Trumpiștii (4): Nicolae Geantă

De ce Donald Trump din nou la White House?, scria Nicolae Geantă în 3 noiembrie 2020, oferind o serie de 17 „pentru că…”, care se încheia astfel: „pentru că a făcut ce a promis: „America great again”…”.

Acum, după 6 ianuaarie 2021 (ziua în care s-a încheiat anul 2020), e evident că egomaniacul Trump (care ar trebui să se numească Tramp) a arătat lumii cît de mică poate să fie America (adică Statele Unitele, în America e și Mexic, God Bless Mexico!) în anumite momente de criză.

Dar SUA, ca model de democrație rîvnit de lumea întreagă, a arătat ce înseamnă INSTITUȚIILE.

Trump nu a fost o INSTITUȚIE a democrației americane. Trump a condus statul nord-american, precum au indicat mulți, ca pe o afacere proprie.

„În politica internă, trumpismul a fost un populism bulevardier. A învelit în show şi în argumentele vechiului conservatorism anglo-saxon – unul cât de poate de solid şi decent – instincte iliberale care ar fi fost mult mai uşor de înţeles în Rusia sau în estul Europei.”, scria Ovidiu Raețchi, arătînd că de ce e bine că trumpismul iese urît din scenă.

Nicolae Geantă ar trebui să revină asupra chestiunii trumpismului.

Cum ar trebui să(-și) revină și alții, îngrozitor de mulți, care au opinii superficiale și exagerate precum cele exprimate de Nicolae Geantă în noiembrie 2020.

Marius Cruceru, zis „V-am spus eu…”, nu a pierdut prilejul (pe Facebook) să amintească avertizarea sa din ianuarie 2017 referitoare la mesianizarea lui Trump.

Articolul lui Nicolae Geantă nu are, în esență, o resuscitare a mesianizării lui Trump, ci o defectuoasă gîndire care se bazează, cu totul inconsistent, pe convingerea că Trump susține interesele creștinilor (evanghelici).

Creştin-naţionalismul care a generat revolta de 3 ore din 6 ianuarie trebuie denunţat:

„As evangelicals we must respond by praying, speaking and acting in ways that testify to the hope and faith to which we hold in Christ — not in a leader or political party. We must speak out against not only today’s riots but also against the related ideologies, beliefs, hatred, racism, fear-mongering, misogyny, bigotry, white privilege, xenophobia, oppression and other injustices. We need to be rebuking a dynamic in which biblical fundamentals are being so clearly compromised.”

Evangelicals must denounce the Christian nationalism in Capitol riots

Idioţii americani şi români nu se pot dezvinovăţi. Au fost suficiente voci care au avertizat despre pericolul trumpist.

Washington Post menţiona în IULIE 2020 că Trump a făcut peste 20.000 de declaraţii false (16.000 pînă în ianuarie 2020). Ritmul declaraţiilor false ale lui Trump s-a întețit în partea a doua a anului 2020.

Cum să nu îi fie ostilă presa, a 4-a putere în stat, cîinele de pază al democrației?

Într-o privință, Nicolae Geantă are dreptate: „Mr Trump, DUMNEZEU are ultimul cuvânt!”

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s