22 decembrie 1989

– Ora 3,00. În Bucureşti, maşinile Salubrităţii încep să spele trotuarele de sângele revoluţionarilor ucişi sau răniţi, în timp ce forţele de ,,ordine” trec la restructurarea dispozitivelor.

– Ora 5,00. Revenit de la Timişoara cu avionul (la ora 2,00), generalul Victor Stănculescu încearcă să se eschiveze de la îndeplinirea misiunilor ce urmau să-i fie încredinţate, deplasându-se la Spitalul Militar Central unde i se pune un picior în ghips.

– Ora 7.00. La Arad, manifestanţii (circa 20 000) umplu din nou Piaţa Centrală a oraşului, mulţi purtând lozinci anticeauşiste şi antidictatoriale, inclusiv două sicrie pe care erau scrise numele lui Nicolae şi Elena Ceauşescu. Preoţii oficiază o slujbă religioasă, în timpul căreia manifestanţii îngenunchează şi se roagă.

– Ora 9,45. Nicolae Ceauşescu convoacă într-o ultimă şedinţă
Comitetul Politic Executiv în cadrul căreia anunţă că generalul Vasile Milea ,,s-a împuşcat” după ce ,,a sabotat aplicarea măsurilor şi a lucrat în strânsă legătură cu străinii”.

– Ora 10,25. Subunităţile militare aflate în centrul Capitalei încep să se retragă din faţa zecilor de mii de manifestanţi, permiţându-le să pătrundă în Piaţa Palatului, unde preiau o staţie de radioamplificare prin intermediul căreia liderii se adresează mulţimii.

– Ora 11,15. În Bucureşti, revoluţionarii în frunte cu Mihai Voicu pătrund şi în curtea Televiziunii (cu permisiunea subunităţilor de Securitate aflate în dispozitiv de pază, care primiseră ordin de la generalul Ghiţă să nu intervină), discută cu Petre Constantin, directorul general al instituţiei, care acceptă instalarea, în incită, a unei staţii de amplificare.

– Ora 12,06. Nicolae şi Elena Ceauşescu părăsesc sediul Comitetului Central din Bucureşti, simbol al puterii comuniste timp de multe decenii, într-un elicopter (comandat de locotenent-colonelul Vasile Maluţan), care aterizase pe terasa clădirii. Vestea că Nicolae Ceauşescu a părăsit Comitetul Central provoacă un entuziasm general în întreaga ţară.

În Piaţa Palatului din Bucureşti mulţimea jubilează, scandând ,,Victorie, Victorie, Victorie!”, ,,Ole, ole, Ceauşescu nu mai e!”. Prin fuga lui Nicolae Ceauşescu din clădirea simbol a comunismului românesc, rolul conducător al Partidului Comunist Român încetează. În scurt timp clădirea este ocupată de manifestanţi.

– Ora 12,45. La Timişoara, comandantul garnizoanei, locotenent-colonelul Constantin Zeca, declară în faţa a peste 100 000 de manifestanţi: ,,Armata este a poporului, militarii sunt fiii poporului, armata are acelea şi interese şi salută victoria revoluţiei în întreaga ţară”. În Consiliul Frontului Democrat(ic) Român sunt cooptaţi 11 ofiţeri.

– Orele 12,55-13,25. Pe ecranele televizoarelor apare primul grup de revoluţionari, printre care actorul Ion Caramitru, care afirmă că ,,mulţumită lui Dumnezeu (îşi face cruce) ne aflăm în studiourile televiziunii” şi îl prezintă pe poetul dizident Mircea Dinescu. Acesta face cunoscut întregii ţări că ,,dictatorul a fugit”, că peste 10 minute urma să se transmită un apel/proclamaţie către populaţie, către ,,eroicul popor român” şi cere forţelor Ministerului de Interne ,,să depună armele, să intre în cazărmi”.

– Ora 17,45. Nicolae şi Elena Ceauşescu sunt aduşi (din pădurea Răţoaia) de către un echipaj al Miliţiei din Târgovişte la sediul Inspectoratului Judeţean al Ministerului de Interne, unde sunt percheziţionaţi de militari şi revoluţionari.

– Ora 23,00. Ion Iliescu prezintă la Televiziune Comunicatul către ţară al Consiliului Frontului Salvării Naţionale.

Revoluția din decembrie 1989. Cronologie (292 pagini)

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la 22 decembrie 1989

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s