Despre baptiști – 50 de chestiuni (2)

În 14 septembrie 1940 a fost instalat Guvernul Ion Antonescu (2), care a guvernat în perioada 14 septembrie 1940–27 ianuarie 1941. Antonescu a fost nevoit să coopteze la guvernare Mișcarea Legionară.

Baptiștii erau recunoscuți drept cult religios. Dar în februarie 1942 au fost retrogradați la condiția de asociație religioasă.

În anii 1940-1944 statul român a dezvoltat o politică sistematică de limitare a libertății religioase a denominațiunilor neoprotestante – baptiștii, adventiștii de ziua a șaptea și creștinii după Evanghelie, care a culminat cu desființarea celor trei asociații prin Decretul-lege nr. 927 din 28 decembrie 1942 și, apoi, prin Decretul-lege nr. 431 din 28 iunie 1943.

Volumul Politica regimului Antonescu fata de cultele neoprotestante. Documente – Viorel Achim (editor), Editura Polirom, Iaşi, 2013, 936 p. – prezintă 513 de documente care arată politica statutului român față de cultele neoprotestante (adventiști, baptiști, creștini după Evanghelie) în anii 1940-1944, mai precis în timpul Statului Național-Legionar (septembrie 1940-ianuarie 1941), o temă puțin cercetată de istorici și puțin cunoscută, inclusiv de către evanghelicii români.

Volumul devine unul dintre cele mai importante surse pentru istoria evanghelicilor români, mai ales că nu e publicat de o editură evanghelică, ci de una dintre cele mai importante edituri din România, editorul fiind doctor în istorie şi cercetător ştiinţific gr. I.

Dintre cele peste 500 de documente, circa 160 se referă direct la baptiști, 100 la adventiști și 40 la creștini după Evanghelie. În plus, aproximativ 180 de documente sînt în legătură cu toate cele trei culte neoprotestante. Mai apar referințe la penticostali în cel puțin 15 documente. Sunt menționați tudoriștii în cel puțin 3 documente, inochentiștii în 5 documente şi nazarinenii într-un document.

Într-o declarație din 1941, cîțiva baptiști din comuna Costișța, jud. Rădăuți, menționează că au fost arestați în timpul serviciului religios. La posturile de jandarmerie pe unde au fost duși au fost obligați să taie lemne și să frece dușumelele, iar una dintre femei a născut în aceste condiții.

Există în volum un număr considerabil de documente care prezintă reacția creștinilor neoprotestanți prin petiții, proteste, memorii adresate instituțiilor statului.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Despre baptiști – 50 de chestiuni (2)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s