Un comentariu pe contul Facebook al lui Sali Sabri – 24 iulie 2020

Sali Sabri: Să căutaţi să trăiţi liniștiţi, să vă vedeţi de treburi și să lucraţi cu mâinile voastre… 1 Tesaloniceni 4;11

Alin Cristea: Iarasi nemernicul cliseu al muncii (care nu are natura soteriologica)? Conceptul de ODIHNA este teologic. „3. Duceti-va; iata, va trimit ca pe niste miei in mijlocul lupilor. Sa nu luati cu voi nici punga, nici traista, nici incaltaminte si sa nu intrebati pe nimeni de sanatate pe drum.” (Luca 10:3,4) Isus nu a muncit, Isus a lucrat. Precum Tatal din Cer.

Sali Sabri: Alin Cristea nu spune nimic de muncă, „sa lucrați cu mâinile voastre”. Spune exact ce zici si tu, nu?

Alin Cristea: Aici „a lucra cu miinile” are intelesul de MUNCA, nu de LUCRARE (creativa), dupa modelul Divinitatii.

Si dupa chestia cu munca urmeaza de obicei chestia cu remunerarea – dupa mintea unora nu e de ajuns sa muncesti, trebuie sa o faci in asa fel incit sa iti sustii familia (poetii pot sa-si sustina familia?), sa dai bani la biserica, la saraci, pentru evanghelizare etc. Asta e o perspectiva diferita de cea din Scripturi.

Avem o droaie de clisee pe care trebuie sa le subminam si sa apelam in loc la o teologie consistenta, cu rafinament, cu impact.

Dupa ce ‘manual’ ai invatat sa faci misiune intre turci?

Marius Dan: Alin Cristea merită șters acest comentariu, nu este despre idee/teologie

Alin Cristea: Cum adica nu este despre idee/teologie?

Alin Cristea: Asteptam raspunsul lui Sali ca sa subliniez faptul ca misiunea lui intre turci are de a face cu CREATIVITATEA, asa e o marca a Divinitatii in om. Nu munca, ci LUCRAREA.

Alin Cristea: Evoluția culturală a societății – democrație, revoluție digitală, provocări bioetice, polarizare ideologică și altele – îi pretinde Bisericii Ortodoxe redactarea unui catehism actualizat, care să cuprindă sfaturi practice legate de situațiile psihologic și mental dificile cu care se confruntă creștinii veacului 21. – Teodor Baconschi, 2019

Daca oamenii nu ar trebui sa munceasca ca sa aiba bani pentru a trai, ce fel de fiinte ar fi? Aristocratii cu ce se indeletniceau? Dar cei din Areopag, vechii greci din vremea lui Pavel? Cu IDEI. Rostul IDEILOR e sa produca realitate.

Rodica Botan: Sali muncește si se vede. Ideile nu produc nimic dacă nu se aplica muncind. Rostul ideilor este sa ajute realitatea

Alin Cristea: Comentatoariul Rodicai Botan este ignobil din doua motive:

1. In urma precizarilor mele, a scrie despre Sali Sabri (sau despre alt crestin) ca munceste NU este ceva de apreciat. Isus nu a muncit, Isus a LUCRAT.

2. „Rostul ideilor este sa ajute realitatea.” – aceasta replica este cu totul idioata.

Rodica Botan: Alin Cristea – in via Domnului se muncește. Domnul Isus însuși spune ca se duce sa ne pregătească un loc-asta este munca. Dumnezeu însuși a lucrat 6 zile si a șaptea s-a odihnit. Poate exista si planete unde nu se muncește – luna de exemplu. Ideile circula libere pe acolo ca nu au unde sau pe ce sa se așeze

Alin Cristea: Dum cum am mentionat DEJA de doua ori, Isus nu a muncit, Isus a LUCRAT, precum Tatal din Cer lucra. Aceasta distinctie TEOLOGICA am prezentat-o in numeroase rinduri in spatiul public, inclusiv acum peste 15 ani la Biserica Baptista Credinta / Providenta din Oradea. Inca o interventie stupida a comentatoarei Rodica Botan…

Mai scriu inca o data: Avem o droaie de clisee pe care trebuie sa le subminam si sa apelam in loc la o teologie consistenta, cu rafinament, cu impact. Adica trebuie sa depasim neaparat nivelul mediocru al gindirii celor precum Rodica Botan.

1. Comentatoarea Rodica Botan MINTE, nu am facut-o stupida, ci am scris ca interventia ei e stupida. 2. Comentatoarea Rodica Botan nu e la subiect, e hot de timp. 3. Discutia nu e despre mine sau despre alta persoana, ci despre distinctia TEOLOGICA dintre a munci si a lucra.

A. Comentatoarea Rodica Botan nu e la subiect, e hoata de timp. B. Nu am argumentat impotriva lipsei de cunostinte teologice. Nu despre vreo persoana e vorba, ci despre IDEILE lui Dumnezeu. Ce am spus (in ultimii 15 ani) spun in continuare: exista o distinctie TEOLOGICA intre a munci si a LUCRA. Isus nu a muncit, Isus a LUCRAT, precum Tatal din cer lucra. C. Lucrul acesta pare a fi destul de usor de inteles. Nu si pentru cei precum comentatoarea Rodica Botan, care gindesc si actioneaza resentimentar.

Rodica Botan I. Comentatoarea Rodica Botan iar nu e la subiect, e hoata de timp. II. Scripturile nu au fost scrise pe versete, ci pe IDEI. Scripturile se INTERPRETEAZA (prin Scripturi). III. Chestiunea in discutie nu e daca eva deranjeaza pe cineva (de unde sa stie unii cititori motivul pentru care, cica, eu as fi deranjat, motiv pe care Rodica Botan, mahalagioaica de soi, il cunoaste), chestiunea in discutie e de ordin TEOLOGIC – Isus nu a muncit, Isus a LUCRAT, precum Tatal din Cer lucra.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s