Robert Adam: Speranța de viață în România de azi este de 75 de ani…

…Trăim de două ori mai mult decât strămoșii noștri de pe vremea lui Eminescu (care nu a murit tânăr, la 39 de ani atunci depășise speranța medie de viață).

De ce trăim mai mult? Pentru că revoluția industriala a adus o nouă civilizație, cu instrucție publică, medicină mai performantă, mai puține munci fizice și mai multe intelectuale, concedii.

Si mai ales pentru că nu mai murim de TBC, poliomielita, pelagra (boala mancatorilor de mămăligă), scorbut, tifos, scarlatina, rujeola, oreion, febră tifoidă, sifilis și alte boli venerice. Unul din trei copii români murea înainte să împlinească un an.

De ce nu mai sunt mortale aceste boli, iar unele chiar au dispărut? Pentru că au apărut vaccinuri, exact! Sau tratamente, dar mortalitatea infantilă a fost scăzută de vaccinare, în primul rând.

Deci, mă citești pentru că părinții și bunicii tăi s-au vaccinat. Ba chiar au fost vaccinați cu de-a sila, că nu i-a întrebat nimeni dacă vor. Da, se împotriveau și ei, nimic nou sub soare. Dar îi aducea jandarmul sau milițianul la dispensar.

28 decembrie 2020 – http://www.facebook.com/robert.adam.5623

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s