2018 – Cristian Pîrvulescu: Politică și apatie

„Se pare că politicienii români, abuzînd de politică, au reușit să distrugă politicul. Acest demers sinucigaș a provocat publicului o dublă reacție: apatie electorală și ostilitate civică. Unui „popor vegetal“, ca să spunem precum Ana Blandiana acum trei decenii, care nu a ieșit încă complet din modernitate, nu i se pot aplica modele de mobilizare politică postmoderne importate din Statele Unite. Iar distincția între politic și politică – specifică limbilor ce își au originea în latină, cum este cazul limbii române – ne poate ajuta să lămurim una dintre cauzele eșecului manipulării prin referendum.

Unii politologii din secolul trecut, precum Bertrand de Jouvenel sau Julien Freund, făceau distincție între politic (le politique) și politică (la politique). Primul concept dă seama despre esența fenomenului, trimițînd către capacitatea de teoretizare și raționalizare politică a actorilor politici, pe cînd al doilea termen se referă la aspectul contingent, la triviala luptă pentru putere. Politicul ține de sfera principiului și este, dacă nu etern, atunci stabil, pe cînd politica este efemeră și instabilă. Politicul este introspectiv și teoretic, pe cîtă vreme politica este acțiune. Și, nu de puține ori, abuzul de politică distruge politicul. Pentru că politică fără politic nu se poate!

E ceea ce pare să se fi întîmplat și în România, la referendum. Politicienii români, incapabili să atingă nivelul politic, au încercat să folosească religia atît ca surogat ideologic, cît și ca atu politic.”

Politică și apatie

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s