Un comentariu pe contul Facebook al lui Teofil Stanciu – 17 iunie 2020 (2)

Alin Cristea: DIALOGUL e un concept pe care Teofil Stanciu il intelege intr-un fel (noncombat, sa zicem), iar altii il inteleg in alte moduri. Dialogul are loc SI intre tari dusmane, nu se poate altfel. Dialogul are loc intre IDEI din diverse curente artistice adversare. Dialogul are loc intre generatii, chiar daca exista evidente diferente de opinii (si atitudini). Dialogul are loc si in ekklesia, si in academia. Si in foaia locala, si la cele mai inalte niveluri nationale si internationale. Desigur, uneori oamenii percep preopinentii ca fiind exponentii taberelor. Dar IDEILE sint cele care ar trebui sa ne intereseze.

Asadar, daca dorim sa existe dialog (de un fel sau de altul), trebuie sa ne antrenam. Daca dorim sa nu fim doar niste blegi intr-o conversatie publica mai mult sau mai putin dinamica, ar trebui sa ne exersam arta polemicii, dar si pe cea a strategiei. (Am peste 50.000 de partide de scrabble pe Internet Scrabble Club, scrabble este un joc care dezvolta inteligenta si gindirea strategica.) A existat o mica dezbatere cu titlul „De ce esueaza dialogul pe Faceook?” (cam asa ceva, n-am mai gasit acum) Titlul mi s-a parut neinspirat. Pentru ca doar o parte din dialogurile pe Facebook esueaza. Si nu de Facebook e vorba, ci despre cei care esueaza in dialog, si pe bloguri (si in viata reala). A, ca Facebook este un tip de spatiu public care nu incurajeaza dialogul (in sensul folosit de Teofil Stanciu), asta e cu totul altceva.

Si, tot meditind la chestiunea comunicarii / dialogului, o sa ajungem la Wittgenstein, la scepticismul lui in ceea ce priveste comunicarea. Crestinii nu ar trebui sa aiba scepticism in ceea ce priveste comunicarea. Ar trebui sa practice, ca Isus si apostolii Sai, teologia dialogala. No, alt subiect. Mult mai important decit dialogul dorit, imaginat, de Teofil Stanciu (si altii ca el, care probabil nu au destul de lucru).

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s