Idei, Evenimente, Aforisme – 21 martie 2021

IDEI

– Poezie

Adevărata poezie nu este nicicînd doar o modalitate mai elevată a limbii obişnuite. Dimpotrivă, vorbirea obişnuită este un poem ce a fost denaturat prin uitare, căci abia dacă se mai poate auzi chemarea din interiorul lui. Opusul poeziei ca vorbire pură nu este proza. Proza pură nu este nicicînd „prozaică”. Ea este la fel de poetică şi de aceea la fel de rară precum poezia. – Martin Heidegger

– Haiku

Haiku este un gen de poezie japoneză cu formă fixă, alcătuită din 17 silabe repartizate pe 3 „versuri” formate din 5, 7, 5 silabe, respectiv.

– Contrapunct

Contrapunct este o noțiune din domeniul muzicii care definește o relație dintre două sau mai multe registre muzicale, care pot fi furnizate atât de instrumente cât și de voci omenești, care sunt independente în contur și ritm, dar sunt interdependente în armonie. Termenul este de origine latină, provenind din expresia punctum contra punctum (notă muzicală contra altei note muzicale).

Vezi: http://ro.wikipedia.org/wiki/Contrapunct

EVENIMENTE

21 martie 1685
S-a născut Johann Sebastian Bach, compozitor german și organist din perioada barocă, considerat în mod unanim ca unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Pasionat de arta contrapunctului, Bach a compus celebra compoziție „Clavecinul bine temperat”, care include 48 preludii și fugi, cîte două pentru fiecare gamă majoră și minoră, o lucrare monumentală nu numai prin folosirea magistrală a contrapunctului, dar și pentru faptul de a fi explorat pentru prima dată întreaga gamă tonală și multitudinea intervalelor muzicale.

21 martie 1697
Unirea religioasă a românilor cu Biserica Romei – Sinodul de la Alba Iulia, convocat de mitropolitul Teofil Seremi, a adoptat Unirea cu Roma. Episcopul ortodox Teofil Seremi a prezidat sinodul diecezan de la Alba Iulia, care, încă din februarie 1697, a negociat Unirea religioasă a românilor cu Biserica Romei în termenii stabiliți împreună cu iezuiții. S-a decis unirea cu Roma după regulile conciliului de la Florența și exemplele precedente ale unirii de la Brest și ale formării episcopiei greco-catolice de Muncaci. Declarația de Unire, din 21 martie 1697, semnată de episcopul Teofil, împreună cu 11 protopopi și un preot, a pus bazele Bisericii Române Unite cu Roma.

21 martie 1963
Vestita închisoare Alcatraz de lîngă Golden Gate din San Francisco și-a închis oficial porțile.

AFORISME

În afară de muzică şi poezie, totul e minciună sau vulgaritate. – Emil Cioran

Fără muzică şi poezie totul e nimic. – Teodor Dume

Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nicio întrebare. – Nichita Stănescu

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s