Trumpiștii (1): Petru Lascău

Într-o postare din 10 noiembrie 2020, Petru Lascău dă o replică unei „doamne anonime”, care a scris următorul mesaj:

„Eu văd că voi aveți mai multă încredere în Trump și supărați pe Dumnezeu cu insistență ca să-l aveți pe Trump încă 4 ani,nu înțeleg de credeți că un așa om ne educat care republicani l-au pus în white house să distrugă relațiile politice cu majoritatea țărilor și nu-l mai ascultă nimeni ,toți îl tratează ca pe un copil de grădiniță, voi nu puteți să vedeți că pe el nu-l interesează de sănătatea poporului american,decît de el singur, Nu ascultați ce copilării vorbește, ascultați la Biden ce vrea să facă pentru america, dar voi preferați un Clown care vă face să rîdeți și spuneți că ăsta e omul LUI Dumnezeu?A făcut atîta ură între oameni și a despărțit america,va băgat în cap că socialismul este comunism și voi toți credeți minciunile lui.”

Sînt întru totul de acord cu mesajul doamnei.

La fel cum sînt întru totul de acord cu următoarele afirmaţii ale lui Cristian Tudor Popescu de acum cîteva zile:

„Un votant Trump nu poate să fie decât o minte îngustă, „a narrow mind”, a explicat CTP. „Când spun minte îngustă nu înseamnă că este prost, nu, poate să fie foarte bun în meseria lui, să fie inteligent în ceea ce face. Nu spun că este un om rău, poate să fie un om bun, dar este o minte îngustă: nu vrea să gândească decât aici, în jurul lui, ce vede, ca prin ochelarii de cal. În nișa aceea a lui poate să fie performant, dar acolo rămâne!” a spus Cristian Tudor Popescu.”

Petru Lascău face parte dintr-un lung șir de evanghelici (din România și diaspora) care cred că își piaptănă cu curbe podoaba capilară pătrăţoasă.

Mintea îngustă a evanghelicilor români a fost convingător reliefată o dată cu referendumul pentru familie, care a rămas în memoria publică sub numele de referendumul urii.

Atunci Teodor Baconschi a scris următoarea afirmaţie:

„Participarea sau neparticiparea la un referendum nu figurează printre criteriile soteriologice validate în tradiţia biblico-patristică.”

Acum, Petru Lascău face aceeaşi greşeală de atunci a unor preoți ortodocși cu mintea îngustă și ‘decretează’ damnarea femeii: „Dacă aveți impresia că mai sunteți creștină după ce subscrieți la cele de mai sus, vă înșelați amarnic.”

Ştiu, numele Petru Lascău e unul cunoscut printre evanghelicii români. Cu atît mai mult ar fi trebuit să fie echilibrat în declaraţii.

Încă o exagerare evidentă: „Nu am găsit nimic valoros, nimic de dorit în toată platforma acestui om care acum se proclamă înainte de a fi ales oficial, președintele Americii.”

Dacă nu a găsit NIMIC valoros, atunci Petru Lascău ori e ignorant ori e rău intenţionat.

Din ce văd că scrie Petru Lascău, îl consider atît ignorant cît şi rău inteţionat.

O a treia declaraţie problematică: „Nu Trump ne-a „băgat în cap că socialismul este comunism”. Asta o știu de la cursurile de socialism științific din facultatea din România.”

Orice cititor se poate întreba: Dacă socialismul este comunism, de ce există două CONCEPTE şi nu unul?

Dacă Petru Lascău AȘA își aduce aminte de acum 30 și ceva de ani, să facă bine să se informeze înainte de a-și manipula cititorii.

O simplă vizitare a articolului SOCIALISM pe Wikipedia (lb. română) aduce lumină asupra clișeului mincinos al lui Petru Lascău și a MULTOR evanghelici români ignoranți (și rău intenționați, generatori de ură).

În privința teoriilor socialiste se pot deosebi:

– Socialismul marxist
– Comunismul
– Socialismul anarhist (libertar)
– Socialismul reformist
– Social-democrația

Așadar, nu socialismul este comunism, ci comunismul face parte din teoriile SOCIALISTE.

Desigur, există mii de cărți și articole, în limba română și în limba engleză (și în alte limbi, desigur), care tratează amplu teoriile socialiste. Dar pocăiții, așa cum nu sînt interesați de TEOLOGIE, nu sînt interesați nici de teoriile socialiste.

În schimb, pocăiții își exhibă ignoranța și aroganța în spațiul public.

Un alt exemplu, cunoscut deja de mulți ani, e Cristian Ionescu, care folosește termeni precum liberalism fără să stăpînească semnificația pe palierele politic, economic, teologic.

Vezi cele 8 postări din seia „Școala de vară” pe care le-am avut în 2011 pe blogul România Evanghelică.

„Liberalismul a fost întotdeauna o doctrina de centru, între conservatorism și socialism.” (Valentin Naumescu)

Ionescu, Lascău și alții ca ei nu trebuie să fie de acord cu astfel de afirmații, dar trebuie să accepte că astfel de CONCEPTE au o istorie și o identitate semnatică, se lucrează cu astfel de concepte în dezbateri publice.

Desigur, e evident că Petru Lascău nu a avut intenția să participe la o dezbatere, de vreme ce nu a intrat în rezonanță IDEATICĂ cu mesajul femeii, ci a folosit, precum mulți pocăiți ignoranți și aroganți, arsenalul IDEOLOGIC, cu clișee li sloganuri.

Bunăoară, Petru Lascău nu contrazice chestiunea negativă a încrederii în Trump. Dimpotrivă, toate cele 8 puncte încep cu: „Am votat”. Aşadar, Petru Lascău nu face efortul să aducă contraargumente la acuzațiile pertinente ale femeii, ci se comportă așa precum îl știm și precum îi știm și pe Ionescu, Pustan, Berbece, O. Botezatu, care practică microeseul, nu polemica (teologică).

Desigur, aș putea să continui cu analiza replicii lui Petru Lascău. Din mai multe motive (inclusiv că nu am băut Cola Zero de mai bine de 24 de ore, iar cafea nu folosesc), mă opresc aici.

Nu înainte de a aminti un alt episod ciudat, din 2011, al cărui protagonist a fost Petru Lascău:

A spus sau n-a spus Petru Lascău?…

Petru Lascău, 14 iulie 2011: „Eu cred că Obama este ateu.”

Petru Lascău, 18 iulie 2011: „N-am spus că Obama e ateu.”

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s