Alin Cristea despre Alin Cristea (4)

M-as mira sa gasesc pe cineva (din ghetoul pocaiesc) care sa fie de acord cu mine in toate cite afirm.

Unii, cunoscind situatia rea din bisericile baptiste si penticostale (dar mai buna decit din bisericile ortodoxe si catolice) – zilele acestea si Teofil Stanciu, cel mai bun eseist dintre bloggerii evanghelici, blogosfera evanghelica avind peste 1.000 de bloguri in lb. romana, a afirmat ceea ce eu scriu, apasat, de cel putin 2 ani, ca evanghelicii romani se afla in cel mai prost moment din istoria lor postdecembrista – au o oarecare satisfactie ca cineva precum Alin Cristea spune lucrurile pe nume.

Altii, pornind de la contextul eclesial frustrant, urmaresc IDEILE pe care le diseminez in largul spatiu virtual, incadrindu-se probabil in numarul celor despre care Adrian Dreana imi scria (in 02.01.2018): „…analizand viata catorva persoane care te urmaresc pe FB care sunt intr-un context eclesial frustrant, irelevant pentru ei, unde nu se mai dezvolta… Din varii motive ei aleg sa ramana in acel context eclesial dar isi muta „Biserica” intr-un alt spatiu. Aici universul postarilor tale ii prinde.”

De asemenea, sint nu putini, din afara mediului confesional evanghelic, care sint interesati de modul in care un baptist (postconservator, postevanghelic) prezinta in spatiul public numeroase date despre acest spatiu postprotestant despre care, intr-o tara majoritar ortodoxa, se stie prea putin. Teodor Baconschi a salutat aparitia volumului (de referinta) „Omul evanghelic. „: „Felicitari autorilor și coordonatorilor acestei dense analize academice dedicate comunităților evanghelice din România. Proiect de referință, care luminează o lume aproape ignorată de “majoritari.” (30.10.2018)

Este evident ca ofer, IN FIECARE ZI, informatii de tip cultural, continuind astfel proiecte de lunga durata precum newslettere – revist@ (Alex. Leo Şerban, critic de film, scria in 2002, pe LiterNet: „Alin Cristea este furnica mereu treaza care filtreaza, filtreaza, filtreaza…; o face asa, de-un pamplezir, de-un paregzamplu si eu, unul, am mare incredere in gustul său. Revista lui Alin este un soi de memorie condensata a efemerului jurnalistic – paginile aurii ale gesturilor noastre recente: esti in ea, deci existi!”), cinem@, filarmonic@, electoral@, site-uri – Thymos (semnalat in mai multe locuri, inclusiv in Romania literara) si bloguri.

Unii au remarcat spiritul meu civic, reliefat prin participarea la numeroasele proteste din 2017 si 2018, dar protestez nu doar fata de coruptia din institutiile statului, ci si fata de coruptia din mediul confesional evanghelic – seria PROTESTEZ a ajuns la 64 de mesaje (publice), ocazionate de relatia tensionata cu Biserica Baptista Providenta din Oradea. De asemenea, am postat numeroase Replici si Scrisori deschise, in care am facut precizari si mi-am manifestat cultura libertatii critice fata de maharii confesionali.

Si dimensiunea cultural-artistica a fost evidenta – eseuri (analitice), poezii, aforisme – sint unul dintre cei 3 oradeni care au aparut in antologia aforismului romanesc publicat in limba franceza: Aphorismes roumains d’aujourd’hui, volumul de 228 de pagini cuprinde in jur de 1.700 de aforisme scrise de 40 de autori romani contemporani, fiecare cu circa 40 de aforisme traduse din lb. romana -, compozitii muzicale. MULTE fotografii.

Situatia mea financiara – locuiesc in chirie de peste 8 ani, fara sa am un venit lunar – a atras atentia. Supravietuiesc din donatiile cititorilor, financiare si de alt fel.

Cum spuneam la inceputul mesajului, m-as mira sa gasesc pe cineva (din ghetoul pocaiesc) care sa fie de acord cu mine in toate cite afirm. Dar pina si unii dintre cei care nu ma simpatizeaza (Doamne fereste!, la ce viata bogata am, sa faca efortul sa ma simpatizeze) au trebuit sa recunoasca distinctia (si distinctiile) personalitatii mele.

Anul pandemic 2020 i-a obligat pe multi lideri eclesiali (si confesionali) sa fie prezenti in spatiul public pe Internet (unii la fel de mediocri ca si la amvon). ACUM nu mai e nevoie de demonstratii si indemnuri, e clar ca Internetul a fost modul fundamental de comunicare in anul pandemic 2020. Eu sint pe Internet de peste 15 ani, in multe feluri, cea mai dinamica fiind actualmente prezenta pe Facebook, dar si pe RoEvanghelica, site de cultura religioasa (postprotestanta), de cultura civica si de cultura generala (47.700 postari in 4 ani si jumatate) care continua blogul Romania Evanghelica (49.000 postari in circa 8 ani). ACUM e in discutie CALITATEA prezentei liderilor eclesiali (si confesionali) pe Internet.

Fara sa exagerez cu nimic, e nevoie de oameni precum Alin Cristea (inteligent, cult si harnicut) pe Internet. Cei care au sustinut proiectele mele pe Internet nu doar ca au avut de cistigat ei insisi, ci au oferit posibilitatea ca mult mai multi sa beneficieze de circulatia informatiilor de calitate pe Internet.

Anul 2021 se anunta a fi si el un an pandemic. Un an in care Internetul nu poate fi evitat, (aproape) zi de zi. Oricit de multe probleme apar o data cu modul acesta de comunicare, sa nu subestimam rolul ESENTIAL al Internetului in istoria omenirii.

De-a lungul anilor, i-am mentionat fiicei mele faptul ca in tinerete, inainte de ’89, nu am avut parte de informatii precum acum, in epoca Internetului, decit cu mare efort si in cantitate mult mai mica.

Sa traim, dar nu oricum!

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s