Listă actualizată de-a lungul zilei
Top Posts – 29 iulie 2020
- Licuță Păntia: Contract cu mine
- Agenda și calendarul lui Paul Negruț nu onorează învățătura și tradiția baptistă
- Marius Birgean – președinte interimar al Comunității Bisericilor Creștine Baptiste TIMIȘOARA
- Bă, pocăiților, scrieți corect românește (2.054) – BP Efrata Făget
- Religia în Ucraina
- Umbra lui Negruţ. La Timişoara – sau Cum se fac că lucrează baptiștii la un Congres de lucru
- O analiză critică a interviului cu Radu Moraru la CREDO TV – Convenția Bisericilor Penticostale Române 2017
- Cazul Samy Tuțac (23.11.2017) – Este Samy Tuţac „un om cinstit și corect”?
- Marți la amiază (28.07.2020) – Ce nume apar în Top Posts pe blogul România Evanghelică
- La mulți ani, Emima Timofte
29 iulie 2020, 14.15
Din istoria blogosferei evanghelice – 29 iulie (2020)
2011 – Dionis Bodiu: Beni Fărăgău citeşte bloguri
2012 – Teofil Stanciu: Autori despre care nu știu cum să scriu – cazul Steinhardt
2014 – Nick Vujicic: De neoprit (9)
2015 – Alin Cristea: Cronica Evanghelică
Azi în Istoria Bisericii – 29 iulie
1912 – S-a născut Nicolae Steinhardt, evreu care s-a convertit la creștinism în închisoarea de la Jilava și s-a călugărit după eliberare. Este autorul unei opere unice în literatura română, Jurnalul fericirii. A fost doctor în drept constituțional.
1974 – La Philadelphia 11 femei au fost ordinate ca preoți în Biserica Episcopală, în ciuda politicii episcopalienilor. După 2 ani, Convenția Generală a Bisericii Episcopaliene a aprobat practica ordinării femeilor ca preoți.
1833 – A murit William Wilberforce, om politic britanic, adept al mișcării evanghelice, cunoscut pentru perseverența sa în conducerea mișcării de abolire a comerțului cu sclavi. A introdus un proiect de lege în Parlament de 18 ori înainte ca acesta să devină lege.
DIVERSE
Alexandru Nădăban (2013): „Un baptist american ce face mmisiune in turcia povesteste ceva ce s-a întîmplat în urmă cu scurt timp: o femeie cu 8 copii, ce avea cancer la gît a fost vindecată după ce a intrat în contact cu o altă femeie ce a fost vindecată de septicemie cînd în vis i-a apărut un bărbat mare. Ea auzise mesajul evangheliei așa cum i-a fost prezentată, crezuse în Dumnezeul creștinilor înainte de a auzi vestea bună pentru că nu avea nici o altă speranță. Bărbatul mare ce i s-a arătat în vis i-a spus că Dumnezeu va avea grijă de ea! S-a rugat, s-a pocăit și s-a dat lui Dumnezeu.cum pot unii să spună că minunile s-au limitat la perioada apostolică?”
Alin Cristea: Domnule Alexandru Nabadan, consider că puneţi problema greşit. 1) Oferiţi o informaţie la mîna… a 7-a. 2). Folosiţi un clişeu din lumea musulmană (cel cu visul) care induce o altă problemă. 3) Avînd în vedere alte luări de poziţie publice pe care le-aţi avut în ultimii ani (resentimentare şi foarte ironice), discursul dvs. nu este convingător. 4) Nu daţi impresia că v-ar interesa adevărul (în măsura în care se poate cunoaşte), ci doar mai aruncaţi o pisică moartă în curtea altcuiva. 5) Poziţia cesaţioniştilor clasici (la care pare să vă referiţi) asta e, că minunile s-au limitat la perioada apostolică? Din ce am citit, e vorba de altceva: de ROLUL minunilor şi semnelor, într-o perioadă în care nu fusese finalizat canonul biblic, iar istoria bisericii era chiar la început. Este dezamăgitor ca un profesor de istorie a Bisericii să pună într-un chip atît de superficial o problemă care implică atît istoria dogmei cît şi formule teologice, chiar şi pe Facebook. Căci nu vehiculul cu care circulă IDEEA contează în primul rînd, ci MIZA chestiunii.
Întrebări întrebăcioase (25)
29 iulie 2011
„Cum de problema asta a baticului pare a fi specific românească.” – Rodica Boțan, comentariu pe blogul lui Cristian Ionescu
Cristian Ionescu a răspuns: „Sunt multe biserici americane și în toată lumea care practică principiul.”
O fi în stare Cristian Ionescu să ne spună în cîte țări știe că femeile evanghelicilor poartă obligatoriu batic?
Oare la ce cifră se gîndește Cristian Ionescu atunci cînd scrie „multe biserici”? 10? 100? Cît la sută înseamnă „multe biserici” din evanghelicii din SUA?
Și, desigur, ar putea să ne indice Cristian Ionescu un blog (1 bucată!) în limba engleză unde se discută (aprig) despre batic?…
Alin Cristea (2011): Protest față de blogul lui Petru Lascău
Maghiarii nu mi-au făcut probleme, nici țiganii, nici homosexualii, nici comuniștii.
Dar pocăiții mi-au făcut probleme și îmi fac în continuare… 🙂
Nu reușesc să-mi scot din cap ceea ce îmi spunea un pocăit acum cîțiva ani, cică e o vorbă: Cu pocăiții să te rogi, dar să nu faci afaceri… 🙂
http://romaniaevanghelica.wordpress.com/2011/07/29/protest-fata-de-blogul-lui-petru-lascau
Almanahul Reformei (3)
„Philipp Melanchthon (1497 – 1560; numele grecizat din originalul Philipp Schwarzerd) a fost filolog, filosof – umanist, teolog si mare pedagog, fiind unul dintre promotorii reformei. Multi ii atribuie multe dintre ideile preluate de bunul sau prieten si coleg Martin Luther. Politizarea miscarii reformiste luterane il distanțeaza pana la ruperea relatiilor dintre ei. Philipp Melanchthon a fost si bun prieten cu Despot Vodă pe care l-a gazduit aproape un an in casa sa din Bretten.”
http://politeia.org.ro/magazin-istoric/protestantii-12-protestantismul-germanic-3/24572
“În anii 1900, omul obișnuit care trăia în Statele Unite își dorea șaptezeci și două de lucruri diferite și considera esențiale optsprezece dintre ele. Astăzi, omul obișnuit își dorește cinci sute de lucruri și consideră esențiale o sută dintre ele.
Obsesia noastră de a acumula lucruri are un preț destul de piperat. Cheltuim 110 procente din venitul nostru încercând să ne administrăm datoriile. […]
Singurul mod în care te poți simți sătul este să te simți împlinit. Singurul mod în care te poți simți împlinit este să înțelegi că tot ce avem vine de la Dumnezeu și El ne dă exact lucrurile de care avem nevoie. Toate le primim cu împrumut și într-o zi va trebui să restituim totul, să lăsăm totul la poarta raiului.” (p. 233)
Despre viață: sursă de inspirație și răspunsuri la întrebările viații – Max Lucado, Editura Scriptum, Oradea, 2017, 313 p.
“Măreția în ochii lui Dumnezeu este precedată întotdeauna de smerenia în fața Lui. Este imposibil ca eu, și tu, și oricine altcineva, să obținem măreția dacă nu venim mai întâi la Dumnezeu, Putem foarte ușor să ne găsim scuze ori să ne considerăm mai presus de alții atunci când ne comparăm cu standardul mai scăzut al altora, însă rezultatul inevitabil este înstrăinarea de noi înșine și de semenii noștri. Dimpotrivă, convingerea de păcat vine atunci când ne măsurăm cu standardul lui Dumnezeu. Începutul scopului și al caracterului în viață este conștientizarea propriei nevoi.”
Ravi Zacharias, Poate omul să trăiască fără Dumnezeu?, Editura Cartea Creștină, Oradea, 2009
“Creștinismul a fost întotdeauna o problemă a inimii. Dumnezeu are dreptul să vadă dacă faptele tale religioase izvorăsc dintr-o profundă dedicare interioară (Amos 5:18-24). Adevăratul creștinism începe și se sfârșește în inimă. Credința slabă demonstrează o dedicare superficială. Isus a spus că mulți “primesc Cuvântul cu bucurie”, dar cad atunci când credința le este încercată (Lc. 8:13). Ești conștient că de fapt căderea începe întotdeauna în inimă? Aspectele exterioare precum ale credinței s-ar putea să continue, precum mersul la biserică, oferirea zeciuielii etc., dar undeva de-a lungul traseului, starea lăuntrică a inimii urmează să fie testată.” (p. 208)
Intoxicat de Babilon: înşelarea copiilor lui Dumnezeu în zilele in urmă – Steve Gallagher, Societatea Biblică din România, Oradea, 2014, 252 p.
Dozens of Bible Societies at risk of closure due to coronavirus
John Ortberg Resigns from Menlo Church
http://www.christianitytoday.com/news/2020/july/john-ortberg-resigns-menlo-church.html
When John MacArthur Reopens His Church Despite COVID-19 Orders
CITATE și DECLARAȚII
Există ”credincioși” care susțin cauze bune, potrivite cu dogmele Bisericii, numai că o fac cu mijloace diabolice: autoindreptățire vanitoasă, obtuzitate fanatică, răutate ofensivă și ignoranță fără dubii. Nu cred vreo clipă că Hristos ii recunoaște pe ai Săi in asemenea specimene defecte, care monopolizează fraudulos ideea de ortodoxie. – Teodor Baconschi
Se pare că, în blogosfera evanghelică, doar Iosif Țon a fost subiectul mai multor postări decît Alin Cristea… – Alin Cristea, 2011
Without good theology, you can’t have Christlike love and compassion. – Mark Galli
Christian marriage does not offer a choice between fulfillment and sacrifice but mutual fulfillment thru mutual sacrifice. – Timothy Keller
Prayer should be done regularly, persistently, resolutely & tenaciously at least daily whether we feel like it or not. – Timothy Keller
The most profound kind of self-knowledge you can know is the particular strategies you have for running and hiding from God. – Timothy Keller
When life doesn’t make sense, an explanation doesn’t ease your pain; the presence of God does. – Rick Warren
God sometimes removes a person from your life for your protection. Don’t run after them. – Rick Warren
The most COURAGEOUS SOULS in our culture are „under 30″ Christians who stand for Truth despite pressure, ridicule & stereotyping. – Rick Warren, 2011
Blessed are the uncool; for they shall be happy without needing the approval of others. – Rick Warren
John Stott: 10 Memorable Quotes
His authority on earth allows us to dare to go to all the nations. His authority in heaven gives us our only hope of success. And His presence with us leaves us with no other choice.
The truth is that there are such things as Christian tears, and too few of us ever weep them.
Every Christian should be both conservative and radical; conservative in preserving the faith and radical in applying it.
Before we can begin to see the cross as something done for us, we have to see it as something done by us.
We should not ask, ‘What is wrong with the world?’ for that diagnosis has already been given. Rather we should ask, „What has happened to salt and light?”
Social responsibility becomes an aspect not of Christian mission only, but also of Christian conversion. It is impossible to be truly converted to God without being thereby converted to our neighbor.
Sin and child of God are incompatible. They may occasionally meet; they cannot live together in harmony.
Good conduct arises out of good doctrine.
The very first thing which needs to be said about Christian ministers of all kinds is that they are „under” people as their servants rather than „over” them (as their leaders, let alone their lords). Jesus made this absolutely plain. The chief characteristic of Christian leaders, he insisted, is humility not authority, and gentleness not power.
We must allow the Word of God to confront us, to disturb our security, to undermine our complacency and to overthrow our patterns of thought and behavior.