REZIST – 1 februarie 2017

Într-un protest fără precedent în ultimii 25 de ani, peste 300.000 de oameni au manifestat în întreaga țară, dintre care 150.000 la București. Un număr record de 40.000 de oameni (10% din populația orașului) au protestat la Cluj.

Grigore Cartianu: „A fost o seară uluitoare. Peste 300.000 de români, din peste 50 de oraşe, au ieşit în stradă pentru o idee. Cel mai mare protest naţional de după prăbuşirea comunismului.”

600.000, 2017

Ramona Ursu: „Începând cu ziua de 1 februarie, întreaga țară s-a transformat într-un spațiu al protestelor. De data aceasta, manifestațiile nu mai erau programate doar la final de săptămână, ci zi de zi. Scopul principal, până în duminica de 5 februarie, avea să fie abrogarea de către Guvern a Ordonanței 13. Pentru ca actul normativ să nu-și producă efectele, acest lucru trebuia să se întâmple în cele zece zile „de grație” lăsate de guvernanți. Sute de mii de români au înțeles că doar o presiune uriașă, din stradă, făcută asupra clasei politice aflate la putere mai putea duce la o schimbare în privința actului normativ. Pe de altă parte, puterea Străzii avea să fie susținută în continuare, prin câteva măsuri legale concrete, de președintele Klaus Iohannis, de Augustin Lazăr, atât în calitate de procuror general, cît și de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, instituție care a atacat juridic problemele legate de Ordonanța 13.”

Noaptea ca hoţii, Humanitas, 2017

Ioana Popescu: „În a doua seară de Piață, o prietenă politicasă remarca cu bucurie prezența a foarte mulți oameni de o anumită vârstă (sic!). M-am uitat în jur și am avut brusc o senzație de familiar, de re-cunoscut: erau oameni pe care îi știam din vremea celelilalte Piețe, oameni alături de care scuturasem snopuri de chei, oameni car emă complexaseră, atunci, prin inventivitatea în alegerea adjectivelor pentru „golani”; mie nu îmi venise atunci în minte decât „golancă fericită”.”

#rezist. Proteste împotriva OUG

– Tudor Chirilă și Smiley au postat mesaje de susținere pe Facebook pentru protestele din Piața Victoriei.
– Andrei Pleșu: Îi felicit pe cei care au reacţionat prompt, în stradă.
– Alexandru Gussi: Strada este cel mai redutabil adversar al actualei majorități.
– Mircea Vasilescu: Nu-i dictatură. E mai mult şi mai prost de-atât.
– Cristian Tudor Popescu: Nu ne-am întors în 1990. Ne-am întors în decembrie `89.
– Petre M. Iancu: Au înţeles românii oare, dincolo de tinerii protestari, ce s-a întâmplat cu adevărat? Ce i se face ţării? Că nişte sceleraţi penali sfidează România?

Vezi:

http://rezist2017.wordpress.com/2018/03/06/rezist-un-an-de-proteste-in-strada-1-40-18-ianuarie-5-martie-2017

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s