Israel – 50 de chestiuni (31-35)

31. Persecutarea evreilor a fost o parte importantă a istoriei evreilor, fapt care a determinat deplasarea mai multor valuri de refugiați către Diaspora evreiască.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Persecu%C8%9Bia_evreilor

32. „Antisemitismul este o atitudine veche în Europa. În Evul Mediu a fost îndreptată în special împotriva evreilor. Încurajat de Biserică şi bazat pe multe mituri, antisemitismul european a dus la violenţe fără precedent, comunităţi întregi de evrei fiind mascrate.”

http://adevarul.ro/locale/botosani/de-fost-macelariti-evreii-secole-rand-europa-1_59131b575ab6550cb8f83223/index.html

33. „Evreii participaseră activ la revoluția din 1848-1849 și unii dintre ei au intrat în parlamentul din Frankfurt, care extinsese la evrei drepturile civice, acceptând că religia nu trebuie să intervină în treburile politice. În 1869, Confederația germanică a abolit toate restricțiile politice și civice și, după războiul din 1870, aceeași lege a fost adoptată de statele din sud și apoi a fost inclusă în noua constituție a Reichului. Perioada dintre 1871 și 1914 marchează efectiv integrarea evreilor în societatea germană, atât din punct de vedere legal cât și cultural. Potrivit legii, acum le erau deschise toate sferele vieții politice, cu excepția serviciului de stat. Evreii au fost însă excluși, în chip implicit, de la funcțiile academice și din toate instanțele oficiale și militare.” (p. 960)

Dicționar enciclopedic de iudaism, Ed. Haseffer, 2001

34. „După întenmeierea statului Israel, în 1948, relațiile americane cu guvernele israeliene au fost dictate de considerații de putere și politice. Nu au fost nici măcar cordiale, mai ales în timpul crizei din 1956, când israelienii s-au aliat din punct de vedere militar cu britanicii și francezii în chestiunea naționalizării Canalului Suez din Egipt. Când, în 1962, americanii au înclinat decisiv spre o alianță cu Israelul, ea a fost motivată tot de politicile de putere și nu a fost asociată cu republicanii, cu cu administrația liberal-democrată a președintelui John F. Kennedy, care a fost energic în privința agresivelor politici adoptate de președintele Nasser al Egiptului. Bineînțeles, în general, la vremea respectivă politicienii americani nu acordau atenție opiniei politice a evanghelicilor. Când au făcut asta în 1980, au descoperit un electorat care, din motive legate de apocalipsă, simpatiza mult cu Israelul. Era același dor după Sfârșitul lumii care, în anii 1840, entuziasmase proaspăt înființata Alianță Evanghelică și pe promotorii eparhiei din Ierusalim (vezi p. 748) și care își afunda rădăcinile premilenariste în ideile militanților și în dispensaționalismul lui John Nelson Darby. Milenarismul a anihilat larg răspânditul impuls opus din cercurile protestante americane față de antisemitism, care s-a manifestat istoric cel mai dur sub forma rasismului organizației Ku Klux Klan.” (p. 888)

Diarmaid MacCulloch, Istoria creștinismului, 2011

35. „…posibilitatea încheierii unui acord chiar şi între naţiunile măcinate de cea mai acerbă adversitate: Israel şi Liban. Israelul a invadat şi ocupat parţial Libanul. Libanul a servit ca bază pentru lansarea atacurilor cu rachete în Israel. cu toate acestea, ornitologii din cele două țări au reușit să ajungă la un acord important. […] Toamna, observatorii din Liban îşi avertizează omologii israelieni și pe controlorii de zbor israelieni când văd un stol de păsări mari deasupra Libanului care se îndreaptă spre sud, spre Israel [Coliziunile între avioane şi păsări mari erau principala cauză a accidentelor fatale de avion din Liban şi Israel], iar, în primăvară, observatorii israelieni trimit avertismente privind păsările care se îndreaptă spre nord. Deşi este evident că acest acord este avantajos pentru ambele tabere, a fost nevoie de discuţii intense pe ani întregi pentru a depăşi adversitatea şi a se concentra doar pe păsări şi avioane.” (p. 408-409)

Jared Diamond, Momente decisive, 2020

35.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s