Postprotestanții față în față cu electoralele (6)

„Lipsa de cultura politică a evanghelicilor români este strigătoare la cer.” – Dănuţ Mănăstireanu

După ce a făcut-o lată, în 3 noiembrie, încercînd să-l albească pe Trump – despre care trumpistul Cristian Ionescu scria: „Nu-mi place de el ca om și mănânc cinci kilograme de lămâi pe zi înainte să zic ceva bine despre el.” (06.11.2019) -, Nicolae Geantă o face și mai lată, în 25 noiembrie, cu un Apel pentru Diaspora, în care, după amplul captatio benevolentiae, îi îndeamnă pe cei din diaspora să-l voteze pe PESEDISTUL Emil Ciubotariu, infiltrat în partid de lobby-ul penticostal, susţinut intens în partid de Titus Corlăţean (despre care Dănuț Mănăstireanu scria ieri: „Un ipocrit, şi participant activ la potlogăriile, electorale şi nu numai, ale mafiei pesediste. Un om de o penibilitate desavîrșită, la fel ca și evanghelicii care îl susțin.”)

Nicolae Geantă nu a menționat însă că recomandă (călduros) pe un pesedist. Nici modul în care a fost băgat în față.

Diaspora să voteze PSD?!… Ciuma roșie?… Se poate așa ceva?

Da, se poate!

Pocăiții sînt în stare să-l voteze și pe diavol, dacă le susține interesele.

Dacă pustanienii (am văzut o imagine cu Vladimir Pustan și Viorel Cataramă la Sala Cireșarii!) precum Nicolae Geantă le mîngîiie capetele pătrate și ‘cîntă’ pre limba lor.

Tupeistul Tony Berbece (acum un an): „Când am întins mâna în dreptul doamnei Dăncilă și m-am rugat am cerut Domnului binecuvântare și protecție peste mintea, trupul și sufletul ei și știu că sufletul ei a fost înviorat și a gustat din bunătatea creștinilor.”

Nu e de mirare că sînt nu puţini pocăiţi scîrbiţi de intruyiunea politicianismului în viaţa bisericească şi societală a ghetoului pocăiesc.

Preţul, mult prea mare, pe care ăl plătim cu toţii, e neimplicarea evanghelicilor decenţi în POLITIC, de parcă nu ar ţine de politic administrarea justiţiei, educaţiei, sănătăţii etc.

S-a format un cerc vicios în care tupeiștii au succes, iar pocăiții evlavioși sînt manipulați.

Ca întotdeauna, e nevoie de elemente de cultură politică, economică, juridică, relgioasă. Dar s-ar ridica și nivelul muzical pocăiților maneliști, bine ar fi.

Dar mai ales de sfînta știință a DISCERNĂMÎNTULUI.

Oamenii LIBERI precum Alin Cristea și Dănuț Mănăstireanu au mult mai mult discernămînt decît cei precum Vladimir Pustan și Nicolae Geantă, aflați în permanentă mișcare, dar cu evidentă lipsă de excogitații profunde, competente.

Analiza unor macrofenomene precum trumpismul, bolojanismul, pustanismul nu e la îndemîna oricui.

Spiritul critic (care stă la baza miracolului european, după cum menționa apăsat Patapievici în conferința de aseară) capătă o strălucire și mai mare atunci cînd sîntem puși în fața unor alegeri IMPORTANTE.

Nicolae Geantă a dezamăgit încă o dată.

Dar microesistica sa are de a face cu o situațiune a ghetoului pocăiesc care are rădăcini puternice în devoționalismul superficial, populist, antiintelectualist și nonteologic care domină ghetoul pocăiesc.

Evanghelicii români nu au o revistă în care să dezbată subiectele de interes major, nu au conferințe de calitate intelectuală și sprituală, nu au acțiuni de amploare semnificative (în 30 de ani de libertate, baptiștii nu au generat o nouă Mărturisire de credință, deși au fost 4 președinți de cult cu DUBLU mandat), în schimb își exhibă mediocritatea în spațiul public (pe internet).

Așa cum spuneam, cu ani în urmă, că Marius Cruceru generează o nouă mediocritate (pe vremea cînd era privit ca un fenomen al blogosferei evanghelice), la fel, acum, și în cazul lui Vladimir Pustan, și în cazul lui Nicolae Geantă, avem de a face cu oameni-spectacol care oferă ceva mai mult enoriașilor, dar care poartă natura păcătoasă a mediocrității.

Căci nu de mediocritate literară, artistică sau intelectuală vorbesc, ci de mediocritate ca păcat.

Îi acuz pe cei ca Vladimir Pustan și Nicolae Geantă că PĂCĂTUIESC prin mediocritate. Sînt mulți care îi ascultă și le acordă girul. Legea lui Dumnezeu este: Celor ce li s-a dat mult li se cere mult.

Numeroși pastori nu au la dispoziție platformele publice de care beneficiază Vladimir Pustan şi Nicolae Geantă (și Florin Ianovici, o altă figură publică care păcătuiește prin mediocritate).

Intenția articolului meu nu este însă să analizez un anumit tip de figuri publice din ghetoul pocăiesc.

Seria din care face parte acest articol pune în evidență reacțiile evanghelicilor în fața electoralelor.

Și, în general, pretenția mea a fost că acord atenție MACROFENOMENELOR din mediul confesional evanghelic românesc.

Dacă „un patriot se recunoaște prin faptul că iubește, respectă și caută să adune și să îmbunătățească tărîmurile și oamenii” (Nicolae Iorga), atunci sînt un patriot, mai ales că am participat la NUMEROASE proteste civice.

Dar sînt ‘patriot’ şi faţă de ghetoul pocăiesc (care m-a format și m-a deformat), căruia sînt dator să semnalez și sancționez public derapajele.

Mai presus de toate, mă străduiesc să fiu loial adevărului.

„Vă garantăm: Emil Ciubotariu este un om cu frică de Dumnezeu.” – Nu este de ajuns ca Nicolae Geantă să facă astfel de afirmații iertine, populiste, nejustificate.

„Știm că Emil Ciubotariu este un om care n-ar profita de oameni niciodată.” – Daaaa?… Pînă și numai faptul că e propunerea PSD-ului pentru diaspora indică că Emil Ciubotariu PROFITĂ de oameni.

Profită de mine, care am fost la NUMEROASE proteste civice împotriva Ciumei Roșii.

31 ianuarie – 26 februarie 2017: Am fost la 27 de proteste consecutive, uneori întorcîndu-mă acasă pe jos, că nu aveam bilet de tramvai pentru cele 6 stații.

Iohannis n-ar fi ajuns să apere statul de drept, nici USR-ul mare gașcă de partid, dacă n-ar fi fost mișcarea REZIST.

Scriam acum un an:

Daca a face un pas spre normalitate poate fi considerat o victorie, atunci putem sa sarbatorim.

Dar nu Iohannis a cistigat (decit experienta), nu PNL-ul a cistigat (decit putin bun-simt), NOI am cistigat, cei din strada, atletii Maratonului Civic REZIST.

NOI am insistat, NOI am rezistat, NOI am votat.

Cresterea pulsului civic din ultimii ani reprezinta cel mai important fenomen din 2012 incoace.

Pocăiții n-au ieșit la proteste. Nici prea mulți la Marșurile pentru Viață.

Au pus însă botul la refendumul urii.

Și la trumpism (și bolojanism).

Evanghelicii români se află în cel mai prost moment din istoria lor postdecembristă.

Articolele lui Nicolae Geantă prin care îi susține pe Trump și Ciubotariu reprezintă o dovadă.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Postprotestanții față în față cu electoralele (6)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s