în spațiul public pe Internet; și 2). a prezenta oferta mea de „armistițiu” pînă în 18 aprilie (în condițiile menționate în mesajul anterior, Nr. 7), m-am gîndit să înșir cîteva dintre chestiunile pe care intenționez să le abordez în mesajele mele viitoare:

– despre adevăr
– despre nevoia vitală de critică
– care sînt alți critici ai emanuelismului negruțian
– teoria protestului
– de ce Alin Cristea NU este exclus

Atunci cînd, în mod neinspirat, pastorul Ștefan Iluțan a menționat că Alin Cristea e exclus, nu a amintit 1). nici numărul procesului verbal al adunării generale în care a fost luată o astfel de decizie, 2). nici pentru ce vinovăție a primit această sancțiune, 3). nici de ce o astfel de sancțiune durează de 11 ani și de ce biserica nu a rezolvat o astfel de situație.

Păi 1). nu avea cum să menționeze un astfel de număr al procesului verbal, întrucît nu a existat o astfel de adunare generală și, fără nici o neclaritate, următoarea formulă este adevărată în întregime: Alin Cristea NU a fost exclus de Biserica Providența; 2). nici nu putea să menționeze vreo vinovăție, deoarece nu a fost menționată vreodată (acum circa 11 ani) vreo vinovăție la adresa lui Alin Cristea; 3). ah, lipsa de apetit a Bisericii Providența (și a multor biserici) pentru rezolvarea unor cazuri clare sau neclare este celebră.

Cum am spus, în mesajele viitoare voi trata pe larg subiectul acesta, pe cele înșirate și pe altele încă nemenționate.

Cu pași repezi ne apropriem de sărbătorile pascale – săptămîna viitoare vineri e Paștele: jertfirea Mielului care ridică păcatele lumii, iar duminică e Învierea – și știm că lui Dumnezeu nu îi place sărbătoarea unită cu nelegiuirea.

Minciunile, dezinformările și bădărăniile la adresa mea care circulă între aceste zile între voi nu sînt pe placul lui Dumnezeu.

Din păcate, pocăiții nu sînt cunoscuți pentru că nu mint și nu bîrfesc, ci pentru că nu beau și nu fumează.

Modul în care mă bîrfiți în aceste zile (plus cum m-ați bîrfit 11 ani) indică o situație de nelegiuire.

După cum știți (sau ar trebui să știți), postul plăcut lui Dumnezeu nu constă în… post.

„Iată postul plăcut Mie: dezleagă lanțurile răutății, deznoadă legaturile robiei, dă drumul celor asupriți și rupe orice fel de jug.” (Isaia 58:6)

Parafrazînd: Iată pregătirea pentru sărbători pe care Dumnezeu ar vrea ca Biserica Providența să o aibă – să nu mai bîrfiți, ci să căutați adevărul, fie că e vorba de persoane, instituții sau evenimente (din istoria Bisericii Providența); să nu manipulați persoane, instituții sau evenimente, să nu folosiți puterea pe care v-a dat-o Dumnezeu pentru a-i asupri pe alții; să nu creați situații de obligații ilegitime, imorale: orice baptist este dator să respecte în primul rînd ceea ce îi pretinde conștiința sa, care e în legătură cu Divinitatea, și abia apoi vreo autoritate pămîntească, bisericească sau seculară.

ACESTA e motivul pentru care am inițiat oferta mea – e de ajuns ca unul din comitet să dea glas conștiinței sale, ca eu să fac un pas înapoi pînă în 18 aprilie.

După cum deja știți, eu pot scrie foarte multe lucruri, și nu doar teoretice, ci în legătură cu situații concrete de interes.

Aș putea scrie mai multe despre mine, despre situația mea (neclarificarea statutului meu membral e vina Bisericii Providența, care ar trebui să-și asume vinovăția și să rezolve chestiunea), și o voi face cîndva.

Dar ACUM, mai ales în preajma sărbătorilor pascale, care ne sensibilizează spiritual prin exercițiul anamnetic, atenția trebuie să fie pe biserică.

Sînteți în Împărăția lui Dumnezeu – neprihănire, pace și bucurie în Duhul Sfînt?

Sau vă mulțumiți doar cu statutul de membru într-o organizație religioasă, care pare mai modernă decît cele tradiționale?

Veniți la lumină cu faptele voastre, că să vi se vădească faptele, făcute prin Duhul Sfînt?

Sau vă mascați neputința spirituală și ipocrizia îndărătul unei forme de evlavie?

Vă luptați cu oamenii sau vă luptați lupta cea bună, împotriva duhurilor răutății care sînt in locurile cerești?

Aveți mijlocul încins cu adevărul sau vă murdăriți conștiința, cugetul curat primit de la Sfînta Treime, cu minciuni și bîrfe?

Oricît de ciudat vi s-ar părea unora, care confundați prezentul bisericii cu IDENTITATEA bisericii, nu mă dau în lături să spun că Alin Cristea e un fel de părinte al Bisericii Providența (fără să fi căutat vreodată să fie așa ceva), care a vegheat și veghează în continuare asupra voastră.

Se pare însă că a venit vremea să spun și eu ca Pavel:

„Chiar dacă sînt un necioplit în vorbire, nu sînt însă şi în cunoştinţă; şi am arătat lucrul acesta printre voi, în tot felul şi în toate privinţele.

Sau am făcut un păcat, cînd m-am smerit pe mine însumi, ca să fiţi înălţaţi voi, şi v-am vestit fără plată Evanghelia lui Dumnezeu? […]

Să nu mă creadă nimeni nebun. Sau altminteri, suferiţi-mă măcar ca nebun, ca să mă laud şi eu puţintel.” (2 Corinteni 11)

Din seria PROTESTEZ au apărut 8 postări:

1. PROTESTEZ (26.03.2017)
2. Minciuna pastorului Ștefan Iluțan (27.03.2017)
3. PROTESTEZ – Replică lui Ştefan Iluţan (27.03.2017)
4. PROTESTEZ – 1 aprilie 2017 (01.04.2017)
5. PROTESTEZ – Stop mersului la biserică (02.04.2017)
6. PROTESTEZ – 6. Discernămîntul (03.04.2017)
7. PROTESTEZ – 7. Comitetul (03.04.2017)
8. PROTESTEZ – 8. Avanpremieră (04.04.2017)

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s