18.55, HBO 3 – Cernobîl, ep. 4
Pe IMDb (Internet Movie Database) este considerat cel mai bun serial din toate timpurile.
Raportul Forului Cernobîl din anul 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a atribuit 56 de decese directe (47 de lucrători și 9 copii cu cancer tiroidian) și a estimat că mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 de milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer. Raportul a citat 4.000 de cazuri de cancer tiroidian între copiii diagnosticați în 2002.
Teofil Stanciu: „Rămânem, în final, cu ideea că trebuie să vorbim despre adevăr, că există posibilitatea unui adevăr unic (într-o epocă a adevărurilor interpersonale), chiar dacă foarte complex, că el transcende prezumțiile ideologice, motiv pentru care nu poate fi conținut sau deținut în sisteme închise, în ideologii sau în infernuri birocratice, ci el orientează căutarea, ființa, conferă direcție și sens, iar în momente cheie, fidelitatea radicală față de adevăr produce acel curaj ce străpunge orice fel de condiționări și, indiferent de preț, conferă libertate. Iar de atunci înainte, orice lucru bun pare posibil.”
https://convergente.ro/chernobyl-sau-despre-adevar
Ioan Stanomir: „Cernobîl a fost visul sovietic, Cernobîl a fost visul comunist : un drum ce se încheie sub semnul sărăciei, morţii şi al devastării. Cei care visează din nou acest vis vor sfârşi prin a naşte acelaşi deşert al utopiei radioactive. Comunismul poate produce doar un singur viitor, cel al societăţii mutante sovietice.”
https://www.lapunkt.ro/2019/06/cernobil-sau-visul-sovietic
Alin Cristea (Facebook): Cernobîl a consemnat nu doar erorile științei, ci mai ales ororile minciunii.
Tudor Galos (Facebook): „Serialul Cernobîl ar trebui să fie lectură obligatorie (sau vizionare obligatorie) pentru liceeni, studenți și tineri.”
Vezi:
Top 10 Chernobyl: cinci adevăruri și cinci falsuri din serialul HBO despre Cernobîl