Alin Cristea despre Alin Cristea (3)

Acum cîţiva ani, cineva apropiat m-a întrebat: Dar nu puteai să fi făcut ÎN TIMPUL LIBER ce faci pe Internet?

Bănuiesc că o astfel de întrebare a fost și în mintea altora.

Cu experiența acumulată în peste 15 ani de prezență pe Internet, în regim de voluntariat, poate că ACUM aș putea, dar ar trebui să îmi restrîng mult activitatea publică.

Și acum, la 53 de ani, nu am sănătatea și energia pe care le aveam la 40 de ani.

Acum circa 8 ani (stau în chirie de 7 ani și jumătate), soția m-a divorțat, după 20 de ani de căsnicie.

După procesul de divorț (la care am făcut apel și recurs), ar fi fost necesar un alt proces, de partaj, pe care nu l-am inițiat, din diverse motive. Nici pînă în ziua de azi nu am primit nici o parte financiară din partea fostei soții.

Consecințele divorțului și ale neinițierii procesului de partaj au fost MARI în viața mea.

Cele mai dureroase au fost distanțările din partea rudelor, prietenilor, coreligionarilor (evanghelici).

Răspunsul la întrebarea de mai sus este: NU.

N-aș fi putut să fac ceea ce am făcut din mai multe motive.

Aș putea să vorbesc și despre gradele de libertate pe care le am și alții nu le au.

Dar acum vreau să clarific, cît pot mai mult, chestiunea prezenței în spațiul public (pe Internet) a personajului Alin Cristea.

Îi povesteam fiicei mele, în timp ce stăteam pe o bancă în parc, împreună cu cățelul Paco, despre rolul jurnaliștilor în a oferi informații. Și că un jurnalist bun e cel care are SURSE bune.

Nu sînt jurnalist în sensul conceptului obișnuit, care presupune un loc de muncă la o publicație (cu mulți ani în urmă am lucrat cîteva luni ca secretar de redacție la un ziar orădean, de unde mi-am dat demisia), dar am fost numit jurnalist pe Internet în mai multe rînduri. Era evident că făceam (și) muncă de jurnalist.

Am evitat să mă prezint ca jurnalist, la fel cum am evitat să mă prezint ca teolog (pînă anul acesta). M-am prezentat însă, cu convingere, ca blogger. Știind că urmează întrebarea: Și poți trăi din blogging?

NU.

Următoarea întrebare: Și atunci cum trăiești?

Supraviețuiesc din donațiile cititorilor.

Adaug acum că aș avea nevoie de un număr dublu de donații. 🙂

Sau: Cum te descurci?

Eu nu mă descurc. Dumnezeu se descurcă.

Harul lui Dumnezeu mă susține, și sper ca oricine citește aceste rînduri să fie conștient că harul lui Dumnezeu îl susține.

„În El avem viața, mișcarea și ființa”, îi cita Pavel pe greci acum aproape 2.000 de ani.

În El, putem adăuga, avem sănătatea, familia, locul de muncă, banii, relațiile, concediul, ciocolata și Cola Zero.

Nu pot să explic viața mea, pot să o povestesc.

Nu sînt o figură publică prin voia mea, ci prin îngăduința lui Dumnezeu.

Acum 25 de ani, cînd am venit la Oradea, mi-am dorit să nu pic la examenul de admitere la Institutul Biblie Emanuel (actualmente Universitatea Emanuel), aveam 28 de ani, eram inginer și eram căsătorit.

Am intrat primul și am terminat primul în grupa de teologie baptistă.

Apoi… a urmat viața, cu încă 21 de ani pînă acum.

Aș fi putut să fac ÎN TIMPUL LIBER ce fac pe Internet?

NU.

Peste 10 ani de blogging, peste 100 de bloguri, peste 100.000 de postări.

Asta e formula pe care o folosesc în tipul de postări intitulat „APEL urgent și important”.

Dar astea sînt rezultatele evidente, în spatele lor e un alt tip de trudă – MONITORIZAREA mediului confesional evanghelic românesc.

Timpul pe care îl am la dispoziție și gradele de libertate (plus, desigur, circumstanțele vieții mele cotidiene, cu destulă sănătate fizică, psihică și spirituală) îmi oferă contextul necesar pentru a putea monitoriza macrofenomenele din lumea evanghelică, dar și din lumea culturală.

Atunci cînd fac analize și sinteze, acestea sînt rezultatul unei munci de Sisif, apreciate de mulți, dar am și destui detractori.

De mai bine de un an, trimit prin email ÎN FIECARE ZI cîteva mesaje (scurte, de obicei) unui grup de zeci de pastori evanghelici (și oricui dorește să se înscrie în această listă).

Ieri, cu ocazia zilei lui Beniamin Fărăgău, la sfîrșitul unui mesaj am scris următoarele:

Cum nu exista un eseu despre viata si lucrarea lui Iosif Ton, ma tem ca nu va exista in curind nici un eseu despre viata si lucrarea lui Beniamin Faragau.

Asta e un semn clar despre mediocritatea ghetoului pocaiesc. Alaturi de faptul ca nu exista o revista a evanghelicilor din Romania (al treilea grup european ca numar).

Credo TV, Alfa Omega TV, Prodocens Media, Radio Vocea Evangheliei, nemernicele tablode Crestin Total si NewsNet Crestin, carora li se alatura palavragii precum Vladimir Pustan, Andrei Croitoru, Tony Berbece, intretin mediocritatea din ghetoul pocaiesc, in care domina devotionalismul superficial, populist, antiintelectualist si nonteologic.

Accentul pe duminicalism, prezenteism, triumfalism idiot (idiotul, spre deosebire de prost, ALEGE sa ramina in prostie / mediocritate) e cea mai vizibila caracteristica a ghetoului pocaiesc.

Sistemul emanuelist negrutian a cauzat pagube imense din toate punctele de vedere.

Fenomenele de tip BBSO nu sint variante viabile decit, cel mult, pentru perioade (foarte) scurte.

Nu putem preconiza ca o sa mai apara personalitati precum Iosif Ton si Beniamin Faragau.

Nici de tip Alin Cristea… 🙂

Poziţia mea strategică în mediul confesional evanghelic românesc – (pe care îl critic din ‘patriotism’ confesional, la fel cum critic gunoiul cotidian din orașul magnificului Ilie Bolojan (fotogtafiez (ȘI) gunoiul din Oradea de 12 ani, dinainte de a fi primar Bolojan) – a devenit, de ani buni, evidentă.

Intenţionez să păstrez direcțiile de interes major – cultura evanghelică și cultura generală -, direcțiile de acțiune (INFORMAREA și POLEMICA), cu speranța că Dumnezeu va binevoi să mențină direcțiile de susținere financiară și îmbărbătare fizică, psihică și spirituală.

Nu am avut și un am un sponsor, în sensul tradițional al conceptului, nu am avut obligații față de cineva.

Nu de puține ori îmi amintesc cum un pastor foarte cunoscut m-a prezentat, în vreo trei rînduri, altor pastori, spunîndu-le că eu nu fac parte din nici o partidă (ceea ce pentru mine era o confirmare a poziției mei strategice) și că mîine aș putea scrie despre cei cu care azi am stat la masă – asta m-a atins puțin, dar am luat-o la pachet cu cealaltă).

Cum am mai spus, am primit bani (și/sau alte feluri de donații) de la pastori români la nivel local, județean, național și internațional.

Asta a fost un alt motiv de îmbărbătare, știind nu doar că sînt citit, ci și că sînt susținut.

Repet, aș avea nevoie de un număr dublu de donații. 🙂

Se poate observa lesne că nu scriu banalități și că trudesc pentru ceea ce ofer cititorilor mei, fie că e vorba de articolele mele, fie că e vorba de circulația informațiilor.

Acum o lună scriam pe Facebook: Treaba mea, de mogul al blogosferei evanghelice, e sa ofer informatii despre mediul confesional evanghelic romanesc. In acelasi timp, mogulitatea mea consta in faptul ca sanctionez public minciunile, dezinformarile, badaraniile si subminez stratul de mediocritate care sta la baza ghetoului pocaiesc.

Trebuie să recunoașteți că nu mi-e ușor, nici ca blogger, nici ca mogul al blogosferei evanghelice. Nu mă joc în activitatea de jurnalist, nici în cea de creație.

Mi-am schimbat pe Facebook prezentarea (de creștin evanghelic postprotestant, baptist moderat postconservator, golan 2017):

Blogger, aforist, poet, compozitor, cronicar, polemist, teolog (postprotestant), fost inginer.

Nu o să dau aici exemple, dar cine vrea să știe de ce m-am prezentat într-un fel sau altul mă poate aborda în privat.

De multe ori, din conversațiile private s-au născcut formule pentru rubrica „Alin Cristea – Reflecții și reflexii”, care a ajuns la nr. 386 în 2 ani.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s