Idei, Evenimente, Aforisme – 17 martie 2021

IDEI

– Teologie

Termenul “teologie” este foarte des întrebuințat și capătă o diversitate de sensuri în funcție de sintagma în care apare: teologie sistematică, teologie istorică, teologie paulină, teologie ortodoxă, teologie rusă, teologie apofatică, teologie postmodernă etc.

Vezi: http://dictionarteologic.wordpress.com/2011/03/02/teologie

– Penticostalii și carismaticii

Penticostalismul, apărut la începutul secolului XX, mișcarea carismatică (neopenticostalii), în anii ’60, și Al treilea val (neocarismaticii), în anii ’80, sînt cele trei fenomene (valuri) din secolul XX din mediul evanghelic care au făcut din ramura protestant-evanghelică de sorginte penticostală a treia forță a creștinismului mondial, a cărei apariție o anunța încă din 1955 Henry Van Dusen în Life Magazine.

În prezent penticostalii și carismaticii formează a doua mare familie de creștini din lume – 550 de milioane în anul 2000, fiind depășită doar de Biserica Romano-Catolică (peste 1 miliard de catolici).

Vezi: http://dictionarteologic.wordpress.com/2011/03/01/penticostalii-si-carismaticii

– Liberalism teologic

La auzirea termenului liberal, „urechea” noastră trebuie să-și adapteze timpanul ÎN PRIMUL RÎND pe trei direcții „auditive”: politic, economic, teologic.

Liberalismul teologic, o schimbare majoră în gîndirea teologică de la sfîrșitul secolului al XIX-lea, adaptează ideile religioase la cultura modernă și la modul de gîndire al omului modern, respingînd crezul religios bazat numai pe autoritate – toate crezurile trebuie să fie supuse testului rațiunii și experienței.

Vezi: Dicționar evanghelic de teologie

EVENIMENTE

17 martie 2021
A murit Corneliu Constantineanu (1967-2021), al treilea rector al Institutului Teologic Penticostal din București, în perioada 2010-2014.

Această primă ediție a rubricii de cultură generală „Idei, Evenimente, Aforisme” este dedicată memoriei lui Corneliu Constantineanu.

30-31 octombrie 2014
La Universitatea de Vest din Timișoara a avut loc Conferința Internațională Creștină „Puterea de a fi altfel”, al cărei preşedinte a fost Corneliu Constantineanu.

A fost probabil cel mai amplu eveniment academic al evanghelicilor români din istoria lor postdecembristă.

Vezi: POZE: Conferința „Puterea de a fi altfel”

11-12 iunie 2014
Miroslav Volf a ținut prelegeri la Institutul Teologic Penticostal din București și a lansat cartea sa „Excludere și îmbrățișare” la Biblioteca Naţională.

Vezi: POZE: Miroslav Volf la București

În urma scandalului iscat de pastorul penticostal Cristian Ionescu din Chicago, care l-a acuzat pe Corneliu Constantineanu (și pe Miroslav Volf) de crislam ((„fuziunea dintre creștinism și islam”), Corneliu Constantineanu și-a dat demisia ca rector, chiar dacă Institutul Teologic Penticostal dăduse, în luna mai 2014, un comunicat care infirma acuzaţia calomnioasă de crislam.

AFORISME

Mintea noastră nu produce doar iluzii, proiecții egoiste, disonanțe cognitive și alegeri eronate, ci și intuiții, decizii subtile, sacrificiu de sine, pentru o cauză mai înaltă decât supraviețuirea terestră. – Teodor Baconschi

Cele mai dificile trei lucruri în această viață sînt a păstra un secret, a ierta și a profita de timp. – Benjamin Franklin

The most important lessons you learn in life come years after you thought you knew it all. – Rick Warren

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Idei, Evenimente, Aforisme – 17 martie 2021

  1. Alin Cristea zice:

    A republicat asta pe RomaniaEv.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s