19 decembrie 1989

– Ora 1,00. Încercând să şteargă urmele represiunii din seara zilei de 17 decembrie, la ordinul Elenei Ceauşescu, din Morga Spitalului Judeţean din Timiş încep să fie încărcate într-o autoizotermă, în cadrul Operaţiunii ,,Trandafirul”, trupurile a 43 de revoluţionari ucişi 202, care au fost transportate la crematoriul ,,Cenuşa” din Bucureşti203.

– Ora 7,00. Manifestaţiile de protest ale muncitorimii timişorene încep să capete un caracter de masă şi să se extindă mai ales la întreprinderile ,,6 Martie”, ,,Azur”, ,,Elba”, ,,Solventul”. Muncitorii organizează mitinguri de protest şi chiar greve (la ,,Elba”, ,,Electrobanat” etc) în cadrul cărora îşi exprimă revendicările economice şi politice şi scandează lozinci antidictatoriale204. Chiar dacă nu se mai produc violenţe ca în zilele precedente, rezultă morţi şi răniţi.

– Ora 19,00. La crematoriul ,,Cenuşa” din Bucureşti începe incinerarea cadavrelor celor 40 de revoluţionari ucişi în Timişoara, funesta acţiune încheindu-se a doua zi la orele 10,30.

Reacții externe:

– Regele Mihai I precizează, într-un interviu acordat lui François Ponchel de la postul de televiziune ,,Antenne 2”: ,,Dacă românii îmi cer să mă întorc, eu am spus întotdeauna că sunt gata să-mi iau responsabilităţile
constituţionale. Însă, pentru mine, scopul principal este eliberarea ţării, persoana mea nu vine decât în a doua poziţie!”

– Dramaturgul Eugen Ionesco adresează un mesaj poporului român, prezentat la ,,Europa Liberă” de către Neculai Constantin Munteanu: ,,Trăiască România mare, liberă şi independentă! Sunt cu voi toţi! Sunt departe, dar sufletul meu suferă alături de voi! Vă doresc izbândă, pe care sunt convins că până la urmă o s-o aveţi! Nu se poate să nu se înmoaie inima lui Gorbaciov şi să nu se încălzească inima Americii şi a oamenilor de stat din Europa! Să trăiţi! Vă plâng, sunt alături de voi!”

– Helmuth Frauendorfer adresează următorul mesaj, în numele său şi al altor 10 scriitori germani originari din România: ,,Către Armată, către Miliţie, către Securitate! Voi trageţi în popor! De ce îi mai slujiţi acestui criminal şi familiei sale? Şi voi faceţi parte din această naţiune şi obligaţia voastră ar fi să apăraţi naţiunea, şi nu pe criminal! Să nu uitaţi asta! Priviţi ţările din jur, lepădaţi-vă de criminali, încă mai aveţi timp! Nu trageţi în popor!

– Judy Dempsey consemnează în ,,Financial Times”: ,,Până acum România a fost singura ţară din Europa de est, în fară de Albania, neatinsă de valul de proteste pentru democraţie din ultimele luni… Preşedintele Ceauşescu este singurul conducător din Europa de Est care arefuzat valul de reforme ce a atins celelalte ţări din regiune. Regimul
său, dominat în vârf de membrii familiei, este cunoscut pentru abuzurile cele mai notorii ale drepturilor omului”.

Revoluția din decembrie 1989. Cronologie (292 pagini)

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la 19 decembrie 1989

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s