Dumbrava minunată (361)

Viorel Pașca pe Facebook (19.07.2020):

„Doamne , ce de cazuri am avut zilele acestea ! In fiecare saptamana primim cazuri sociale grave, dar ca acum parca nu au fost niciodata o asa avalansa de bolnavi , toti in stare grava, fara familii sau abandonati de acestea, insotiti de anchete sociale intocmite de institutii publice care se declarau neputincioase in solutionarea lor.

Cel mai grav este un tanar din Reghin de doar 21 ani despre care citim in referatul de situatie urmatoarele : ” …Nu a absolvit scoala, a fost dat de catre parintii sai ca sluga la oi, apoi trimis la cersit pe strazile municipiului Reghin. In anul 2019 a fost lovit grav de o masina fiind apoi imobilizat la pat. S-a luat legatura cu DGASPC Mures, s-a incercat incadrarea in grad de handicap si institutionalizarea acestuia la un centru de asistenta din judetul Mures dar ni s-a comunicat ca deoarece nu este incadrat in grad de handicap iar in prezent toate locurile sunt ocupate la centrele existente , in asteptare fiind un numar mare de dosare, iar pe perioada starii de urgenta si de alerta nu se fac internari…”
Mai mult de atat, am aflat ca parintii urmau sa primeasca o suma de bani pentru el in urma accidentului, astfel ca au refuzat sa-l dea spre ingrijire unei fundatii. In cele din urma , cand fundatia respectiva au reusit sa-l ”extraga” din conditiile mizere in care era tinut, tanarul era foarte slabit, subnutrit, iar din rani ii cadeau viermii pe jos. Cu o parte din craniu lipsa, imobilizat fara a se putea deplasa , a ajuns in cele din urma la Dumbrava, adus pe brate din masina de asistentii fundatiei respective.

Apoi au fost adusi de la Oradea doi batranei, sot – sotie, care locuiau de ceva timp pe strazile orasului. Au aparut mai multe postari pe facebook despre ei solicitandu-se ajutor, iar niste voluntari de la o asociatie s-au deplasat la Oradea incercand sa-i ajute. Pe doamna au gasit-o in Gara Mare din Oradea de unde au adus-o la Dumbrava. ( foto )
Aflam despre ea ca a locuit o vreme la fiica ei care o maltrata fizic , evacuind-o in cele din urma din casa.

Sotul dansei a fost gasit si el cazut pe strada, fara acte de identitate, a fost transportat la spital iar de acolo cu ambulanta la Dumbrava unde s-au intalnit amandoi. (Foto)
De la Timisoara a fost trimis un alt bolnav fara casa si familie, iar in ancheta sociala sunt mentionate si toate demersurile facute de asistentul social al spitalului in vederea institutionalizarii acestuia.
Nu a uitat sa precizeze la sfarsitul anchetei, asa cum face de fiecare data urmatoarele lucruri : ” …Conform legii nr 292 din 20 decembrie 2011, legea asistentei sociale cat si Ordonantei cu nr 68 din 28 august 2003 – privind serviciile sociale, autoritatile publice locale au obligatia de a se implica si rezolva problemele sociale ale cetatenilor comunitatii respective. La nivelul judetului Timis nu exista un centru medico – social pentru pacientii care sunt cazuri sociale si au nevoie de ingrijire la pat. ”

In total, sapte bolnavi din cinci judete au gasit ingrijire si adapost la Dumbrava in aceasta saptamana, acest lucru fiind posibil doar cu sustinerea celor care ne sunt alaturi si aleg sa ne sprijine intr-un fel sau altul, lucru pentru care le multumim, la fel cum va multumim si voua care ne urmariti activitatea. Pana duminica viitoare cand ne vom ”intalni ” iar, fiti binecuvantati si nu uitati sa fiti o binecuvantare.”

Despre DUMBRAVA în presă, pe Internet și la TV (2008-2017)

2017

Kanal D
Asa-i România!

ARSC (Agora for the Religious Societies and Communities): Interviu cu Viorel Pașca, la emisiunea „Miezul Vieții”, realizator: Cornel Dărvășan

2016

TVR 1: Cazul Dumbrava prezentat la emisiunea „Ochiul magic”
http://www.tvrplus.ro/editie-ochiul-magic-507879

2015

Foreign Policy România, Nr. 44: Top 100 FP România/ 2014 – oameni şi idei care mişcă ţara în bine

România Evanghelică (Alin Cristea): Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara
http://romaniaevanghelica.wordpress.com/2015/03/08/viorel-pasca-unul-dintre-oamenii-care-misca-tara

2014

Digi 24: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii
http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/viorel-pasca-fermierul-care-si-a-transformat-casa-in-camin-pentru-127-de-oameni-ai-strazii-238959

Antena 1, emisiunea Observator: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil
http://observator.tv/social/un-barbat-din-dumbrava-judetul-bihor-sia-transformat-casa-in-azil-125304.html

Vocea Transilvaniei: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost
http://vocea.biz/arhiva/povestea-bihoreanului-viorel-pasca-omul-care-ingrijeste-sute-de-persoane-fara-adapost-foto

Adevărul: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie
http://adevarul.ro/locale/oradea/Ingeruloamenilor-adapos-bihoreanul-viorel-pasca-opt-ani-slujba-persoanelor-abandonate-familie-1_53caac6d0d133766a892e0a3/index.html

2010

Lydia, Nr. 36: Interviu cu Florica Pașca

2008

Bihon: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava
http://www.bihon.ro/omul-lui-dumnezeu-din-dumbrava/news-20080723-02540511

POZE

2017 – DUMBRAVA – A 10-a casă

2015 – Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s