Marius Oprea – Ar putea fi ultimul 4 iulie: totalitarismul identitar ucide democrația americană

„Francis Fukuyama, sociologul american care a scris „Sfîrșitul istoriei și ultimul om”, a repus recent în discuţie tema „Thymos”-ului, a „spiritului” în sensul „identității”, pe care o considera drept forţa motrice care guvernează procesul istoric. Revenind asupra subiectului, pe lîngă materialism, există o altă sursă de motivație umană, care este „timosul”, spunea în debutul epidemiei de Covid-10 în Statele Unite, Fukuyama. „Conceptul a apărut în Republica lui Platon și înseamnă practic că vei reclama tot mai multe compensații pentru demnitatea ta. Dacă nu le primești, te enervezi.””

„Ar putea fi ultimul 4 iulie, pentru că larga majoritate a participanţilor la Congerul Continental care a ratificat Declaraţia de Independenţă faţă de Imperiul Britanic la 4 iujlie 1776 în forma ei finală erau, la vremea lor, pentru că aşa erau acele vremuri, stăpîni de sclavi.”

https://www.mediafax.ro/editorialistii/comentariu-marius-oprea-poate-fi-ultimul-4-iulie-totalitarismul-identitar-ucide-democratia-americana-19391550

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s