Caleidoscop creștin – 30 iulie 2020

Listă actualizată de-a lungul zilei

Top Posts – 30 iulie 2020

30 iulie 2020, 07.30

Din istoria blogosferei evanghelice – 30 iulie (2020)

2011 – Dionis Bodiu: Călăreţul fără cap (dar cu batic regulamentar!)

2011 – Teofil Stanciu: Misiunea – un film despre succes

2013 – Eugen Matei: Jürgen Moltmann, Scriptura și imaginația cabalistă

2014 – Dana Sisoev: Spaţiu pentru-mbrăţişare

2015 – Vasile Tofan: Eram orb, dar acum văd (4)

2016 – 1990 – Evanghelizare cu Luis Palau la Oradea, București și Timișoara

DIVERSE

„Părinţii Bisericii au transmis Evului Mediu şi Europei o moştenire în care cultura antică şi cea creştină se amestecă; aceasta este dusă mai departe din secolul al V-lea pînă în cel de-al VIII-lea în cadrul fuziunii dintre cultura antică romană şi evoluţia marcată de nevoile populațiilor barbarizate. Cîteva nume mari se reliefează pe fondul acestei situații: sînt numele celor cărora Karl Rand le-a spus fondatorii Evului Mediu. Le-am putea spune la fel de bine Părinții culturali ai Europei.”

http://dilemaveche.ro/sectiune/din-polul-plus/articol/zamislirea-europei-parintii-fondatori

Eugen Matei despre metoda teologică a lui Jürgen Moltmann

„Problema principală a acestei metode este că făcându-se el însuși autoritate ultimă în teologie, întrucât el decide „ce promovează viața,” Moltmann o sfârșește asemeni altor teologi, cu crearea unui canon în canonul biblic. Astfel, el sacrifică și Scriptura și tradiția bisericii înțelegerii personale asupra vieții, care de cele mai multe ori este motivată de ceea ce este relevant și „șic” în cultura înconjurătoare. Ori, dacă teologia mea este motivată de pasiune pentru Împărăția lui Dumnezeu, atunci sunt bine conștient că cel ce definește această Împărăție este Dumnezeu însuși, nu eu sau Moltmann. Adică, dacă Dumnezeu a lucrat cu credincioșie în istorie să-și aducă Împărăția în Creație, este arogant să formez teologie cum îmi imaginez eu că ar fi aceasta, gândirea fiindu-mi doar „stimulată” de Scriptură. După părerea mea, un număr de aspecte din imaginația pentru Împărăție a lui Moltmann nu corespund revelației deja dată în Hristos.

Probabil cel mai ironic aspect pentru care nu urmez teologia lui Moltmann este legat de faptul că în centrul revelației de sine a lui Dumnezeu și a drumului mergerii creației către Împărăția lui Dumnezeu este crucea lui Hristos. Mai mult, Hristos de asemenea ne cheamă să luăm și noi crucea în fiecare zi. Crucea este un instrument al omorârii. Ce ochi omenești, fără revelația lui Dumnezeu, ar descoperi crucea ca promotor al vieții? Dacă criteriul adevărului este legat de ce rămâne în picioare după Auschwitz, sau „ce promovează viața,” și acest „ce promovează viața” este definit de mine, s-ar putea să nu aleg niciodată să merg pe calea crucii așa cum o vede Dumnezeu. Ironic, zic, pentru că în preocupările sale de teodicee Moltmann îl răstignește pe Dumnezeu pe crucea fiecărei persoane care a trecut prin Auschwitz și a fiecărei ființe care suferă în creație.”

1990 – Evanghelizare cu Luis Palau la Oradea, București și Timișoara

http://romaniaevanghelica.wordpress.com/2015/07/30/1990-evanghelizare-cu-luis-palau-la-oradea-bucuresti-si-timisoara

2011 – Dionis Bodiu despre blogul lui Cristian Ionescu

„…un blog tot mai mizer în invective şi etichetări, cu o incultură teologică crasă şi, nu în ultimul rând, cu o mentalitate de ghetto pe care o împrăştie între acoliţi fără teamă de răspunderea pe care o are înaintea Dumnezeului în care ne spune că crede.”

http://dyobodiu.wordpress.com/2011/07/29/calaretul-fara-cap-dar-cu-batic-regulamentar

Zane Pratt: Ten Things Every Christian Should Know about Muslims
30 iulie 2013
1. “Muslim” and “Arab” are not the same thing. Muslim is a religious term.

2. The word “Islam” means submission.

3. There are two major denominations of Muslims.

4. Islamic theology could be summarized as belief in one God, his prophets, his books, his angels, his decrees and the final judgment.

5. Islam teaches that Jesus was a great prophet.

See:

http://crosscon.com/2013/07/ten-things-every-christian-should-know-about-muslims

CITATE și DECLARAȚII

În veacul în care trăiesc, trebuie să fac tot ce ține de mine ca lumea să fie mai bună. Nu ca și când aici ne-am trăi veșnicia, ci ca și când binele făcut poate mărturisi despre lumea de dincolo și despre Cel Bun care le-a făcut pe toate. – Teofil Stanciu

Nu prea contează cînd începe apocalipsa, ci cum și cînd se sfîrșeșete. – Alexandru Nădăban

Cultura e un domeniu mult mai vast decît politica. – Alin Cristea

http://romaniaevanghelica.wordpress.com/2011/07/30/timpeniile-paranoicului-rasvan-cristian-stoica-30-07-2011

Recunoștința este o consecință firească a mirării, iar mirarea este o modalitate de cunoaștere a lui Dumnezeu Însuși. – Ravi Zacharias

I think all Christians would agree with me if I said that though Christianity seems at first to be all about morality, all about duties and rules and guilt and virtue, yet it leads you on, out of all that, into something beyond. – C.S. Lewis

Three things absolutely necessary for salvation: justification (Rom 8) regeneration (John 3), and sanctification (Heb. 12). – John Piper

Biblia e un uimitor Facebook cu „obrazul” autentic al umanoizilor David, Iov, Petru, Toma, Pavel. – Alin Cristea, 2011

„Ei vorbesc despre luptele lor în mod sincer și mișcător. Am în mine un sentiment de frustrare cînd mă gîndesc că îi cunosc pe acești oameni din Biblie mai bine decît pe cei din clasa mea de la Școala Duminicală.” (Patricia Quigley, “Creștinism de suprafață”, în Tînărul creștin – Manualul lucrătorului cu tinerii creștini, Societatea Misionară Română, Wheaton, IL., USA, 1991)

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s