Atenționări (1) – Andrei Croitoru

Cum numărul replicilor pe care ar trebui să le dau este tot mai mare, am ales să inițiez o nouă rubrică, în care să atenționez asupra unor aspecte ale mesajelor publice care apar în mediul confesional evanghelic românesc.

Andrei Croitoru este un bun exemplu. Palavragiu, dar de neevitat (întrucît abordează chestiuni importante), provocator, dar greenhorn (fără mintea coaptă), contondent, fără rotunjiri, Andrei Croitoru e un fel de hipster evanghelic care confundă dezbaterea TEOLOGICĂ cu o ședință de partid în care, cu mînie proletară, unii ar trebui să-și facă autocritica, pentru a rezista în continuare în eșalonul doi al activismului ideologic.

Andrei Croitoru nu pare a fi conștient de faptul că, așa cum zicea cineva, Poezia e mai aproape de Teologie decît Pedagogia, nici de faptul că o treime din Scripturi reprezintă literatură poetică.

Accentul pe care Andrei Croitoru îl pune pe epistole și pe normarea vieții creștine poate fi un defect profesional (ca pastor sau ca polemist), dar reduce culorile curcubeului spiritua, teologic, dar la cîteva.

În repetate rînduri, Andrei Croitoru se află în situația de a explica, de a norma, de a face pedagogie (mai mult sua mai puțin legitimă) cu cei care îl ascultă și îl citesc.

Accentul pe argumentație îi răpește acestui palavragiu bucuria de a avea viață, ființă, mișcare. Dar mai grav e că prin fluviile sale colocviale, palavragiul răpește ALTORA bucuria de a avea viață, ființă, mișcare. După 30 de minute de explicațiuni (un fel de Pat al lui Procust), cine se afundă în doxologie? Cine scrie o poezie, după dojenile insistente ale lui Croitoru? Cine compune o cîntare NOUĂ, inspirat de… epistole?

Astfel, ajungem la un antagonism fals, între NORMARE și doxologie.

Închipuiți-vă cum ar arăta, din punct de vedere tehnic, 30 de minute ale lui Croitoru, în care repetă destule chestiuni, reduse la 15 minute.

Pentru asta e nevoie atît de exercițiu de sinteză, dar mai ales de un al șaselea simț – logic, teologic și teleologic – care nu pare prea dezvoltat la Andrei Croitoru.

Desigur, rîvna lui locvace seamănă cu mediocritatea prelegerilor din ghetoul pocăiesc, aşa că va avea întotdeauna simpatizanți.

Dar cele mai vizionate din cele peste 900 de clipuri pe contul Apologia Reformată (pe YouTube) nu sînt doctrinare, ci țin de scandaluri: ecumenism (83.000), reconvertire la ortodoxie (77.000), botezul cu Duhul Sfint (57.000).

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s