Personajul și persoana (2)

Personajul și persoana – Paul Tournier, Oradea: Decenu.eu, 2020, 278 p.

„Persoana este creația originală, personajul este rutina, automatismul. Uniformizarea existenței, îngrămădirea oamenilor impun o matriță standard pentru milioane de oameni. […]

Cei care aspiră la o viaţă personală sunt prinşi în rotiţele unei societăţi de masă, în care originalitatea se revoltă o vreme, după care oboseşte şi se stinge. Cu cât sunt mai mulţi oameni laolaltă, cu atât mai tare se dezvoltă instinctul gregar. O mare întreprindere, pe termen lung, dezvoltă roboți. L-am citat deseori pe profesorul Siebeck: „Vocația este cea care creează persoana.” Meseria modernă, meseria taylorizată, nu naște decât personaje; ea dezumanizează omul, în depersonalizează. Nu mai e nevoie să insist. Același lucru l-au subliniat prea mulți gânditori contemporani.

Să adăugăm la aceasta mărirea progresivă și puternică a statului, ascendentul față de particulari, abandonarea, la intervenția sa anonimă, a tot mai multe sectoare ale inițiativei private. regulamentele, formularele, birourile se înmulțesc, pentru acestea, oamenii nu sunt altceva decât cazuri, fișe, numere. Dotați cu o minimă cotă de autoritate impersonală a statului, funcționarii nu pot, în ciuda bunăvoinței lor extreme, să preia responsabilități personale în afara competențelor lor.

În multe întreprinderi, s-a încercat o reacție, introducerea psihologiei în uzină pentru a o umaniza. Însă, printr-un paradox aparte, asta se traduce tot prin examene psihotehnice standard, prin cartoteci și statistici. Tot personajul este cel pe care-l clasificăm într-o categorie. Căci știința ignoră persoana.” (p.42-44)
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s