Un comentariu pe Facebook – 14 iulie 2020

Cica: „O noua intrebare:De cine/ce ascultam noi crestinii? De Duhul Sfant sau de teorii ale noastre? Evanghelia lui Hristos la inceput era privita ca o taina revelata, care continea mai multe taine in vederea mantuirii noastre: botezul, nasterea din nou, cina Domnului, ungere cu ulei, pocainta/spovedania, cununia, etc. Mai apoi, Parintii Bisericii au adaugat dogme precum: Trinitatea, Dubla natura a lui Hristos, nasterea din fecioara, Rascumpararea prin sangele lui Hristos, , etc. Dupa dogme au aparut doctrinele. Daca dogmele erau formulari succinte si clare ale unor versete cu rol major din Bible, doctrinele erau mult mai elaborate, ele veneau cu argumentari si deductii logice ale versetelor din Biblie ce erau mai intai interpretate. Putem spune ca doctrinele sunt prelungiri logice si interpretative ale Bibliei. Spre deosebire de dogme care sunt, in general, acceptate de toate confesiunile crestine, cu mici exceptii, doctrinele nu sunt acceptate decat de putine confesiuni si mai contin si variante. Exemplu doctrina predestinarii are vreo 4-6 variante. Si o ultima categorie sunt teoriile crestine. Ele sunt numeroase, privesc Raiul, Iadul, Rapirea, Mileniul, Sabatul, Vorbirea in limbi ingeresti, Necazul cel mare, antihristul, babilonul, fiarele, numarul fiarei, etc. Sigur toate pretind ca au fost scrise sub inspiratie divina. Dar oare asa sa fie? Daca ar fi asa nu s-ar bate cap in cap, ci ar fi o singura varianta, ca este un singur Duh Sfant. Deci in final intreb inca o data: De cine ascultam noi? De Duhul Sfant sau de teorii/doctrine facute de oameni? Eu cred ca ar trebui sa ascultam de Duhul Sfant. De ex. daca Duhul Sfant iti spune ca esti sigur mantuit, crede acest lucru, dar daca iti spune sa veghezi la mantuire cu frica si cutremur, atunci asa sa faci. Ca Duhul Sfant stie mai bine ce e bine pentru tine decat teoriile noastre. Eu am citit o gramada de teorii despre mantuire, siguranta, predestinare, sfintire, indreptatire, justificare, nastere din nou, botez cu Duh Sfant, vorbiri in limbi, adevaratul sabat, etc, etc. Multa vorbarie, putine idei. Nu m-au convins decat ca autorii se incred mai mult in interpretarile lor decat in Cuvant, mai mult in logica lor decat in Logos.”

Alin Cristea: N-am mai intilnit aceasta distinctie dintre dogme si doctrine. Cine nu are respect pentru dogme / doctrine nu are respect nici pentru istoria Bisericii si nici pentru planul de rascumparare al lui Dumnezeu.

Nu avem acces la adevar decit prin interpretare. Inclusiv Isus a facut asa.

Cica: „Corect, iar interpretarea trebuie inspirata de Duhul. Dar daca sunt mai multe interpretari mai putem spune ca sunt inspirate de Duhul Sfant?”

Alin Cristea: De ce sa fie Duhul in centrul interpretarii? Cei dinainte de Isus CUM interpretau Scriptura?

Miroase a penticostal-ism.

Cei carora le vorbea Isus CUM intelegeau? Duhul inca nu fusese pogorit.

De ce Zacheu a raspuns printr-o chestiune etica?

Cica: Nu neaparat, Duhul actiona si inainte de Iisus, dar din exterior. Petru a facut a firmatia : Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, la inspiratia Duhului.

Alin Cristea: Duhul actiona si inainte de Isus?… Asta e o afirmatie TEOLOGICA, care tine de dogme / doctrine.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s