REZIST – 6 martie 2017

Codrin Vasiloanca-Smirnov: „În Piaţa Victoriei, s-au împărțit și s-au înmulțit adevărul, binele, frumosul, „pâinea noastră cea de toate zilele”, ca să rezistăm cu câte o pancartă, așa cum altădată grecii ieșeau în agora cu câte o idee, să întreținem dialogul despre valori și democrație, despre libertate și idealuri, într-o stare permanentă de revoltă, semn indubitabil al vieții, împotriva întunericului. Suntem deja în martie și protestele continuă în sprijinul acelor instituții și a acelor oameni care, pentru că și-au făcut un crez din a lupta pentru o democrație demnă, sunt atacți continuu cu mijloacele democrației. Ceea ce părea un test de moment al capacității noastre de reacție, ca popor, își vădește caracterul perpetuu, ca parte a războiului pentru păstrarea privilegiilor libertății. Suntem provocați în arena încă democratică, acolo unde, confruntați cu lovituri la limita regulamentului, trebuie să răspundem doar cu violența pașnică a prezenței și a protestului nostru. Îndată ce am renunța să trecem prin corzile ringului, în arenă, spațiul democrației noastre s-ar transforma în spațiul „democraţiei” lor.”

http://argolit.ro/rezist-o-retrospectiva-a-revoltei-din-romania-lui-februarie-2017-de-codrin-vasiloanca

Petre M. Iancu: În faţa protestelor maraton pe care e nevoit să le gestioneze, PSD şi-a multiplicat eforturile de a-i cumpăra pe români cu daruri salariale. Or, inflaţia, deficitul şi neîncrederea în autorităţi şi măsurile lor legislative discutabile, ca şi în cadrul juridic şi legislativ general, vor sfârşi prin a anula aceste cadouri părelnice şi a pune pe butuci o economie lăsată de tehnocraţi în stare excelentă.

http://www.dw.com/ro/rom%C3%A2nia-%C3%AEn-curs%C4%83-contra-cronometru/a-37826009

Ciprian Mihali: Dacă şi rezistenţa acestor înverşunaţi, cu toate păcatele lor, va fi zdrobită, dacă vor fi împrăştiaţi, amendaţi, închişi, bătuţi, alungaţi din ţară, nu o să mai rămână absolut nimeni în stare să le ia partea tuturor celorlaţi, să-i apere pe cei fară de drepturi, pe cei umiliţi, pe cei bolnavi sau pe cei săraci. Şi nici măcar pe aceia care, în numele unor revoluţii visate, îi dispreţuiesc azi. Acest grup de câteva sute de mii, poate de două-trei milioane de oameni, sunt singurii şi ultimii care mai ştiu şi mai pot să se bată pentru ceva dincolo de ei, de nevoile si interesele lor imediate. Toţi ceilalţi au fost deposedaţi şi de ştiinţa, dar şi de putinţa de a rezista, de a se apăra şi de a-i apăra pe ceilalţi. Dacă şi aceşti ultimi revoltaţi cedează, ne vom apropia cu paşi repezi nu de împlinirea proiectului de ţară, trâmbiţat de patrioţii de ocazie, ci de sumbrul sfârşit al anilor 30.

http://www.facebook.com/ciprian.mihali/posts/1452239238144311

Cristian Tudor Popescu: Soarta DNA, soarta Justiției, a noastră, a tuturor celor care ne încăpățânăm să vrem a trăi drept și demn, fără să părăsim România atacată de găina-șarpe Românica, o va hotărî nu Parlamentul, nu Guvernul, nu Președintele, ci înfruntarea dintre Stradă și Ăștia.

http://republica.ro/psd-vrea-sa-umple-din-nou-pietele-romaniei

Maratonul Civic REZIST

Dan Tăpălagă: Generația protestului eficace a declanșat în anul de grație 2017 Revoluția de Urgență.

Mihai Maci (2017):  Ceea ce s-a întamplat în februarie e un lucru care, după cum spuneau grecii, e „deinos”, adică în același timp e ceva miraculos și îngrozitor. A fost o manifestare a unei demnități ultragiate a unor oameni care au ieșit să spună că nu le-a mai rămas decât asta, dar că peste asta nu se poate trece decât trecând peste viețile lor.

Cezar Marksteiner-Ungureanu: Pentru prima dată în ultimii zece ani, Patriarhia Română nu mai privește cu răceală la starea cetății, ci începe să sancționeze public corupția.

Michael Ignatieff, rectorul Universităţii Central Europene (2019): Hotărârea cu care românii au stat în ploaie şi frig inspiră toată regiunea.

Ana Blandiana (2018): Protestele sunt singurul mijloc de dizolvare a umilinţei, care altfel ne-ar mortifica celula sufletului colectiv pentru alte decenii.

Radu Vancu (2018): Doar piețele României pot salva România.

Doru Radosav (2018): Manifestanții au demonstrat, începând cu 2017, că ei sunt România cu un acut sentiment al demnității și cu un spirit justițiar de neînvins

Teofil Stanciu (2018): Protestele au adus în atenția publicului o seamă întreagă de lucruri de care va trebui ținut cont pe viitor: protocoale, dosare inventate, abuzuri, legături subterane între politică, justiție și servicii.

Andrei Mușetescu (2018): Rareori mișcările civice de protest se nasc din revendicări minore sau din teme marginale. Protestele civice masive și de durată reprezintă, astfel, mesaje directe referitoare la disfuncții, rătăciri și erori ale guvernanților. Iar aceștia ar trebui să fie recunoscători pentru că există și asemenea mecanisme de alertare!

Alin Cristea (2019): Ieşim în stradă pentru a ne revendica umanitatea, cetăţenia şi convieţuirea. Cultura protestului (care exista atît de vie în țările occidentale) e mai importantă chiar și decît votul.

Violeta Vlad (2019): În acești doi ani pot să spun ca am învățat ce înseamnă puterea celor cu spirit civic.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s