Alin Cristea: Reflecții și reflexii (400) – Despre bolojan-ism

– Oradea e condamnata la bolojan-ism. Acum si Bihorul. Bolojan, hiperinstitutional si hipouman, are probleme la capitolul OAMENI, dar, mai ales, la capitolul ADEVAR.

– Magnificul Ilie Bolojan si-a pierdut credibilitatea (in fata celor informati, ca mine), comentariile lui – cu evident limbaj de lemn, deci nu pentru a comunica in mod autentic – sint irelevante.

– Pe linga evidentele reusite ale magnificului Ilie Bolojan exista si EVIDENTE nerealizari, despre care nu se prea discuta in spatiul public.

Desi exista informatii, nu exista SPATII publice in care informatiile sa aiba semnificatie, din moment ce sint FOARTE multi romani incompetenti si mai ales partizani, asa dupa cum li se pare lor.

Nu e vorba neaparat de partizanat politic, e vorba, pur si simplu, ca romanii sint lenesi la gindire. Dar spurcati la gura!

– Este Oradea un oras de succes? NU!

1) Lipsa accesibilizarii pentru persoanele cu dizabilitatii, 2) slaba dinamica politica si CIVICA, 3) Gunoiul cotidian (pe care il pozez de 12 ani, dinainte sa fie primar magnificul Ilie Bolojan), 4) Nerealizarile administratiei Bolojan, despre care se discuta FOARTE putin in spatiul public – toate astea indica ca Oradea nu este un oras de succes. Lejer se mai pot adauga chestiunea spatiilor verzi si cea a traseelor de circulatie pentru biciclisti.

Este cu totul ingrijorator ca administratia Bolojan a reusit sa faca o propaganda despre Oradea (ca oras al turistilor, nu ca oras al oradenilor), asta indica slaba reactie politica si civica a oradenilor.

Este ingrijorator ca romanii, in cautarea unui model urban si a unei sperante de schimbari in bine, accepta o imagine grosolan deformata despre acest oras al NOSTRU.

Cindva, sa speram, va redeveni orasul NOSTRU, al cetatenilor, nu al administratorilor si al turistilor.

– Daca vrem sa cunoastem un oras, atunci nu il cunoastem din pliantele pentru turisti, care sint propagandistice, adica adevarul despre oras este inlocuit cu un concept de marketing. OAMENII sint cei care definesc un oras. De aceea conteaza statuile. Si mormintele.

Oradea e orasul revistei Familia, in care a debutat tinerelul Eminovici. Directorul Iosif Vulcan este un simbol al Oradiei.

Oradea nu este ce este ACUM, Oradea, ca orice oras, are o identitate. Faptul ca bolojan-ismul e mai putin interesat de identiatea orasului e, desigur, o drama a comunitatii noastre. Oricite poduri ar fi intr-un oras, „cultura e finalitatea tuturor societatilor” (Eugen Lovinescu).

Putem fi mindri, de exemplu, de transpunerea in romaneste, la Oradea, a celebrului musical „Scripcarului pe acoperis”. Fiica mea a fost de 3 ori.

– Discutia despre ‘succesul’ orasului Oradea e importanta.

Cica (pe republica.ro): „…experienta oraselor de succes, precum Cluj sau Oradea…”

Exista un val de simpatie nelegitim fata de Oradea.

Exista in spatiul public declaratii FALSE despre Oradea.

– Este evident ca Oradea NU a avut si NU are o administratie de succes, decit din anumite puncte de vedere. Cetatenii voteaza conducerea administratiei, asa ca aceasta CONDUCERE trebuie sa dea socoteala cetatenilor, nu sa isi faca reclama prezentind doar centrul sau, in cel mai bun caz, inca citeva obiective turistice. Valoarea unui oras este data de OAMENII care locuiesc in acel oras (nu de numarul turistilor).

– Bolojan nu conteaza, poate sa moara azi, dar BOLOJAN-ismul ramine, si asta e grav.

Vezi grupajul (peste 200 de pagini):

Alin Cristea – Reflecții și reflexii (1-200)

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Alin Cristea: Reflecții și reflexii (400) – Despre bolojan-ism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s