Atenționări (2) – Cristian Sonea

Am scris de vreo două ori că la BBSO sînt doi bufoni. Mă refeream, evident, la Cristian Sonea și Răzvan Rește.

Îmi pare rău să reiterez această sentință, dar este cu atît mai mult necesară cu cît BBSO se extinde și se afirmă ca un vîrf de lance al evanghelicilor români, statut pe care nu am cum să-l recunosc.

Sînt în Oradea de aproape 25 de ani, am cunoscut multe figuri publice ale pocăiților orădeni, am vizitat multe biserici baptiste și penticostale, am fost la MULTE evenimente ale evanghelicilor orădeni (NUMEROASELE grupaje de fotografii stau mărturie), iar spiritul meu critic, analitic și sintetic, mă recomandă ca un bun comentator al fenomenului pocăiesc (din Oradea, mai ales). Probabil cel mai bun la ora actuală.

Am recunoscut că fenomenul BBSO este important, dar sînt îngrijorat de direcția pe care se desfășoară, o bună parte fiind puii emanueliștilor, combinînd un fel de ‘tradiţionalism’ orădean cu un ‘progresism’ muzical de sorginte occidentală.

Predicatorul Cristian Sonea combină exhibiționismul ambiental, asezonat cu glume și augmentat cu diverse ‘ilustraţii’ (uneori reuşeşte să nu ţină mînă în buzunar, iar uneori chiar are cravată!) cu un ‘vizionarism’ care pare atragător, dar care, pe termen lung, poate crea MARI probleme comunităţii pe care o cunoaştem sub numele de BBSO.

Cristian Sonea face partea din palavragiilor postdecembrişti, precum Andrei Croitoru şi Vladimir Pustan (și Florin Ianovici și alții), cu marca începutului de secol 21, dar există varianţii de ‘temperatură’ între aceştia. Ceea ce au în comun este ‘palavragismul’, faptul că rostesc FOARTE mult cuvinte şi este cu neputinţă să nu greşească, atît la nivel conceptual, cît şi la nivel oratoric.

‘Palavragismul’ nu este în sine un lucru rău, este o ‘tehnică’. Dar de unde a apărut? De ce cred predicatorii că trebuie să predice mai mult de 30 de minute? De ce cred că pot suplini lipsa construcției TEOLOGICE și comunicaționale cu multe vorbe?

Sîntem într-o perioadă în care există mulți oameni inteligenți, educați, informați și cu inițiativă. De ce nu țin cont predicatorii de caracteristicile acestei perioade?

O, da, țin cont atunci cînd fac poante și cînd fac proiecte.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s