Cristian Pîrvulescu: Anul-fantomă

„Succesul AUR este o consecință a absenteismul masiv, dar asta nu schimbă faptul că alegerile legislative din 2020 au marcat revenirea extremismului naționalist și fascizant ca factor de sine-stătător în politica românească.

După două decenii de negare a evidenței, de tolerare a rasismului, de încurajare a fanatismului religios și de stimulare a extremismului politic, în condițiile trumpismului ce s-a extins pe tot globul, asistăm la autonomizarea ideologică a unui extremism nutrit din fundamentalism religios. Așa se face că, după opt decenii, legionarismul revine în politica românească pe ușa din dos. Iar fundamentaliștii ortodocși, aliați cu neoprotestanții din Coaliția pentru familie au reușit să surprindă o clasă politică care se complace în iluzia eternității şi care n-a ştiut cum să-şi menţină electoratul, tot mai speriat de coronavirus şi de criza economică.

Dacă prin alegerea lui Joe Biden, America a făcut un viraj strîns și riscant spre democrație, prin intrarea AUR în Parlament, România o ia în direcție inversă.”

Anul-fantomă

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s