Obiceiuri și tradiții din vremurile biblice (1)

Obiceiuri și tradiții din vremurile biblice – Howard F. Vos, Oradea: Casa Cărții, 2021, 668 p.

„Referirea la coptul pâinii [Geneza 18:6-8] ridică întrebarea referitoare la meniul pe care îl aveau oamenii în vremea patriarhilor. Mâncarea pusă înaintea oaspeților cerești (îngerii) care l-au vizitat pe Avraam aducându-i vestea că i se va naște un moștenitor este un indiciu (Vezi Gen. 18:5-8). Meniul consta, după cum se vede din citatul de mai sus, în carne de vițel, pâine, unt și lapte.

Carnea era rezervată pentru ocaziile speciale. Animalele erau prea prețioase, pentru că ofereau lână și lapte, ca să fie sacrificate în număr mare. Laptele, brânza și untul proveneau de la vaci sau capre. Grâul și orzul puteau fi cultivate de comunitatea patriarhală, pentru că aceștia nu călătoreau tot timpul, sau puteau fi cumpărate de la cultivatorii locali. Mierea era folosită ca îndulcitor și, pentru gătit, se folosea uleiul de măsline. Se mâncau și fructe sălbatice, în funcție de sezon. Probabil că cel mai obișnuit fel de mâncare era gătit din mazăre, fasole sau linte. Pâinea se cocea zilnic. Smochinele erau prețuite pentru dulceața lor, într-o societate care nu cunoștea zahărul.” (p. 45).

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s