REZIST – 2 februarie 2017

Proteste masive au avut loc pentru a treia zi consecutiv în întreaga țară, în contextul în care ministrul Justiției a anunțat că nu renunță la ordonanțele de guvern. Peste 220.000 de persoane au protestat în piețele marilor orașe.

Bucureşti: „Peste 90 de mii de bucureşteni au sfidat evenimentele de miercuri seara când ultraşi violenţi au atacat manifestanţii paşnici şi au ieşit din nou în stradă cerând abrogarea Ordonanţei care dezincriminează abuzul în serviciu. Oamenii au scandat în principal „PSD ciuma roşie”, „DNA să vină să vă ia”, „Abrogaţi şi-apoi plecaţi”, „Abrogare”, „Dragnea nu uita, România nu-i a ta”. Mesajele inventive şi pline de umor au adus un plus acestor proteste.”

Sibiu: „Protestele din ultimele zile au generat un val de creativitate printre cei ieșiți în stradă. Sibienii și-au scos cutiile vechi de pantofi, colile nefolosite, cariocile copiilor, markerele din studenție și au pus pe hârtie, cât mai succint, mesajul nemulțumirii lor.”

Grigore Cartianu: „Minunate vorbele pastorului baptist Samy Tuțac către ministrul baptist al Apărării, Gabriel Beniamin Leș: „Un creștin evanghelic nu poate gira prin prezența lui un guvern antinațional, antiordine, pentru corupție și fărădelege.””

600.000, 2017

Corecţie: Gabriel Beniamin Leş este penticostal, nu baptist.

Dan Tăpălagă: Generația protestului eficace a declanșat în anul de grație 2017 Revoluția de Urgență.

Mihai Maci (2017):  Ceea ce s-a întamplat în februarie e un lucru care, după cum spuneau grecii, e „deinos”, adică în același timp e ceva miraculos și îngrozitor. A fost o manifestare a unei demnități ultragiate a unor oameni care au ieșit să spună că nu le-a mai rămas decât asta, dar că peste asta nu se poate trece decât trecând peste viețile lor.

Cezar Marksteiner-Ungureanu: Pentru prima dată în ultimii zece ani, Patriarhia Română nu mai privește cu răceală la starea cetății, ci începe să sancționeze public corupția.

Michael Ignatieff, rectorul Universităţii Central Europene (2019): Hotărârea cu care românii au stat în ploaie şi frig inspiră toată regiunea.

Ana Blandiana (2018): Protestele sunt singurul mijloc de dizolvare a umilinţei, care altfel ne-ar mortifica celula sufletului colectiv pentru alte decenii.

Radu Vancu (2018): Doar piețele României pot salva România.

Doru Radosav (2018): Manifestanții au demonstrat, începând cu 2017, că ei sunt România cu un acut sentiment al demnității și cu un spirit justițiar de neînvins

Teofil Stanciu (2018): Protestele au adus în atenția publicului o seamă întreagă de lucruri de care va trebui ținut cont pe viitor: protocoale, dosare inventate, abuzuri, legături subterane între politică, justiție și servicii.

Andrei Mușetescu (2018): Rareori mișcările civice de protest se nasc din revendicări minore sau din teme marginale. Protestele civice masive și de durată reprezintă, astfel, mesaje directe referitoare la disfuncții, rătăciri și erori ale guvernanților. Iar aceștia ar trebui să fie recunoscători pentru că există și asemenea mecanisme de alertare!

Alin Cristea (2019): Ieşim în stradă pentru a ne revendica umanitatea, cetăţenia şi convieţuirea. Cultura protestului (care exista atît de vie în țările occidentale) e mai importantă chiar și decît votul.

Violeta Vlad (2019): În acești doi ani pot să spun ca am învățat ce înseamnă puterea celor cu spirit civic.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s