19 februarie 1990

În noaptea de 18-19 februarie 1990, la solicitarea autorităților din acea vreme, 4000 de mineri au fost aduși din Valea Jiului, în Capitală, pentru „restabilirea ordinii” – în 18 februarie 1990, în Piața Victoriei, avusese loc o manifestație anticomunistă.

În urma intervențiilor forțelor de ordine, câteva zeci de persoane au fost rănite și 105 reținute. Dintre cei arestați, mai mulți studenți, jurnaliști și membri ai unor partide sau organizații civice au fost judecați în procedură de urgență și eliberați la anumite perioade de timp. Ceilalți arestați au fost împărțiți pe loturi și judecați pe durata câtorva luni de zile. Majoritatea au fost într-un final achitați după ce fuseseră ținuți în penitenciarele Rahova, Jilava, Râmnicu Sărat sau în arestul de la Ministerul de Interne.

Crucea Roșie Internațională a intervenit, în repetate rânduri, în favoarea celor arestați solicitând autorităților române respectarea drepturilor acestora. În 2007, o parte din cei arestați în 18 și 19 februarie 1990 au cerut revizuirea dosarului și au solicitat despăgubiri din partea statului român,

http://ro.wikipedia.org/wiki/Mineriada_din_februarie_1990

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s