Cine n-a auzit de Adam și Eva? Sau de Arca lui Noe? De Avraam și patriarhi? De Iosif vîndut de frații săi și ajuns guvernatorul Egiptului?
Narațiunile primei cărți din Biblie oferă un număr considerabil de figuri celebre în cultura religioasă occidentală.
Mai mult, Geneza introduce teme importante precum Creația, Căderea, Potopul, salvarea familiei lui Iosif la care diverse pasaje din Biblie fac trimitere.
Incă din prima parte a cărții, cititorul se întîlnește cu pretențiile de ordin MORAL pe care le are Dumnezeu față de oamenii pe care i-a creat, iar consecințele neascultării de Dumnezeu și evadării din perimetrul moral sînt foarte bine precizate.
Geneza este și prima carte din Biblie care conține tema teologică a Răscumpărării.
Arca, bunăoară, nu e o o construcție pentru navigație, ci un chivot al salvării, un sanctuar al vieții, un altar al credinței, un imens amvon al propovăduirii neprihănirii.
„Prin credinţă Noe, cînd a fost înştiinţat de Dumnezeu despre lucruri care încă nu se vedeau, şi, plin de o teamă sfîntă, a făcut un chivot ca să-şi scape casa; prin ea, el a osîndit lumea şi a ajuns moştenitor al neprihănirii care se capătă prin credinţă.” (Evrei 11:7)
Noe a fost un Luther al vremurilor străvechi.
Personajele din Geneza nu sînt prezentate ca fiind perfecte. Dar legămintele pe care Dumnezeu le face cu ele sînt PERFECTE.
Geneza se încheie cu precizarea unei promisiuni, pe care Iosif le-o aduce aminte fraților săi: țara pe care Dumnezeu a jurat că o va da lui Avraam, lui Isaac și lui Iacov.
Geneza e o carte interesantă, atît pentru adulți cît și pentru copii, atît pentru creștinul obișnuit, cît și pentru teologi.
În romanul „La răsărit de Eden”, John Steinbeck construiește intriga avînd la bază povestea lui Cain și Abel şi lupta continuă dintre bine şi rău, prin discuția în jurul versetului 7 din Geneza 4, cînd Dumnezeu ăl avertizează pe Cain înainte să-și omoare fratele: „Dacă faci bine, vei fi bine primit; dar dacă faci rău, păcatul pîndește la ușă; dorința lui se ține după tine, dar tu să-l stăpînești.””
PĂCATUL e unul dintre conceptele majore ale cărții Geneza, conceptualizat prin narativitate, spre deosebire de teologia lui Pavel din Noul Testament.
A republicat asta pe RomaniaEv.
ApreciazăApreciază