Ce s-a întîmplat – 17 februarie (2021)

1600 – Giordano Bruno, teolog și filosof umanist italian din epoca Renașterii, este ars pe rug de e Inchiziție pentru concepția sa panteistă și pentru convingerea asupra infinității lumii, idei considerate eretice, numele lui a devenit sinonim cu cel de victimă a obscurantismului.

1753 – În Suedia ziua de 17 februarie este urmată de 1 martie; țara face trecerea de la calendarul iulian la calendarul gregorian.

Foarte puține țări au adoptat noul calendar pe 15 octombrie 1582. A fost vorba de Italia, principatele catolice ale Sfântului Imperiu Roman, Polonia, Spania și Portugalia. Ţările ne-catolice nu au fost de acord cu adoptarea reformei calendarului. Anglia, Scoția, ca și restul Imperiului Britanic (inclusiv coloniile care fac parte din ceea ce este acum SUA) nu au adoptat calendarul gregorian până în 1752.

În Rusia calendarul gregorian a fost acceptat după Revoluția din Octombrie printr-un decret al Sovietului Comisarilor Poporului din 24 ianuarie 1918, care făcea ca ziua de 31 ianuarie să fie urmată de 14 februarie 1918.

În Regatul României calendarul pe stil nou a fost introdus în anul 1919 de guvernul condus de Ion I. C. Brătianu.[2] Astfel, în Vechiul Regat data de 1 aprilie 1919 a devenit data de 14 aprilie 1919. În Transilvania calendarul gregorian fusese introdus în anul 1590, iar în Bucovina în anul 1773.

În Grecia acest calendar a fost adoptat în 1924.

1867 – A luat naștere Imperiul Austro-Ungar.

Imperiul a durat 51 de ani (1867-1918). S-a dezintegrat la sfârșitul Primului Război Mondial, ca urmare a incapacității celor două națiuni dominante, germană și maghiară, de a găsi o soluție la revendicările celorlalte naționalități din cadrul său, astfel încât acestea au preferat să formeze state naționale proprii, sau, în cazul românilor, să întregească deja existentul stat național, România.

1951 – S-a născut Octavian Belu, antrenor de gimnastică.

Octavian Bellu a fost declarat de World Records Academy ca „cel mai de succes antrenor din lume”, cu un palmares de 16 medalii olimpice de aur și un total de 305 la Campionatele Mondiale, Campionatele Europene și la Jocurile Olimpice.

1963 – S-a născut Michael Jordan.

Biografia sa de pe site-ul NBA spune: „Michael Jordan este recunoscut ca cel mai mare jucător de baschet al tuturor timpurilor”.

1993 – Academia Română a hotărât revenirea la scrierea cu „â” în interiorul cuvântului și a formei „sunt” în loc de „sînt”.

La momentul respectiv Academia avea doi membri lingviști: Ion Coteanu, care s-a abținut, și Emanuel Vasiliu, care a votat împotrivă.

În prezent, articole semnate de Andrei Pleșu, Sever Voinesu și alții continuă să păstreze ortografia dinainte de 1993.

Vezi:

Marius Cruceru: De ce scriu cu î din i şi nu cu â din a?

2001 – A murit Richard Wurmbrand, pastor luteran, autor a peste 18 cărți tipărite în peste 70 de limbi, deținut politic în regimul comunist (n. 1909).

Spirit tolerant şi ecumenic, Richard Wurmbrand (1909-2001) a petrecut 14 ani în închisorile comuniste, fiind răscumpărat – în momentul în care dictatura comunistă începuse să-şi vândă prizonierii politici – de către comunitatea creştină din Norvegia în anul 1964.

Este una dintre primele victime ale comunismului care, asemenea lui Soljeniţîn, depune o mărturie împotriva abuzurilor din închisorile comuniste – în mai 1966 a denunţat regimul comunist în faţa Senatului american, datorită acestei atitudini fiind supranumit „Pavel de după Cortina de Fier“.

Păstrînd proporțiile, putem spune că Richard Wurmbrand este un C.S. Lewis al României. Scrierile lui contribuie la o bază comună a mai multor confesiuni creştine din România (şi din străinătate).

2008 – Kosovo și-a autoproclamat independența față de Serbia.

2013 – A 63-a ediție a Ursului de aur, unde marele premiu i-a fost acordat lui Călin Peter Netzer pentru filmul Poziția copilului.

În 2015 Radu Jude a cîștigat Ursul de Argint pentru regie pentru filmul Aferim!

SURSE

Wikipedia (ro)
Wikipedia (en)
BBC: On This Day
The New York Times: On This Day

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s