Comentarii pe contul Facebook al lui Teofil Stanciu – 26 mai 2020

Alin Cristea:

– A scris vreunul dintre evanghelicii mentionati un articol despre Ravi Zacharias?

– Deschiderea pe care o manifesta diverse publicatii fata de prezenta evanghelicilor – formula e falsa, publicatiile nu gindesc in acesti termeni confesional-politizati. Trebuie reformulat. Cei mentionati au scris articole de specialitate, nu ideologic-confesionale. Cititorii publicatiilor nu au aflat prea multe despre lumea evanghelicilor prin articolele celor mentionati. De fapt, se poate observa o lipsa de apetit pentru informatii despre segmentul social-confesional pe care il numim evanghelici (sint insa penticostalii evanghelici? iata o chestiune deloc fara importanta, de vreme ce in carti si articole de lb. engleza apare sintagma „evanghelicii si penticostalii”). Doar daca e vorba despre vreun scandal. De retinut si faptul ca existat un alt val de evanghelici romani care au deschis drumul spre trezirea interesului nonevanghelicilor pentru lumea evanghelica.

– Daca, in final, e vorba de „Înainte de 2010” (si acum „15 ani”), atunci trebuie mentionat articolul Despre trubaduri şi ficţiune în “evul media” al lui Alin Cristea, aparut in Cultura in 2006.

https://roevanghelica.wordpress.com/2019/12/26/despre-trubaduri-si-fictiune-in-evul-media-alin-cristea

– In 2006 am scris o scrisoare, in legatura cu Richard Wurmbrand, care mi-a fost publicata in revista 22. Pina aici, nimic deosebit. Dar a fost citita de Lucia Hossu-Longin (Memorialul durerii), care i-a mentionat-o lui Ioan Panican. Care mi-a scris un email. Si, desi nu ne cunoasteam, am avut impulsul sa-l rog sa o intrebe daca nu pot fi si eu prezent la finala campaniei Mari Romani. Cum raspunsul a fost pozitiv, am mers la Bucuresti, pe banii mei (era sa pierd trenul, ca nu primisem raspunsul decit in ultimul moment) si am fost prezent, in echipa care il sustinea pe Ricxhard Wurmbrand (cea mai numeroasa, din cite imi aduc aminte) la finala Mari Romani de la TVR. A scrie o scrisoare, o replica, a raspunde la mesaje, iata mijloace concrete de relationare a evanghelicilor cu societatea in care traiesc.

– O intrebare pentru intelectalaii care scrieti (RAR) in revistele romanesti – cum de Lucian Mindruta l-a gasit pe Tony Berbece sa converseze cu el, si nu pe unul dintre voi?

– Marea problema a mediului evanghelic romanesc ramine lipsa unei reviste a evanghelicilor, nu relatia cu societatea. Astfel, in lipsa unui SPATIU public care sa dezbata marile chestiuni polemice (cum au fost cele din ultima perioada), evanghelicii mai rasariti, precum Teofil Stanciu si cei amintiti de el, se exprima pripit, nu de putine ori, pe Facebook. Teofil Stanciu a ajuns un fel de patratos, prin formularile sale exagerate si prin reluarea unor clisee critice la adresa evanghelicilor.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s