Wikipedia – 19 noiembrie (2020)

1969: Fotbalistul brazilian Pele marchează cel de-al 1000-lea gol.

1979: Începe Congresul al XII-lea al PCR, la care Constantin Pîrvulescu, unul din fondatorii partidului, a protestat în plen față de cultul personalitații creat în jurul familiei Ceaușescu. Drept urmare, în aceeași noapte, Pîrvulescu a fost evacuat din casa în care locuia.

S-au născut

1912: George Emil Palade, biochimist româno-american (premiul Nobel pentru medicină 1974) (d. 2008)
1923: Monica Lovinescu, critic literar și eseist, stabilită după 1947 în Franța (d. 2008)
1933: Larry King, moderator american
1937: Ioan Fiscuteanu, actor român (d. 2007)
1962: Jodie Foster, actriță americană

După 1947 Monica Lovinescu a trăit și a activat în exil în Franța, fiind una din cele mai cunoscute voci ale postului anticomunist Radio Europa Liberă, unde a realizat, printre altele, emisiunea Teze și antiteze la Paris. Mama sa a sfârșit în închisorile staliniste, un fapt care a marcat-o pentru tot restul vieții. Angajamentul ferm anticomunist s-a soldat în 1977 cu un atentat asupra vieții sale și cu campanii de calomniere în presa românească și în publicațiile finanțate de către regimul comunist.

Vladimir Tismăneanu (17.11.2018): „Noi, lovinescienii: Ne recunoastem prin angajamentul european, prin cultivarea valorilor burgheze, chiar si atunci cand le contestam. O facem din interior, ca partizani ai modernitatii. Nu ne fetisizam radacinile. Nu ne contemplam la infinit buricul. Nu psalmodiem si nu liturgizam. Vrem sincronism, nu protocronism. Ii admiram pe Titu Maiorescu, pe P. P. Carp, pe Caragiale, pe Paul Zarifopol, pe Eugen si pe Monica Lovinescu, pe Virgil Ierunca si pe Vladimir Streinu, pe Dinu Pillat si pe N. Steinhardt, pe Gellu Naum si pe Ionesco, pe Blaga si pe Fundoianu, pe Victor Brauner si pe Corneliu Baba, pe Sebastian si pe maturul Cioran, pe Petru Cretia si pe Mihai Sora, pe Mircea Ivanescu si pe Matei Calinescu. Iubim avangarda, ne displace traditionailsmul. Nu suntem arhaici si arhaizanti. Nu simtim etnosul in sange de dimineata pana seara. Nu ne este catusi de putin rusine de valorile in care credem. Sunt singurele care pot scoate Romania din tribalism, provincialism, analfabetism moral.”

Au murit

1828: Franz Schubert, compozitor austriac (n. 1797)
1998: Alan J. Pakula, regizor, scriitor, producător american (n. 1928)

Vezi: http://ro.wikipedia.org/wiki/19_noiembrie

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s