Alin Cristea: De toate (41)

– Marile puteri au intotdeauna interese (sa ajute), fiind garantul unui sistem politico-social-economic globalist. Uniunea Europeana si SUA (NATO) sint variantele contemporane ale vechilor imperii (Transilvania, care a fost in Imperiul austro-ungar, are valori superioare, pe toate palierele, fata de celelalte regiuni ale Romaniei).

Puterea militara (si cibernetica) este importanta, dar, la scara istoriei, puterea IDEILOR, a valorilor, a eticii statale, conteaza. De aceea talbanii (care inseamna „studenti”) au cistigat ACUM. Dar m-as mira sa treaca 20 de ani fara schimbarea regimului in Afganistan (si in alte spatii ale tiraniei). Faptul ca Romania e in EU si NATO (ceea ce nu merita) ofera calitate democratiei romanesti in constructie.

– Preşedintele american Joe Biden a decis să aloce până la 500 de milioane de dolari pentru a ajuta refugiaţii şi migranţii afgani, victimele conflictului şi alte persoane expuse riscurilor ca rezultat al situaţiei din Afganistan.

Ceea ce ar fi facut oricare alt presedinte in situatia de acum, nu?

– Daca extremistii islamisti au reusit acte eficiente de terorism in Occident in 2001 si in alti ani, oare nu se vor inmulti atacurile VALORILOR occidentale o data cu ocuparea de catre talibani a Afganistanului?

Toti cei care ne bucuram de beneficiile stilului de viata occidental ar trebui sa fim ingrijorati (in mod inteligent) si precauti.

– Fara indoiala, a fi femeie in Afganistanul talibanilor este una dintre cele mai dramatice experiente umane.
Care va genera carti si filme.

– Una dintre dovezile existentei unui alt nivel de existenta decit cel terestru este POEZIA, faptul ca ne exprimam altfel, in cautarea a ceva.

– Cite timpenii trebuie sa induram pina cind cineva ajunge la majorat…

– de-a prinselea

zile la rind
m-a prins soarele

azi m-a prins ploaia

– nu-mi plac oamenii alin-iati

imi plac oamenii alin-tati

– Am lasat aseara o bucata de lubenita pe aragaz.

Azi era plin de furnici.

A naibii cataratoare…

– Pentru mine a cheltui banii este o datorie sfinta.

– Fac din nou urmatoarea afirmatie:

Sint in cel mai prost moment al vietii mele din punct de vedere fizic si financiar, dar in virful activitatii mele publice pe Internet (peste 15 ani).

Am numeroase idei de postari si actiuni (ca mogul al blogosferei evanghelice – peste 1.000 de bloguri in lb. romana ale baptistilor si penticostalilor).

Astept cu nerabdare ziua de miercuri, de cind se anunta temperaturi decente in Oradea.

Ma asteapta citeva zeci de carti din care sa dau cite 10 citate (conform intelegerii cu edituri evanghelice din Oradea) si alte citeva zeci de carti pe care le-am cumparat, pe care sa le semnalez printr-un citat.

– Spuneam, cu ceva timp in urma, ca am 2 rugaciuni zilnice foarte scurte – „Doamne, iti multumesc”, dimineata, cind ma scol, si imi face cruce, si „Doamne, ai mila”, seara, cind ma pun in pat.

Am ajuns sa le rostesc mai des, de exemplu cind ajung acasa, dupa ce am carat, vreo doua statii de tramvai, 2 plase cu mincare (ceea ce trebuie sa fac cam o data la 2 zile) si am urcat 4 ETAJE.

Dar si cind urc DIN NOU cele 4 etaje cu mincarea calda pe care am primit-o (de citeva ori pe saptamina), cu recunostinta in primul rind inaintea lui Dumnezeu.

Sint 8 ani si jumatate, (foarte) grei, de cind stau in chirie (fara sa am un venit lunar).

Dumnezeu a stralucit in mijlocul greutatilor pe care mi le-a daruit, prin reactiile oamenilor, relatii, relationari, actiuni si reactiuni, circumstante neprevazute, uneori uimitoare de-a binelea.

Nu indraznesc sa spun ca mi-a crescut mult credinta, dar pot sa spun ca am invatat sa nu astept prea multe de la oameni, ci sa ma incred in Dumnezeu, in infinita lui intelepciune si providenta cu care care duce la indeplinire planul de rascumparare a omenirii, intocmit inainte de facerea lumii.

Pe Facebook / Internet ma simt ca pestele in apa (mai exact, ca balena in ocean, am mai spus-o), dar nu mi-am pierdut apetitul relationarii cu oamenii fata in fata. Finalmente, relationarile pe Facebook / Interner SINT fata in fata.

Nu pot sa fiu decit uimit de cum folosesc oamenii Facebook in diverse moduri, care depasesc cu mult intentiile fondatorului.

Viata e diversa, suferinta la fel.

Dar nu exista nimic mai bogat, in creatie si diversitate, decit Dumnezeu.

Imi aduc aminte de Iona. De Iov. De Ilie.

Zilnic sint cu piciorul pe frina, sa nu ma ambalez pe Facebook pe chestiuni biblice si TEOLOGICE.

Dupa cum multi stiti, ofer, de zeci de ani, informatii culturale.

In a doua parte a anilor ’90, ofeream cite o pagina (sau mai multe) cu chestiuni interesante colegilor mei din a doua mea studentie si altora.

Nu aveam imprimanta. Foloseam imprimanta de la biblioteca sau din alte parti.

Apoi, cind a devenit Internetul accesibil (la sali de internet), am facut newslettere saptaminale – revist@, cinem@, no comment, filarmonic@ si lunare – famili@, coleg@, electoral@, confesional@.

Ma duceam la un prieten (la etajul 4) sa imi deviruseze dischetele.

Revolutia informationala a omenirii nu a adus insa si revolutia morala.

Oamenii (cred ca) se pricep la chestiuni tehnice, Dumnezeu se pricepe la chestiuni morale.

IDEILE lui Dumnezeu sint, evident, cu mult mai importante decit ideile oamenilor.

„El a facut ca toti oamenii, iesiti dintr-unul singur, sa locuiasca pe toata fata pamantului; le-a asezat anumite vremuri si a pus anumite hotare locuintei lor, ca ei sa caute pe Dumnezeu si sa se sileasca sa-L gaseasca bajbaind, macar ca nu este departe de fiecare din noi.” (Faptele Apostolilor 17:16-17)

Vremurile pe care le traim sint minunate, dar dureroase. Nemaintilnite, dar cumplit de plictisitoare din punct de vedere al imaginatiei morale a oamenilor.

Razboaiele, tiraniile, dezastrele naturale, pandemiile – si, mai ales, constientizarea prostiei oamenilor neregenerati prin credinta in Isus din Nazaret, Rastignitul Inviatul Inaltatul – ar trebui sa ii faca pe oameni sa-si revizuiasca sistemul de referinta, sa-si indrepte ochii spre Cer, de unde Dumnezeu le poate taia imprejur inima.

Taierea imprejur a inimii – acesta va fi subiectul din al doilea episod din seria „IDEILE lui Dumnezeu”.

Daca nu azi, poate miine.

Daca nu saptamina aceasta, poate saptamina viitoare.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s