– Romania e un stat jalnic (noroc cu intrarea in UE si in NATO), dupa cum se spune: Tara frumoasa, pacat ca e locuita. Cetatenii sint, precum se stie, neinformati, dezinformati, care pun botul la mitul omului providential, care folosesc mai mult clisee si mai putin concepte din cultura politica, economica, sociala, religioasa. Adrian Cris (Bihoreanul) scria acum 4 ani: „Oricat de mult ne displace realitatea, urbea noastra nu e un centru cultural.” Daca oradenii ar fi avut de ales intre cel putin doi candidati de aceeasi categorie, atunci altfel ar fi gindit ce inseamna cetatenismul.
– Romanilor le lipsesc elementele de cultura politica (si administrativa si civica si religioasa). Nu e de mirare ca isi pun, in mod neghiob, increderea intr-o persoana, nu intr-un sistem de IDEI de cultura politica.
– Etica existentei umane nu se refera la realizarile care se pot contabiliza. Ceausescu a avut mari realizari (si a fost preferat de marea majoritate). Dar cu ce pret?
– Civismul, nu bolojan-ismul, este solutia pentru Romania.
– Oradea nu e un oras european, atit standardele administratiei cit si reflexele cetatenesti sint, nu de putine ori, jalnice. Daca oamenii Romaniei nu sint frumosi, cu demnitate, ci smecheri, hoti, mincinosi, corupti si badarani, atunci Romania nu e tara frumoasa. Acelasi lucru se poate zice despre Oradea sau despre oricare alt oras al Romaniei care cauta o cale mai scurta spre demnitate.
– Ce valoare (europeana) are un oras care nu are accesibilizare pentru persoanele cu dizabilitati?
– Rolul dezbaterilor publice (cu informatii si argumente) este sa ne oblige sa acceptam adevarul despre (o parte din) realitate.
– Orice indragostire este problematica… 🙂
– Un copil uimit in fata palatelor de la Oradea: Aici suntem în România?
Raspunsul ar fi putut fi: Abia aici sintem in Romania. (Acea Romanie care e in Uniunea Europeana.)
– Cine a scris: „Credinta in Isus Cristos este un angajament cognitiv, pasional si moral fata de ceea ce ramine in picioare in urma unei cercetari cu inima, cu mintea si cu constiinta.”?
1. Timothy Keller
2. Ravi Zacharias
3. Norman Geisler
4. Josh McDowell
Vezi grupajul (peste 200 de pagini):